Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Dinamo si ne može priuštiti da ostane bez Petkovića

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 16.07.23. | 08:00

Modri su uzeli prvi trofej sezone, ali svima je jasno da će za dugačku sezonu Bišćanu trebati širi kadar. A jedan od preduvjeta je ostanak igrača, koji radi razliku

Rasplet je isti, Dinamo je kao i lani osvojio Superkup protiv Hajduka, štoviše, ovaj put to je učinio u 90 minuta, nisu bili potrebni jedanaesterci. Još je jedan trofej u maksimirskim vitrinama, sezona je počela prema željama navijača, u sjajnom ambijentu prepunih tribina. Dovoljno razloga za zadovoljstvo, ali istovremeno i sasvim dovoljno razloga da se ne upadne u preveliko samozadovoljstvo. Jer, mogao je Igor Bišćan, a i ne samo on, vidjeti i mnogo stvari, kojima se i on i svi u Dinamu trebaju baviti i reagirati što hitnije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+).

Dinamo je pobijedio, ali Hajduk je bio bliži nego o-ho-ho vremena, 'Bijeli' su kao rijetko kad posljednjih godina parirali u Maksimiru, do kraja bili 'živi', imali dobre prilike da dođu do raspucavanja s bijele točke. I sve to bez Livaje, uz činjenicu da igrači koji su došli i koji bi trebali biti pojačanja, još nisu u punom pogonu i u prvom planu. A to nije sve ni zbog Hajduka, nešto je i do Dinama.

"Pokušavamo osnažiti momčad što je moguće prije i bolje. Morat ćemo zapeti još više, utakmice koje dolaze su zahtjevne", zavapio je po tko zna koji put u zadnje vrijeme Igor Bišćan, potpuno svjestan da ovaj Dinamo nije još na razini onoga što bi trebao biti, ako želi u dugačkoj sezoni ponovno ostvariti svoje visoke ciljeve. Ni formom, ni kvalitetom, a posebno ne kvantitetom. Jer, kad je Dinamo, nakon sat vremena počeo padati, što se može opravdati teškim nogama, nepotpunim pripremama i početkom sezone, dakako i vrućinom, Bišćan na klupi nije imao previše rješenja. Barem ne ona kojima i sam dovoljno vjeruje. Igrači s klupe nisu donijeli mnogo i već je sad očito da će za sezonu od 50+ utakmica, Bišćanu trebati mnogo više igrača i opcija.

No, isto tako još jednom postalo jasno koliko Dinamu znači Bruno Petković. Da, prvo ime utakmice bio je Martin Baturina, njegov pogodak riješio je pobjednika, njegovi su potezi vanserijski, vukao je momčad i nakon tih sat vremena, dok su ostali padali, on je bio na istoj razini. Čak je i uklizao u šut Odjidje Ofoea! Međutim, teško bi bilo i Baturini da nije uza se imao sjajnog Petkovića. Koji će uvijek imati svoju 'dozu' izgubljenih lopti, koji će ponekad zastati umjesto da ode u sprint, ali koji će svojom lucidnošću riješiti utakmicu. Kad Dinamo u prvom poluvremenu nije uspio probiti Hajdukov bedem, upravo su Petkovićeve lopte bile rješenje napadačkih problema. Kako li je samo Baturini namjestio zicer! A onda u drugom dijelu opet lagano spustio loptu, taman koliko je trebalo da Baturina naiđe iz trka i pogodio neobranjivo. To su te nijanse, te klase koje su prevaga i koje lome velike i važne utakmice. Pamtimo i jedno uklizavanje Petkovića na aut-crti, samo kao dokaz da je 'unutra', da je spreman, zdrav, čak i motiviran, da je, ukratko, u svojoj dobroj fazi.

I zato si ovaj Dinamo ne može priuštiti da ostane bez Brune Petkovića. Mogući odlazak Dominika Livakovića i Luke Ivanušeca, koji su se približili izlaznim vratima bili bi veliki hendikep, no, njih je dvojicu, kao i Šutala ako stigne bogata ponuda, teško zadržati. A, ako odu oni, Petković, jednostavno, ne smije. Bio bi to strašan udarac za ovu momčad, jer takvog igrača, sa svim njegovim manama, ali prije svega vrlinama, teško je pronaći. Ne kažemo da je nemoguće, ali u ovoj situaciji i okolnostima, u fazi kad je sezona već krenula i ritam utakmica bit će sve ubojitiji, odlazak Petkovića u startu bi oslabio momčad u velikom postotku. S njim na terenu lakše je i Baturini, Bulatu, Ivanušecu... Ako je do prije nekoliko mjeseci Dinamo i živio uvjerenje da je Petkovićev odlazak najbolji za sve, sad se istina potpuno okrenula. Petković ne smije otići!

Priča oko novog ugovora je utihnula, niti Petković niti klub trenutno ne razmišljaju o toj opciji. Dakle, najrealniji je njegov ostanak do kraja sezone, a onda će otići kao slobodan igrač. Nije idealno da jedan takav igrač ode bez odštete, ali i to je trenutno bolje nego da ode ovog ljeta, u Tursku, Arabiju, bilogdje, za dva, tri ili pet milijuna. Nije to novac koji će napuniti Dinamovu kasu, a Bišćan bi izgubio klasu! S njim, pak, i Baturinom, koji se sve više pretvara u Dinamovu glavnu snagu, uz još poneko kvalitetno pojačanje i logičnu nadu da će i netko iz aktualnog kadra podići formu, proigrati, iskočiti, iskoristiti priliku..., Dinamo bi sigurno opet imao jake argumente za napad na sve ciljeve. Bez Petkovića to će biti teško, vrlo teško!



Tagovi

GNK DinamoSuperkupHajdukIgor BišćanBruno Petković

Ostale Vijesti