Davor Javorcic/PIXSELL
Davor Javorcic/PIXSELL

Bjelica nekome smeta, pa ga žele maknuti iz Osijeka

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 01.08.22. | 09:21

U njegovom će smjeru pljunuti oni koji su ga do jučer tapšali po ramenima, koji su se osjećali privilegirano biti dio Bjeličina društva, a najviše oni koji nemaju pojma o značaju imena Nenada Bjelice u povijesti Osijeka

U Osijeku i dalje vrije. Nakon ispadanja od Kazahstanaca i razgovora čelnika kluba i Bjelice, čini se da se situacija malo smirila. Čekao se taj Belupo pa da priča krene u pozitivu. Međutim, onda je na scenu stupila Kohorta i prilično jasnim priopćenjem odrekla se Nenada Bjelice. Po drugi puta u povijesti.

Naravno da navijači imaju pravo da se ljute, da protestiraju, dižu glas. Da budu korektiv. Od njih se to, uostalom, i očekuje. Međutim, tri sata uoči važne utakmice, a okršaj sa Slaven Belupom bio je itekako važan za Osijek, napraviti onakvo priopćenje je u krajnju ruku - glupost! I prilično loš osjećaj za tajming.



Osijek trenutno nije razini koja se od njega očekuje. Pojačanja koja su dovedena i plaćena kao zvijezde ne igraju ili igraju ispod očekivanja. Igra Osijeka je loša i rezultati su razočaravajući. Ne treba priopćenje da bi se to primijetilo. I jasno da je to je velika odgovornost Nenada Bjelice od koje on ne bježi i koju je priznao odmah nakon ispadanja iz Europe.

Međutim, dojma smo kako je ovo samo dio veće priče koja nema za cilj učiniti Osijek boljim već maknuti Bjelicu iz Osijeka. Zašto? Očito nekome smeta. Možda ne mogu imati “modus operandi” koji su neki imali prije njegova povratka u Osijek. A taj netko ne bira sredstva. I sada će u smjeru Bjelice pljunuti svi. I oni koji su se donedavno smatrali privilegiranima što mogu biti dio njegova društva, koji bi bili ponosni kada bi im Bjelica poklonio trenutak svog vremena, koji su se gurali samo kako bi ga tapšali po ramenima. Klasična ona “nahrani psa da te ugrize”.

Osijek je imao uspona i padova u svojoj bogatoj prošlosti pa se nisu određene strukture tako obračunavale s individualcima. Neke garniture pustošile su klupske blagajne i imali su lošije rezultate pa im nije skandirano da odlaze, još manje su visile krpe na ogradi stadiona. Kažu da je to jeftin PR i floskule. Broje mu novac koji dobiva, a koji mu je privatni vlasnik kluba odlučio dati. Najskuplji trener HNL-a? Pa vjerojatno zato što je i najbolji. Što su ga kolege i igrači, dakle oni s kojima radi i odmjerava snage svaki vikend, izabrali da je najbolji među njima. I to nekoliko puta.

O znanju i stručnosti Nenada Bjelice sugeriraju rezultati. Ne znamo niti jednog trenera HNL-a koji je s dva kluba igrao Ligu prvaka. I tamo osvajao bodove. Koji je klub iz treće austrijske lige doveo do prve. Iz sredine talijanske druge pred prag one prve. S Lechom se borio za naslov, s Dinamom ostvario san koji se u Maksimiru čekao pola stoljeća… Dakle, Bjelica ima najbolji trenerski CV u HNL-u i zato je najbolje plaćen. I to je plaćen od privatnog vlasnika kluba koji svojim novcem može činiti što želi u klubu koji je isto tako privatan.

Zamjeraju mu što nije profilirao niti jednog igrača iz škole i da potpisuje ugovore sa svojim prijateljima. Da ga nema, Beljo bi već bio u Švicarskoj ili Anderlechtu za pola onoga što realno vrijedi. A što se raznih ugovora tiče, mogao je Nenad Bjelica lako potpisati jedan takav u zamjenu za mir. Nuđeno mu je. Pa, eto, nije htio. Jer je Osijek za njega institucija. No, doći će vrijeme kada će i on pričati bez rukavica. Mnogi obrazi onih koji sudjeluju o ovoj harangi će se tada crvenjeti… Nadalje, zamjeraju mu što nije došao na sastanak s navijačima, onim istim koji su mu u četvrtak skandirali da odlazi. Bilo bi to licemjerno… Uzet ćemo u obzir da nove generacije navijača ne znaju povijest, pa ćemo ponoviti tko je zapravo Nenad Bjelica u kontekstu kluba s Gradskog vrta.

Dijete kluba koji nije ispunio svoj san u potpunosti jer u ratnom vihoru odlazi u Španjolsku u zamjenu za 700 tisuća maraka. Mogao je i preko FSJ-a do ispisnice potpuno besplatno i zadržati si taj novac, odnosno dobiti bolji ugovor. No, nije.

Vratio se iz Španjolske, postaje lider momčadi, dobiva mural na stadionu i postaje legendom za života. Financira autobuse navijačima, oprašta dugovanja koje klub ima prema njemu i donosi milijun maraka u klupsku blagajnu u kojoj u tom trenutku nema lipe… I on je gladan novaca?

Za interese Osijeka bori se na svoj način. Rukama i nogama. Mogao je Bjelica šutjeti, parkirati se u Gradski vrt i nakon SP-a preuzeti reprezentaciju. Međutim, njegov je problem što ne može šutjeti kada osjeti nepravdu prema svom klubu. Pa je rekao što misli te se time zamjerio moćnicima HNS-a i gotovo izvjesno si zatvorio vrata reprezentacije barem na neko vrijeme. A mogao je šutjeti… I čekati da navijači protestiraju zbog načina na koji se odnose prema njihovom Osijeku. Čekati ih da pozovu na sastanke čelništvo HNS-a pa da poslije pišu priopćenja i vješaju krpe na ograde… No, to ih očito ne zanima. Bjelica je u fokusu. U permanentnom je sukobu sa sudačkom organizacijom jer se bori za status svog kluba. Da, ide ljudima na nerve stalnim protestiranjem na klupi, ali to je način borbe.

U zaključku, Bjelica snosi svoju odgovornost zbog toga što Osijek nije dobar, ali nikako nije zaslužio da mu se nabija na nos velika većina stvari koje ovih dana lete u njegovom smjeru. Od “legendi” kluba, bivših suradnika i skupine navijača. Jer za Osijek je napravio jako puno u svojoj karijeri, ima čist obraz za razliku od mnogih koji ga prozivaju i ako zaslužuje netko kredit u Gradskom vrtu, onda je to Nenad Bjelica.


Tagovi

NK OsijekNenad Bjelicaizdvajamo

Ostale Vijesti