REUTERS/Paul Ellis
REUTERS/Paul Ellis

Germanijak predstavlja: Ivan Perišić – rođeni pobjednik

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 09.11.22. | 15:30

Nema sporta i natjecanja u kojem ga ne vuče glad za pobjedom, a iz svakog će izvući i primijeniti ponešto za ono u čemu je najbolji

Ljeto je 2018., točnije 11. srpnja, polufinale Svjetskog prvenstva. Kroz skupinu je Hrvatska prošla sa sve tri pobjede, prošlo se Dance i Ruse na jedanaesterce, a narasla je i vjera da finale više nije nemoguće nego ozbiljna opcija. Bez drame nije moglo izgleda proći, Englezi su poveli u petoj minuti golom Trippiera, ali za Dalićeve izabranike odustajanje u niti jednom trenutku nije bilo opcija. Stigao je jedan pravi ubačaj u drugom s desne strane od Šime Vrsaljka, a Ivan Perišić pravovremeno utrčao i zabio. Išlo se u produžetke, a Perišić je ponovno bio glavni akter, ovog puta kao asistent za Marija Mandžukića i ostalo je povijest.

Bila je to jedna od njegovih najboljih utakmica karijere u kojoj je demonstrirao sve ono što je cijelu karijeru i bio. Rođeni pobjednik! Ne postoji sport ili natjecateljska igra koje se dotaknuo, a da u tome nije želio postati najbolji. Od briškule i trešete, preko balota, padela, stolnog tenisa, odbojke na pijesku, košarke do nogometa u svemu ga gura želja za pobjedom, a od svakog sporta je uzimao ponešto i dodavao svom setu nogometnih vještina. Tajming u skok igri i visoki odraz samo su neke od njih kojima je nadograđivao impresivne fizičke predispozicije. Od malih nogu iskakao je kao motoričko čudo, prodoran dribler, a kroz karijeru je nadograđivao ostale segmente igre i postao jedan od najkompletnijih i polivalentnijih nogometaša današnjice.

Kružila je legenda dok je još bio mlađim kategorijama koliko je bio neuhvatljiv da su na treningu potrebne dvije lopte u igri. Nije stigao još do punoljetnosti, a splet životnih okolnosti odveo ga je kao velikog talenta iz Hajduka u francuski Sochaux. Prvu seniorsku sezonu igrao je na posudbi u belgijskom Roeselareu, a njegov talent nije promaknuo skautima Club Bruggea kojem je i zabio gol. Belgijski velikan nije htio propustiti priliku i otkupio ga je od Sochauxa, a tamo je svojim igrama privukao interes europskih velikana i započeo put kojim i danas korača. Otišao je iz Bruggea kao najbolji igrač i strijelac lige, a stigao je u Borussiju Dortmund kao želja Jurgen Kloppa. Od tada do danas osvojio je sa svakim klubom u kojem je igrao trofej, osim s Tottenhamom u koji je stigao proteklog ljeta.

Bio je prvak Njemačke dva puta, prvak Italije jednom, osvajao DFB Pokal tri puta s tri različita kluba, osvojio talijanski i njemački Superkup, a u klupskom nogometu kruna karijere bila je i titula Lige prvaka s Bayernom.

Samozatajan i povučen je van terena, u svom bliskom krugu prijatelja, bez želje da puno toga privatnog otkriva u javnosti. Za javnost drži ono najbolje od sebe, a to su igre na terenu. Ne zanimaju ga bljeskalice van terena, samo učinak pod stadionskim reflektorima, a u tome je jedan od najboljih.

Za reprezentaciju je odigrao 115 utakmica i s 32 gola jedan od tri najbolja strijelca Vatrenih u povijesti. Neupitna je njegova važnost uz Luku Modrića za ovu generaciju Dalićevih izabranika, kao i njegove zasluge na dosadašnjim velikim natjecanjima kojih ima ukupno pet. Katar će mu biti šesto veliko natjecanje s reprezentacijom, a i nada za krunu karijere u koju kao rođeni pobjednik vjeruje - osvojiti još jedinu medalju koja nedostaje Hrvatskoj na Svjetskom prvenstvu.

Bilo je onih koji su sumnjičavo gledali prema njegovim godinama, ali i s 33 godine na leđima Perišić i dalje napreduje i razvija se kao igrač. Krenuo je u nogometu kao izraziti ofenzivac, a danas mu nije problem zaigrati i na lijevom beku. Može pokriti sve pozicije na lijevoj i desnoj strani, kao i u napadu, kako bude odmicala karijera s obzirom na njegovu izraženu nogometnu inteligenciju nikoga neće začuditi da ga vidimo i na drugim pozicijama, a još manje ako ih odradi na visokoj razini.

Proteklog ljeta ispunila mu se želja da zaigra u Premier ligi gdje je odabrao Tottenham u kojem igra u velikoj formi. U 19 utakmica Lige prvaka i Premier lige asistirao je sedam puta i jedan je od glavnih igrača Antonia Contea. Još od malih nogu želja mu je bila proći sve Lige petice, a po onome što pokazuje vjerojatno će mu se i ostvariti. Kako vrijeme odmiče i kako igra te kako se i dalje razvija, sve je manje onih koji gledaju sumnjičavo prema godinama, a sve više onih koji vjeruju da ima vremena ostvariti sve što je zacrtao i zaželio.



Tagovi

Ivan PerišićOdbrojavanje do SP-a - Katar 2022Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Hrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti