Pixsell
Pixsell

Hajdučka fešta na Rujevici, Melnjak i Livaja Bijelima opet donijeli Sunce!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 24.05.23. | 20:34

Rabuzinovo Sunce će drugu godinu zasjati nad Splitom, Bijeli su s 2-0 svladali Šibenik koji u 90 minuta gotovo nije kreirao nijednu polupriliku te su Splićani potpuno zasluženo došli do osmog Kupa u povijesti.

Drugu godinu zaredom, nogometaši Hajduka osvojili su Hrvatski nogometni kup! Nakon što je lani s 3-1 na Poljudu pala Rijeka, sada su s 2-0 svladali Šibenik. Danas, baš kao i prije godinu dana, igrač odluke bio je Dario Melnjak. Povremeni hrvatski reprezentativac pokazao je da je igrač za velike utakmice te je Bijelima osigurao osmo Rabuzinovo Sunce u klupskoj povijesti, da bi onda Livaja je u sudačkoj nadokandi zabio s bijele točke i postavio konačan rezultat.

Nakon 160 sekundi – Hajduk je poveo. Bila je to brza akcija po lijevoj strani, na kraju je sjajnu formu izvrsnom završnicom potvrdio Mlakar čiji je udarac s 10-ak metara, uz pomoć grede, završio iza leđa Đakovića. Eruptirala je Rujevica, ali nakon kratke intervencije Frana Jovića i Bojana Zobenice pogodak je opravdano poništen.

U devetoj minuti nova velika prijetnja Bijelih. Livaja je s 30-ak metara sjajno odigrao na desnu stranu prema usamljenom Sahitiju, njegov prizemni ubačaj tražio je Pukštasa, ali Amerikanac litavskog podrijetla bio je za koji centimetar prekratak. Gol je u tim trenucima ‘visio u zraku’…

Čanadi se odlučio na prilično pragmatičan pristup u finalu. U posljednjoj liniji bila su petorica igrača, Kvržić je ponovno zaigrao u sredini vezne linije, dok su, pomalo iznenađujuće, na klupi ostali i Matić i Čanađija. Ideja je očito bila da brzom tranzicijom, u kojoj su glavnu riječ trebali imati Hiroš, Dolček i istureni Špeljak, probaju uhvatiti obranu bijelih na krivoj nozi, dok su motorični Soldo i polivalentni i prekaljeni Kvržić trebali ‘giljati’ gore-dolje, ali i neutralizirati Pukštasa i Krovinovića.

Uslijedilo je 20 minuta u kojih ozbiljnije prilike nije bilo, da bi onda s nešto manje od 30 metara svoj udarac oprobao Zoran Kvržić, iskusni bek/veznjak/krilo, sve po potrebi, koji se odavno specijalizirao za finala Kupa, ali Lučić nije bio primoran intervenirati.

I onda, u 39. minuti, praktički ni iz čega, mat situacija za Hajduk. Mlakar se našao u situaciji jedan na jedan, Đaković je izašao na kojih 15 metara, ali iako je bio prilično neodlučan te je njegov izlazak djelovao nesigurno, pokušaj loba slovenskog napadača refleksno je zaustavio. Obrana Šibenika je kod te prilike Mlakara prvi put ostala daleko od gola Đakovića te je jako malo nedostajalo da to Bijeli kazne.

Sterilni Šibenčani u prvih 45 minuta praktički nisu ni pomišjali kako da ugroze Lučića, a pred sam kraj poluvremena bilo je zanimljivo gledati jednu žustriju raspravu Solde i Kvržića. Osim toga, nisu ponudili gotovo pa ništa…

Loše prvo poluvrijeme okončano je bez golova. Točnije, bez regularnih golova. Plan i program Naračastih bio je očit, ali s igrom kakvu su pokazali u prvih 45 minuta je teško očekivati da će Rabuzinovo Sunce zasjati u Krešimirovom gradu.

‘Domaćin’ je prvi put u nastavku zaprijetio u 48.minuti. Slabo je reagirao Đaković, odlučio se na hvatanje umjesto na ‘boksanje’ jedne teške lopte, na kraju mu je ona ispala i došla ravno na nogu Melnjaka, ali njegov udarac nije bio precizan. Tražio je vratar Šibenika prekršaj, ali Pajač je na to samo odmahuo rukom…

U 53.minuti su zajednički pogriješili i obrana i vezna linija Hajduka u situaciji kad su Bijeli bili u fazi napada. Kvržić je presjekao jednu loptu pa probao udarcem sa svoje polovice prebaciti Lučića koji je bio na dobrih 35-40 metara od svojeg gola, ali njegov udarac ipak nije bio precizan. Mogla je ova nonšalancija skupo koštati Hajduk koji je dotad bio daleko kvaliteteniji takmac relativno slabašnog finala, Barem je tako bilo nakon prvih 55 minuta.

Možda je u 3. minuti VAR spasio Šibenik, ali točno sat vremena kasnije spasa više nije bilo. Livaja je primio loptu na način kojeg riječ maestralno ne opisuje dovoljno dobro, obrana Šibenika nije reagirala kvalitetno, a lopta se u konačnici odbila do Melnjaka koji je bio potpuno sam na kojih 7-8 metara od gola. Primio je lijevi bek Hajduka loptu, naciljao i sjajno pogodio. Igrač za velike utakmice – 1-0

Igrala se 69.minuta kad je utakmica nakratko prekinuta jer se zapalilo nekoliko stolica na istočnoj tribini, ali se onda nakon svega minute čekanja, dok se dim rasčistio, ogled nastavio. Iako je vatra i dalje gorjela. Samo u Hrvatskoj…

Probao je Čanadi s izmjenama nešto promijeniti u zadnjih 20-ak minuta, ali Šibenik je djelovao poput ispuhanog balona. Potpuna bezidjenost prema naprijed i činjenica da je većina igrača svjesna da već sljedećeg tjedna napuštaju klub nije se mogla prevazići.

Pred sam kraj utakmice je Hajduk zabio i drugi pogodak. Dugo se pregledavala jedna sporna situacija u VAR sobi, da bi onda Pajač u 90+3.minuti nakon pregleda snimke pokazao na bijelu točku. Livaja je bio siguran, a to je ujedno bio i kraj utakmice te početak velike Hajdučke fešte na Rujevici.

Hajduk – Šibenik 2-0

Strijelci: 1-0 Melnjak (63.), 2-0 Livaja (90+3. – 11m.)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 7041

Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina), VAR: Fran Jović (Zageb)

Žuti kartoni: Čanađija, Pozo (Šibenik)

Crveni kartoni: /

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Sigur, Ferro (90. Ferro), Awaziem, Melnjak – Krovinović, Pukštas – Sahiti (80. Anello), Benrahou (86. Fossati), Mlakar – Livaja

Šibenik (5-4-1): Đaković – Arai, Perić, Đorić (86. Grdić), Mina (68. Mesa), Kvesić (69. Čanađija) – Hiroš, Kvržić, Soldo (79. Knežević), Dolček – Špeljak (69. Pozo)



Tagovi

HajdukNK ŠibenikHrvatski nogometni kupRabuzinovo Sunce

Ostale Vijesti