Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Bišćan i Šimić ispast će žrtve, a ništa manji krivci su u VIP loži

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 16.08.23. | 14:00

Mirko Barišić i njegovo "savjetodavno tijelo" dali su Šimiću u ruke Ferrari, iako je ovaj tek izašao iz auto škole. I odmah napravio karambol! Tko je odgovoran za ovakav Dinamo?

Zapravo, bilo je pitanje vremena! Oni koji su dublje u maksimirskim porama od početka “novog Dinama” u nevjerici su vrtjeli glavama gledajući poteze kojima se gradi ta nova maksimirska priča. A nije slutilo na dobro.

No, malo tko je vjerovao da će brod baš potonuti tako brzo. Dinamo je danas na korak od ispadanja iz Lige prvaka. Ako u Ateni ne naprave čudo, neće doći niti do play offa koji je uvijek bio sasvim pristojna utješna nagrada. Nismo sigurni da su favoriti protiv Sparte iz Praga koja ih čeka u zadnjoj rundi za Europsku ligu. O Royal Antwerpu da ne pričamo.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U prvenstvu bi Hajduk mogao na plus osam od nedjelje, četiri igrača su na izlaznim vratima a pojačanja su - prinove. Ili da se ne lažemo - promašaji. Kakva je onda perspektiva Dinama u nastavku sezone? Bojimo se priznati, ali loša! Nismo baš neki optimisti.

O igri Dinama, fizičkoj nemoći i svemu ostalo već je potrošeno puno tinte i nema se smisla ponavljati. Negdje se pogriješilo u pripremi i umjesto da u ovo vrijeme sezone, krucijalno za Dinamo, igrači lete - oni su ispuhane lutke. Uprijeti sada prstom u Igora Bišćana je najlakše. Pronaći u treneru “Pedra koji visi” scenarij je kojem su najčešće pribjegavali u Maksimiru tijekom ovakvih kriza.

Bišćan nosi svoju odgovornost. Recimo, pravo je pitanje zašto je kondicijska sprema momčadi na takvoj razini? Neprihvatljivo je da u krucijalnim utakmicama Dinama igrače hvataju grčevi u 50. minuti. Da se lopta iznosi amaterski iz svoje trećine i servira AEK-u kao na pladnju. Začuđujuće je da Kaneko ulazi kao zamjena i onda ne zna gdje treba stati u prekidu. Japanac je stao u živi zid, pa su ga suigrači zvali u sredinu… Dakle, čovjek je bio potpuno izgubljen. U najvažnijoj utakmicu ovog dijela sezone. I to je krivnja trenera i njegova stožera što ga nisu pripremili.

Ali, jer uvijek postoji neki “ali”… Napraviti od Igora Bišćana žrtveno janje bilo bi pogrešno i promašeno. Za razliku od prvog čovjeka sportske struke, Bišćan je etablirani trener i nije se došao u Dinamo - učiti poslu. Ovaj Dinamo kojem smo svjedočili posljednjih pola sata protiv AEK-a, drugo poluvrijeme protiv Hajduka, potom protiv Gorice pa i u uzvratu s Astanom je produkt nemara, neodgovornog i amaterskog pristupa u vođenju kluba. Bez vizije, strategije i znanja. I zatrovane atmosfere u klupskim hodnicima a zbog koje navijači gledaju ovakav Dinamo kakav već gledaju…

Da će ovo biti mučenje, zapravo se dalo naslutiti još prošle zime, kada u klubu još nije bilo Darija Šimića i Igora Bišćana. Eto, oni koji su godinama gledali kako se vodi klub, i koji su samoproglašeni eksperti za sve - odjednom su osjećali se “odabranima” da preuzmu uzde. Pa zaredali s greškama… Nisu doveli Belju i Frigana, ali zato su iskrcali dva milijuna eura za Maura Perkovića kojeg danas nema niti na mapi.

Nisu slušali bilo javnosti, ali i svoje svlačionice koja je sugerirala da je Ante Čačić izgubio kompas, pa su ga nagradili novim ugovorom koji je razvrgnut za tri mjeseca. I za to su potrošili dodatnih 1,5 milijuna eura. Tu su pokazali nesposobnost a o izostanku bilo kakve vizije nema smisla trošiti riječi.

A onda je kao “spasitelj” inauguriran Dario Šimić. Iako mu CV nije nudio niti jedan argument osim igračke pripadnosti klubu, Mirko Barišić i njegovo “savjetodavno tijelo” gurnuli su mu u ruke budućnost Dinama. Ili su krivo procijenili, ili su to morali napraviti zbog više sile - manje je bitno. No, Šimić je iz autoškole sjeo u Ferrari. I napravio karambol za svega par mjeseci.


Doveo je stopera iz druge lige koji je nekim čudom promakao svim skautima u Francuskoj i okolnim ligama. Danas je Bernauer prikovan za klupu. Da podsjetimo, iz škole su ti izašli Gurlica i Živković. Tko može staviti ruku u vatru da je Bernauer bolje rješenje? Nitko. Bohdan Mihajličenko jedva je prošao liječnički pa dobio ugovor sukladno broju nastupa. Prema naprijed ga nema u igri, ne postoji. Iza ništa posebno. Nije Europa bila dovoljna za Šimića pa je po desno krilo morao do Japana. No, kada je Dinamu ponuđen Franjo Ivanović koji je zabio četiri gola za Rijeku, odmahnuli su rukom. Imaju dragulja iz Sappora kojeg nitko nije otkrio. Otišao je u Alžir po stanovitog Yacinea Titraouija koji je valjda parobrodom putovao iz Alžira do Zagreba punih mjesec dana, a kada je došao - zapeo je na liječničkom pregledu i njegov ostanak u Maksimiru je prilično neizvjestan. Pitanje za stručnjake iz Maksimira:

"Gdje je nestao Fran Topić"? Bio je proljetno otkriće, istrčao je na Poljudu umjesto Petkovića, dobio je novi ugovor... U ovoj sezoni nema sekunde službenog nastupa. Malo previše lutanja za Dinamo.

Potom ta priča oko Stojkovića i Kačavende. Prvo bi obojicu, onda bi samo Kačavendu jer im se Vidović više sviđa od Stojkovića. Pa se ipak odluče za paket. Pa na liječnički stigne samo Kačavenda. Uglavnom nakon mjesec i pol dana od početka prijelaznog roka - obojica su još uvijek igrači Lokomotive. A tvoje lijevo krilo protiv AEK-a hvataju grčevi…

Naravno da nismo zaboravili niti Bakrara kojeg nisu uspjeli završiti u Maksimiru. Objašnjenje koje je Dario Šimić prilično nemušto pustio svojim novinarskim kanalima bilo je da nije mogao nagovoriti neke igrače da odu na posudbu u Istru. To je zapravo djelomično točno, a osim što otkriva nesposobnost prvog čovjeka struke daje do znanja da Dinamo više nema toliku moć u HNL-u. Nekada bi klubovi bili sretni što mogu doći na audijenciju u Maksimir i raditi s Dinamom. Sada? Sve više se okreću drugim centrima moći.

Na koncu i taj Frey za kojeg je važnije bilo tko će uzeti naknade za posredništvo nego jel’ on igrač koji doista čini prevagu. I dobro je Peras pitala vizionare iz sportskog sektora:

“Je l' Frey čini prevagu u Europi? Ako čini, zašto košta samo 500 tisuća eura”?.

Na odgovor da možda nije za Europu, ali je svakako za HNL, “čelična lady” je poentirala:

“Za to imate Kulenovića kojeg plaćamo”.

I onda dobijemo sliku i priliku Dinama kakav je danas. Nemoćan, s grčevima u 55. minuti i bez perspektive. Kada ode i ovaj kvartet reprezentativaca - bit će samo pitanje tko će ugasiti svjetlo. Džabe ti sve pare ovog svijeta i silni milijuni koje će Dinamo dobiti od Gvardiola, Šutala, Livakovića i ostalih, ako ne možeš pronaći adekvatne zamjene. Ako si nesposoban. Pa propustiš Belju, Frigana, Adriana Barišića… Okreni Šimiću broj od Jakira, čestitaj mu što ti je uzeo Jankovića i učinio te slijepim pored zdravih očiju pa ga pitaj kako se to radi. Čisto kolegijalno. Kako je u Rijeku za “nula kuna" doveo Fruka, Pašalića, Ivanovića? Nije to sramota. Čovjek se uči dok je živ. Netko na Gorici i Zrinjskom, netko odmah ima privilegij sjesti u Dinamo. Pa zna se da Osijek nema niti za germu, a ti imaš pun džep a na Pampasu ti je Miereza. No, zato će Hajduk iskoristiti priliku i do kraja prijelaznog roka dovesti Žapera. To je ta razlika.

Maksimirski kuloari tvrde kako Dario Šimić ima problem jer ne može nametnuti svoj stav pred Upravom kluba. I to je vjerojatno točno ili barem djelomično točno. No zašto to javno ne kaže? Ako smatra da ga netko “buši” onda neka izađe i progovori o tome. A dok to ne učini, onda je kriv!

I završit će vjerojatno kao isti onaj “Pedro” s početka priče iako svi dobro znamo da je ovakav Dinamo zapravo djelo Mirka Barišića i njegova “savjetodavnog tijela”. Oni vuku konce, određuju smjerove i pri tome nemaju nikakvu odgovornost. Dario Šimić i Igor Bišćan bit će tek kolateralne žrtve ambicija na staklenim nogama i nesposobnosti onih koji su ih doveli na te pozicije. Doduše, nitko dvojac nije tjerao. Znali su obojica u što se opuštaju… A imao si Nenada Bjelicu na pladnju!

Što sada? Dinamo ide ove subote u “rat” kako je to slikovito opisao Igor Bišćan. I nije daleko od istine jer ono što ih čeka u Ateni bit će ozbiljno iskušenje. Proći taj pakao trijumfalno bila bi velika stvar za Dinamo. Predlažemo da nakon Atene, odmah u nedjelju, svi skupa sjednu za isti stol. Barišić, Šimić, Bišćan, Peras, Podnar, Tomačić, Hanžel, Vedriš, Vukelić, Marić… I da si kažu sve što si imaju za reći, skupe glave jer delikatan je trenutak za budućnost Dinama. Voda je stigla do grla, pitanje je samo tko će se prvi utopiti.

Jer, bojimo se da zbog tih vlastitih taština, ega i glava u oblacima pomalo zanemaruju ono što im se događa u vlastitom dvorištu. U možda i najvažnijoj sezoni za naše klubove u HNL-u, Hajduk bi u nedjelju mogao otići na plus osam. Hajduk ima rasprodan stadion protiv Belupa. Hajduk je osjetio krv…



Tagovi

GNK DinamoAEK AtenaAEKIgor BišćanDario ŠimićVlatka PerasMirko Barišić

Ostale Vijesti