Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Bijeli su osvajanjem Kupa dobili što su htjeli, Šibenik nije imao izgleda

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 24.05.23. | 22:30

Hajduk je potpuno zasluženo osvojio osmo Rabuzinovo Sunce od hrvatske neovisnosti

"Kup je naš, još će Sunce sjati“ bila je poruka koju su na majicama istaknuli igrači za prigodu osvajanja Kupa protiv Šibenika (2-0) čime su obranili trofej osvojen prošle sezone kontra Rijeke na Poljudu. Hajduk je osvojio trofej, sezonu je drugim mjestom i uzimanjem Kupa učinio uspješnom i sada se može nakon novog dvoboja sa Šibenikom u posljednjem kolu početi odmarati i potom pripremati za novu sezonu te kvalifikacije za plasman u skupinu Konferencijske lige što je Bijelima veliki cilj.

Slavili su igrači Hajduka zasluženu pobjedu sa svojim navijačima koji su u velikom broju pohodili Rujevicu, paradirali sa Rabuzinovim Suncem koje nose u Split gdje se velika fešta tek sprema najvjerojatnije kada će u posljednjem kolu publika u velikom broju pohrliti na Poljudu kako bi pozdravila pobjednike.

Ovo je bila utakmica u kojoj je Hajduk samo mogao izgubiti, rekao je jedan pretplatnik s Istoka prije finala, jer Bijeli su bili ogromni favoriti uoči ovog susreta. A ulogu favorita su opravdali, krenuli ofenzivno od prve minute i već rano mogli voditi da pogodak Jana Mlakara nije poništen opravdano zbog zaleđa. Prvi je ovo trofej Ivana Leke na klupi Hajduka, uostalom doveden je s tim ciljem jer je predsjednik Lukša Jakobušić htio veliko ime koje može napraviti iskorak, no on bi se tek trebao dogoditi plasmanom u grupnu fazu Europe i napadom na titulu prvaka koja je ove sezone iskliznula kada nije iskoristio krive korake Dinama.

Samo finale bilo je jednosmjerno, Hajduk je napadao, a Šibenik se branio. Trener Narančastih Damir Čanadi odlučio se za formaciju s petoricom u obrani, odlučio se na čekanje i što je vrijeme odmicalo htio je učiniti Hajduk nervoznijim, ali ipak nije uspio. Jer, u 62. minuti ukazao se Dario Melnjak pogotkom te je tako opet postao heroj finala otvorivši Šibenik u nastavku. Tada je Čanadi vidio da nema što čekati te poslao u igru nekoliko ofenzivaca, no Hajduk je bio organiziran u obrani, uspio neutralizirati pokušaje Zorana Kvržića, najaktivnijeg Šibenčanina. Osim toga, produljio je na 645 minuta dug niz bez primljenog gola, nadovezao se na dobre partije obrambenog reda u posljednje vrijeme. Leko se ipak odlučio za Francisca Ferra na stoperskoj poziciji umjesto ozlijeđenog Tonija Borevkovića, a mladog Luku Vuškovića ostavio na klupi do pred kraj susreta, jer je i on na koncu ušao u igru te mu je ostalo zabilježeno da je na terenu osvojio Kup.

Osmi je ovo Kup Hajduka od samostalnosti iz 13 finala, prava injekcija samopouzdanja za ono što slijedi u novoj sezoni premda će prije toga trebati odraditi prijelazni rok i vidjeti tko ostaje, a tko dolazi.

Splitski navijači Šibenikovim su skandirali „Druga liga, Druga liga“, jer poznato je rivalstvo dva grada koji se u nogometnom smislu baš i ne vole. Nije bilo lako Šibenčanima igrati finalni susret kada su prije samo nekoliko dana ispali iz Hrvatske nogometne lige, ali se u finalu nisu osramotili, premda prema naprijed nisu imali previše aktivnosti osim nekoliko Kvržićevih pokušaja. Ostaje im pokušati vratiti se iduće sezone, pokušati brzi come-back, premda neće biti lako jer puno je momčadi koji bi željele u elitno društvo. Ostaje im za utjehu da su napravili jedno od najvećih iznenađenja ove sezone, u polufinalu su napravili preokret na Šubićevcu protiv Dinama i spriječili dvoboj dva najveća hrvatska kluba u finalu. Pitanje je hoće li ostati s Čanadijem i u idućoj sezoni, hoće li ih on voditi i dalje te vratiti u HNL.

 Dekor je bio dostojan finala, organizacija utakmice na visini, uz malo problema na tribinama, oba kluba imali su popriličan broj navijača premda je bijela boja dominirala, a Rujevica se pokazala kao idealno mjesto za finala, premda bi da je umjesto Šibenika igrao Dinamo, bila premala.

Ostaje zapisano u povijesti zapisano da je Hajduk po prvi put u samostalnoj Hrvatskoj obranio naslov u Kupu. Nakon utakmice je Filip Krovinović, igrač koji gradi Hajdukove napade, najavio napad na titulu iduće sezone, a sličnog razmišljanja bili su Livaja i Leko.

Kup nije mala stvar, pogotovo obraniti ga, ali titula prvaka države nakon duge dominacije Dinama bila bi nešto posebna.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

HajdukNK ŠibenikHrvatski nogometni kupRabuzinovo SunceIvan LekoDamir ČanadiRujevica

Ostale Vijesti