Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Bjelica mora opravdati podršku Sakalja i vratiti Osijek korijenima!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 16.08.22. | 15:30

Bušili su Bjelicu ovih dana više nego se bušilo u Meksičkom zaljevu u potrazi za naftom, a sve se moglo elegantnije riješiti da je predsjednik puno ranije posalo poruku podrške u eter

Osijek i Bjelica nastavljaju svoju romansu. Taj čuveni sastanak o čijoj su agendi znali svi osim onih koji su na njemu trebali sudjelovati, nije ispunio očekivanja mnogih koji su se posljednjih tjedana otvoreno svrstali u blok protiv Nenada Bjelice. Svaki iz svog razloga. Od navijača do medija koji su danima koketirali s uvjetima pod kojima će trener “gotovo sigurno napustiti” Gradski vrt. Ukratko, stvorila se fama da je čovjek sam protiv svih, bušili su Bjelicu više nego se bušilo u Meksičkom zaljevu u potrazi za naftom.

Te “provjerene informacije” koje su slane u eter možda su bile nečija želja, možda se puštao balon u javnost ali na koncu je to bio pucanj u prazno. Ferenc Sakalj stao je iza svog trenera! Možemo sada nagađati jer to napravio s figom u džepu ili je podrška Bjelici iskrena i prava. To na koncu zna samo on i nekolicina osoba oko njega.

Međutim, te rečenice podrške koje su u ponedjeljak poslane u eter trebale su se dogoditi puno ranije. Da je, recimo, Sakalj nakon Belupa jasno poručio da stoji iza Bjelice, možda bi spriječio da se priča razvije u smjeru u kojem se već razvila. Je’l to linč kako ga naziva Bjelica ili nešto drugo, nije niti bitno. Ovakva reakcija donijela bi prijeko potreban mir i svakako manje stresa s kojim svlačionica Osijeka živi već neko vrijeme.

Sada bi konačno trebale utihnuti te priče o Bjeličinoj plaći, odšteti, stožeru i svim zapravo nebitnim stvarima. Jer, čovjek ima plaću koju mu je potpisao vlasnik privatnog kluba. Ne namiruju se Nenad Bjelica i njegov stožer iz gradskog proračuna i javnih fondova već iz privatnog džepa. I odšteta u slučaju raskida je unaprijed dogovorena. Da je nije bilo, možda bi Bjelica sada bio trener Spezije u Seriji A ili bi vodio turski Fenerbahçe… To su interne stvari privatnog vlasnika kluba i njegova trenera koje su obojica ovjerili svojim potpisom na dnu ugovora.

Sada kada je dobio podršku, Nenad Bjelica je svjestan kako je mora opravdati i pomaknuti se iz blata u koji je Osijek upao nakon šokantnog ispadanja iz Europe. Nitko blizak Osijeku više ne želi gledati sporu igru, nabacivanje lopte u bunar i centaršuteve s nadom da će Beljo biti na pravom mjestu u pravom trenutku. Nitko ne želi ostarjeti na Gradskom vrtu čekajući smislenu akciju. Vrijeme je da Osijek konačno počne igrati u skladu s ulaganjima, kvalitetom svlačionice i stručnog stožera. Da to bude dinamičnije, protočnije, okomitije. Što je problem spustiti loptu kao što to čini Varaždin ili Istra? Nadalje, Osijek ima veliki roster, ali on je stvaran na temelju planirane borbe na tri fronta. Sada nema Europe i možda je prava prilika da se razrijedi kadar. Raskid, prodaja ili posudba, manje je bitno. Neki jednostavno nisu razina za Osijek.

Nadalje, Bjelica treba razmisliti da pruži više prilika mlađim igračima poput Barišića, Bakića, Janjića, Zebeca… Oduvijek je Gradski vrt bio rasadnik talenata, možda se treba vratiti korijenima. Ako u Lokomotivi stasaju novi igrači uz “veterane” od 23 godine, onda definitivno u Osijeku mladi mogu dobiti na iskustvu uz Nejašmića, Kleinheislera, Caktaša… I neka se tako radi kostur Osijeka za budućnost. Nije problem zaključiti kako Bakić ima potencijal dok Fućak nije ispunio očekivanja? Da Caktaš i Beljo mogu probiti svaku obranu dok je od Miereza ostao tek trud i beskonačna trka. Pa zadnji gol je zabio u prvoj polovici prosinca…

Ima tu dosta izazova za Bjelicu i njegov stožer. No, sada kada je dobio povjerenje i kupio si mir, neka opravda taj čin. Prva prilika je već u Maksimiru gdje ide uvijek s posebnim motivom na protivnika kojem je u fokusu Liga prvaka. Tjedan dana kasnije je Hajduk u Gradskom vrtu...


Tagovi

NK OsijekNenad BjelicaHNLDion Drena BeljoMijo CaktašRamon MierezKristian FućakLaszlo KleinheislerFerenc Sakalj

Ostale Vijesti