NK Osijek
NK Osijek

Filip Živković za Germanijak: "Kao dijete sam osluškivao huk Gradskog vrta, sada igram za svoj Osijek na njemu"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 23.01.23. | 08:00

16-godišnji kadet Osijeka debitirao je za Bijelo-plave protiv Rijeke i milimetri su ga dijelili od prvijenca za klub čiji dres nosi 12 godina

“Da vam budem iskren, meni ništa nije prošlo kroz glavu. Sve mi se zacrnilo pred očima, uši su mi se začepile. Nisam ništa čuo. Vidio sam navijače da kreću skakati, suigrače kako trče prema meni. Tek tada sam shvatio da sam zabio gol”, priča nam Filip Živković, 16-godišnji kadet Osijeka koji je u subotu debitirao u derbiju s Rijekom. Doduše, proslava je bila kratkog vijeka jer je VAR otkrio zaleđe, ali nema razloga za žaljenje.

“Naravno da mi je žao jer smo mogli uzeti tri boda, ali bit će još stotinu puta takvih situacija. Treba se naviknuti”, reći će Živković koji je u nedjelju sumirao dojmove. Kasno se probudio pa otvorio mobitel…

“Bilo je puno čestitka, trebalo je odgovoriti ljudima. Nije bilo treninga pa sam se posvetio obitelji. Išli smo na ručak, malo sam se odmorio”, otkriva ovaj 16-godišnjak koji je dijete Osijeka u pravom smislu. Otac Tihomir je svojevremeno igrao za Osijek, sada je u Austriji gdje igra u 3. ligi. Ujak Branko Vrgoč ima 60-ak nastupa za Bijelo-plave, a trenutno igra za izraelski Maccabi iz Petah Tikve. U svlačionici Živković junior ima poznato lice od ranije. Naime, s Josipom Špoljarićem vezan je kumskom linijom.

“S četiri godine krenuo sam u Petrovcu u Crnoj Gori gdje je tata igrao. Par mjeseci kasnije vratili smo se u Osijek, ujak Branko me primio za ruku i doveo na Gradski vrt. Sjećam se da su bili Ivo i Stipe Vranješ i da su pitali uju jesam li ja taj koji želim igrati za Osijek. Odgovorio sam umjesto njega da želim i krenula je moja priča”.

Dakle, Žile kako ga zovu prijatelji i suigrači, već je 12 godina dio sustava Osijeka. Zanimljivo, stanuje odmah do stadiona što je svakako utjecalo na njegov izbor…

“Kao djeca smo osluškivali huk sa stadiona. Kada su bile velike utakmice, po zvuku sa stadiona pratili smo rezultat. Kada si čuo naše navijače, znali smo da je Osijek zabio gol i krenuli smo se veseliti”, smije se naš sugovornik koji je učenik ekonomske škole u Osijeku. Živi s majkom Kristinom i sestrom. I dok su otac i ujak gledali debi u inozemstvu, mama je bila na tribinama.

“Rasplakala se poslije utakmice kada smo se vidjeli. Silno je ponosna”, reći će Živković koji se ocem čuo prije utakmice. Poruka je bila da se ne štedi, da ide u duel i na svaku loptu kao da igra sa svojim kadetima.

“I on i ujak su mi rekli da pokažem koliko vrijedim. Da nisam na terenu samo zato što sam dijete Osijeka već zato što samo to zaslužio”.

Živković je pozornost na sebe skrenuo u prvom dijelu priprema gdje je kupio kartu za zimski kamp u Umagu. Tamo je nastavio dojmiti Rene Pomsa i stručni stožer te je po povratku odlučeno kako će Žile ostati s prvom momčadi. Nije mu teško palo…


“Pa to je san svakog igrača u školi. Iskreno, dečki u svlačionici su me sjajno prihvatili. Puno smo se družili tijekom priprema. Upijao sam sve savjete, svaku njihovu riječ”.

Na klupi je protiv Rijeke sjedio pored kapetana Mile Škorića. Zanimalo nas je što mu je Mile rekao prije ulaska.

“Da budem opušten. Da igram kao da je prijateljska utakmica i da će sve biti OK. Što god da napravim, bit će prihvatljivo. Rekao mi je da nije lako sa 16 godina ući u derbi, ali da vjeruje u mene”, otkriva nam Živković. Valjda je Mile bio zadovoljan, baš kao i Rene Poms koji mu je nakon utakmice rekao da je bilo odlično.

“Iako ja mislim da uvijek može bolje”, dodaje Žile koji je nogometne uzore pronašao u Neymaru. U reprezentaciji Hrvatske voli gledati Ivana Perišića

Do kraja sezone nada se da će sazrijevanje ići uzlaznom putanjom.

“Svjestan sam da je svaki trening i svaka utakmica prilika za dokazivanje. Imam cilj da ostanem dio momčadi, da se borim za minutažu, radim što više mogu. Možda bih htio kao napadač da zabijem koji gol do kraja sezone. Evo, ako imam neku želju onda neka to bude ta”, poručio je novi miljenik osječke publike.



Tagovi

NK OsijekBranko VrgočHNLHrvatska nogometna ligaFilip Živković

Ostale Vijesti