Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Germanijak predstavlja - Domagoj Vida: Uzor mu je bio Rivaldo, htio je biti napadač, a kao stoper iščekuje 100. nastup za Hrvatsku

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 11.11.22. | 08:00

Vida bi na kraju sezone mogao postati rekorder među Vatrenima, osvoji li naslov s AEK-om. Trenutno dijeli vrh s Lovrenom, bili su prvaci u čak tri države

Mnogi su se pitali hoće li Zlatko Dalić povesti u Katar Domagoja Vidu? Zadnjih godina izgubio je startno mjesto u reprezentaciji, nije igrao na istoj, visokoj razini, došli su mlađe, nove snage. Međutim, Zlatko Dalić nikad nije imao dvojbu kad je on u pitanju. Jer, Vida je za ovu reprezentaciju više od 'običnog' stopera. On je tip koji isijava pozitivom, akumulator dobre atmosfere, senator od kojega mlađi puno mogu naučiti. A k tome, kad je na terenu, uvijek daje sve od sebe, pa, ako nekad i to nije dovoljno...

"Ne znam je li mi ovo zadnje veliko natjecanje s reprezentacijom, o tome ću razmišljati nakon Katara. Sad gledam samo kako da napravimo što više na Mundijalu, da dođemo što dalje.", rekao je Vida neki dan u intervjuu za grčke medije, priznavši da uživa u učenju mlađih igrača, savjetovanju.

Sanjin Strukić/PixsellSanjin Strukić/Pixsell

"Danas je to drugačije, nego u naše doba. Mi smo uvijek slušali starije, jer od njih možeš puno naučiti, upijali smo sve što su nam pričali. A danas mladi igrači ipak manje na to obraćaju pozornost, danas je vrijeme Instagrama i TikToka." kazao je Vida.

Da nas, ovako na prvu, pitate za događaje koji nas asociraju na Vidu i njegovu karijeru, odgovorili bismo kao iz topa: prvo - zarazni osmijeh, uvijek nasmijan i raspoložen za šalu; drugo - onaj gol Ludogorecu u 98. minuti u pretkolu Lige prvaka. Gol koji je, shvatili smo to kasnije, usmjerio Dinamovu povijest u sasvim drugačijem smjeru. Tko zna što bi bilo da ga nije zabio; treće - onaj gol Rusima u četvrfinalu SP-a 2018., glavom za 2:1. Nije bio odlučujući, ali je bio ključan. Četvrto, baš ga možemo zamisliti kako iz te svoje nestašnosti otvara pivo u limenci na zadnjim sjedištima Dinamova autobusa, a onda koju minutu kasnije stoji na križanju, jer ga je trener Ante Čačić izbacio iz vozila. Sve je to Domagoj Vida! Ne znamo, doduše, je li ikad platio tu visoku kaznu za taj nestašluk, dosta njih tvrdi da je pri odlasku iz Dinama taj slučaj 'zaboravljen', no, prepričava se i danas.

Marko Lukunić/PixsellMarko Lukunić/Pixsell

Onda, ono namigivanje Gomisu u utakmici Dinama i Lyona, kad je kad su Modri izgubili 1:7, a u Vidu neki, posebno Nizozemci, optužili za nečasne radnje. Ili, kad je još kao mlad igrač, nešto prije potpisa za Bayer Leverkusen, u trenirci Osijeka nevino ušao u kladionicu. Netko ga je slikao i izbio je problem. Ili, kad je Zlatko Dalić držao Vidu da ne padne s busa koji je reprezentativce vozio a aerodroma do Trga, nakon ruskog srebra. Nisu mu ti autobusi baš dragi, ali zato je Vida drag mnogima i zato su svi ti neobični događaji, na kraju ispale simpatične anegdote vrckavog dečka iz Donjeg Miholjca. Za kojega će rijetko tko reći nešto loše, to je, jednostavno, Vida. Kako jednom rekao jedan od njegovih suigrača u Dinamu, ako se na njega i naljutiš, već za pet minuta ga opet obožavaš. Kroz nogomet i život korača punim plućima

I taj Miholjčanin došao do statusa legende, prave legende. Jer, u studenome bi trebao ući u klub 100, među igrače s troznamenkastim brojem nastupa za reprezentaciju. Sad ih ima 99 i već protiv Saudijske Arabije mogao bi se pridružiti ostalima s tim postignućem.

"Kao klincu uzor mi je bio Brazilac Rivaldo, htio sam igrati kao on, a želio sam napadač biti i zbog oca, koji je tada zabijao. No, postao sam stoper, ali možda mi je to što sam bio napadač pomoglo da bolje razumijem kako se trebam postavljati prema suparnicima", ispričao je jednom Vida, čiji je otac Rudika, tada, sredinom 90-ih, bio sjajni napadač Belišća. Igrao je i u Osijeku, u više navrata, ali, nikad nije napravio onaj pravi, nogometni iskorak. Što sin Domagoj jest. Odavno.

"Ono što nisam napravio, vratilo mi se preko sina. On je uspio i silno sam ponosan na karijeru koju je Domagoj napravio. Da sam donio neke drugu odluku, pitanje je bi li on uspio“, kazao je otac Rudika u razgovoru za Germanijak prije nekoliko mjeseci.

Definitivno, Vida je uspio. I on je počeo u Jedinstvu iz Miholjca, a kako je bio talentiran, dobio je poziv iz Osijeka. I onda svakodnevno s prijateljem putovao 50 kilometara na trening. Tek u srednjoj školi preselio se u Osijek, a debitirao je za Bijelo-plave već sa 17 godina.

Sve je išlo brzo, s 21 godinom već je bio u Leverkusenu, a godinu kasnije vratio se u Hrvatsku. Ovaj put u Dinamo.

"Zašto nisam uspio u Leverkusenu? Prva sezona, posebno nakon tako velike promjene, uvijek nekako i jest najteža pa ako tako gledamo na stvari onda čak i jesam nešto odigrao no nisam naučen sjediti na klupi i to mi je teško palo. Treneri su mi stalno govorili da je sve super i da odlično treniram i onda dođe utakmica - ja na klupi. Onda igramo europske utakmice, napravimo solidan rezultat i kažu da sam dobro igrao pa dođe prvenstvo - ja opet na klupi. Naravno da sam i u glavi "potonuo", no nekako sam se držao sve dok mi mjesec dana prije kraja sezone direktor nije rekao kako sumnja da će sljedeća godina biti drugačija. Tada sam odlučio da želim otići negdje gdje ću igrati i onda je došla ponuda Dinama.", ispričao je tih dana, u ljeto 2011. Domagoj Vida.

Dalje je sve, što se kaže, povijest. Svojevrsni neuspjeh u Njemačkoj pretvorio je u uspjeh, Dinamo Zagreb pa Dinamo Kijev, Besiktas i sad AEK. Uzme li s atenskim klubom naslov, postat će rekorder među Vatrenima, zasad vrh te ljestvice dijeli s Dejanom Lovrenom. Naime, samo su njih dvojica dosad osvajali naslove prvaka u čak tri države. Vida bi mogao postati prvi s četiri.

"On je lider, vođa u svlačionici i na terenu i zato sam ga htio. Ima pobjednički mentalitet, kao i ja", rekao je trener AEK-a Mathias Almeida na pitanje zašto je izabrao baš Vidu.

A to su i osobine zbog kojih ga, uz još uvijek igračke kvalitete, u svlačionici želi imati i Zlatko Dalić. Jedan od lidera ove reprezentaciji, bio je to u Rusiji, bit će, eto, i u Kataru. Makar i na klupi!

Nije postao napadač, kao otac ili Rivaldo, ali zabio je te neke velike, bitne golove koji su mijenjali povijest.



Tagovi

Domagoj VidaHrvatska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Odbrojavanje do SP-a - Katar 2022Katar 2022Vatreni

Ostale Vijesti