REUTERS/Annegret
REUTERS/Annegret

Bjelica traži novo europsko proljeće: Puno je računica za posrnule bundesligaše, ali samo je jedna jasna - poraz u Bragi nije dozvoljen

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 29.11.23. | 08:01

Valjda mu ovoga puta u Europi neće presuditi Portugalci

Union Berlin otputovao je u Portugal na susret Lige prvaka s Bragom. Bit će to debi Nenada Bjelice na klupi posrnulog prošlosezonskog hita Bundeslige, a Union ovu utakmicu ne smije izgubiti ako želi zadržati priliku igrati u Europi u novoj godini.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Već nakon remija 1-1 kod Napolija prije tri tjedna bilo je jasno da Nijemci do osmine finala Lige prvaka više i matematički ne mogu doći, ali treće mjesto, a time i plasman u play-off Europske lige (prva i uzvratna utakmica 15. i 22. veljače 2024.), proklamirani je cilj. A ovako stoje stvari: Portugalci su trenutno na trećem mjestu s tri boda, Union je na dnu skupine C s jednim bodom. Braga je pobijedila u prvoj utakmici 3-2 i to nakon što su domaćini ispustili prednost od 2-0 koju su stekli golovima Sheralda Beckera u prvom poluvremenu. Braga je prvo smanjila na 2-1 prije odlaska na pauzu pa stigla do izjednačenja u početku nastavka, da bi u finišu utakmice, u 94. minuti Andre Castro zabio pobjednički gol za preokret i tri boda portugalskog sastava. Pobjeda u današnjem susretu će jamčiti plasman Portugalcima u Europsku ligu, eliminirajući Union u tom procesu, a poraz domaće momčadi okončat će njihove nade da će doći do šesnaestine finala Lige prvaka.

Dakle, jedina je opcija za prezimljavanje u Europi - pobjeda. Union može zauzeti treće mjesto u skupini po nekoliko scenarija. Prvo, ako Bjeličina momčad pobijedi u dvije preostale utakmice u Bragi i protiv Real Madrida (12. prosinca). Drugo, ako pobijede u Bragi s dva gola razlike, a Portugalci ne pobijede Napoli u zadnjem kolu. Treće, ako pobijede u Bragi s jednim golom razlike, Portugalci ne pobijede Napoli zadnje kolo, a Union ima ukupno bolju gol-razliku (Union je trenutno na -3, Braga na -4). I posljednja, četvrta opcija je, ako Berlin remizira u Bragi i pobijedi Real Madrid. Istovremeno, Braga bi morala izgubiti u Napulju.

Onaj lošiji scenarij u kojemu je Union Berlin zadnji u skupini i ispada iz Europe može se također dogoditi u više situacija. Prva i osnovna je ako izgube u Bragi, drugo je ako slave u Bragi i ne dobiju Real Madrid. Treća mogućnost je ako u Bragi odigraju na bod, svladaju Real Madrid posljednjeg kola, ali u isto vrijeme Portugalci uzmu barem jedan bod na gostovanju u Napulju. I posljednja je ako Union slavi u Portugalu, ali izgubi od Real Madrida i Portugalci u isto vrijeme pobijede u Napulju.

Dakle, matematike je puno, ali ono što je sigurno - poraz u Bragi nije opcija. I to će biti najteži ispit Nenadu Bjelici na klupi Uniona. Nezahvalno. Jako nezahvalno. Jer hrvatski je strateg tek za vikend stigao u glavni njemački grad, no prema pisanju tamošnjiih medija - izazvao je pozitivan šok u momčadi. No znamo svi kako se brzo mišljenje promijeni ne budu li rezultati oni priželjkivani, a u susretu s Bragom se priželjkuje puno. Najavio je Bjelica u svom stilu onu pravu njemačku strogoću i disciplinu. Churchilovski - krv, znoj i suze. No, drugačiji recept trenutno ni ne može postojati za uspjeh. Jasno, naglasio je kako će svaki igrač u njemu imati i prijatelja kojemu može doći na razgovor, ako daje što je potrebno za momčad. Pragmatično, kako sada jedino i preostaje momčadi sa stadiona An der Alten Förstrei.

Leonardo Bonucci ipak će izostati zbog ozljede tetive u ovome susretu, no u veznom redu, Union će biti ojačan povratkom Ranija Khedire nakon suspenzije i Andrasa Schafera, koji se vratio nakon šest mjeseci pauze. Domaćini, pak, imaju cijelu momčad na raspolaganju bez većih problema i sigurno će na teren poslati najjače snage. Die Eisernen su prošle sezone izborili povijesni uspjeh, stigli do Lige prvaka, bili najugoddnije iznenađenje Bundeslige, ali zato su ove potpuna suprotnost. Njihov je konto u skladu s njihovim klupskim bojama - crven. Union Berlin nije uspio pobijediti u posljednjih 15 utakmica u svim natjecanjima, a njihov posljednji trijumf seže do pobjede nad Darmstadtom u kolovozu.

Dva dana s momčadi i ispit Lige prvaka pa za vikend odlazak na noge Bayernu u Allianz Arenu doista je nezavidna pozicija, ali Bjelica samouvjereno kaže:

"Odigrao sam dosta teških utakmica do sada u gustim rasporedima da se mogu nositi s time."

Oduševilo je to navijače Uniona koji ga vide kao spasitelja i nadu da sezona ipak nije izgubljena. Da će se tablica moći 'okrenuti naopačke' pa da će sada pretposljednja momčad Bundeslige biti opet u gornjem domu. No, o tom po tom. O Bundesligi ćemo za vikend, a sada prvo Portugalci. Momčad koja se u domaćem prvenstvu 'tuče' sa svakim protivnikom, puše za vratom vodećoj trojci, Benfici, Sportingu i Portu, a u ovoj će se utakmici sigurno potruditi što prije lišiti Nijemce nada o Novoj godini u Europi. Ali, pita se nešto i Bjeličine igrače. Bio je "underdog" i s Dinamom pa su padali velikani i slavilo se europsko proljeće nakon pola stoljeća. Dinamovcima oko srca nikad toplije. No, iste je sezone Benfica zaustavila snove plave obitelji. Valjda ovoga puta Portugalci neće biti kobni za hrvatskog stratega.

MOGUĆE POSTAVE:




Tagovi

Nenad BjelicaUnion BerlinLiga prvakaBraga

Ostale Vijesti