Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Analiza Germanijaka: Što Hajduku nedostaje za napad na titulu?

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 19.09.21. | 11:21

S obzirom na igrački kadar i financijska ulaganja Splićani se nameću kao kandidat za naslov

Ambicije Hajduka su ove sezone već nekoliko puta jasno istaknute, Splićani žele trofej s tim da je glavni cilj naslov prvaka Hrvatske. Nešto za što na Poljudu ne znaju još od 2005. godine, a to je najduže razdoblje bez titule još od osnivanja kluba. Svi navijači Bijelih, a znamo da se radi o milijunima ljudi, sanjaju dan kada će Hajduk osvojiti HNL. I svi se nadaju da će to biti baš ove godine odnosno sezone 2021/2022. Međutim, daleko je svibanj i puno je posla pred hajdukovcima, a konkurencija je izuzetno jaka. Dinamo prije svih, pa zatim Osijek i Rijeka, imaju jednake ciljeve kao Hajduk.

Neupitna je činjenica da su na Poljudu u proteklih nekoliko mjeseci složili momčad koja se može boriti za naslov prvaka. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius je na razne načine dovodio pojačanja koja bi trebala održati Hajduk konkurentnim barem do zimske stanke. Budu li Bijeli u prosincu pri vrhu ljestvice možemo očekivati nova pojačanja. U našoj analizi želimo prikazati na kojim pozicijama bi Bijeli mogli pojačati konkurenciju u momčadi.

VRATARI:

Lovre Kalinić je broj jedan, kao kapetan i lider, kao iskusan reprezentativac koji se odrekao velikog novca u Aston Villi samo da bi branio u svom klubu. Sezonu je počeo bez da je prošao pripreme, mučio se s bolnim tetivama, ali sada je spreman za jesenski dio sezone.

Prva zamjena je Josip Posavec, dobro je odradio posao u kolovozu kada nije bilo Kalinića. Ali, njega sada muči ozljeda ramena i prijeti mu duža stanka. To otvara potencijalni problem, ako se Kalinić slučajno ozlijedi ili zaradi crveni karton u kadru Bijelih su još dvojica neiskusnih vratara. Ivan Perić je rođen 2002. godine i ima nešto trećeligaškog iskustva iz Neretvanca dok je Toni Silić rođen 2004. godine i tek je junior. Vrlo talentiran, predviđen za Kalinićevog nasljednika.

OBRANA:

U analizi zadnjeg reda krenut ćemo s desna na lijevo. Iskusni Mađar Gergo Lovrencscsic se pokazao kao veliko pojačanje, u devet nastupa upisao je tri asistencije i poslao bezbroj odličnih ubačaja s desnog boka. Veliki problem je što se ozlijedio u utakmici protiv Rijeke, a za njega Bijeli nemaju pravu zamjenu. Dobro se Lovrencscsic oporavlja, morat će preskočiti još neke utakmice, ali sigurno ćemo ga ove jeseni još gledati na travnjaku. Do tada će trener Gustafsson morati izmišljati druga rješenja na desnom boku. Najbliži tome je David Čolina, inače lijevi bek, u prednosti je pred stoperima poput Katića, Dellove ili Škaričića. U svakom slučaju, Hajduk bi trebao pronaći adekvatnu zamjenu za Mađara, u klubu takvog igrača nema.

Na stoperskim pozicijama Hajduk ima više dobrih rješenja. Simić i Elez su bili prvi izbor u dosadašnjem dijelu sezone, a Nikola Katić će im biti velika konkurencija. Tu je i Bugarin Dimitrov, u određenoj prednosti ispred mladih Škaričića, Ćalušića i Dellove. Sedam igrača konkurira za dva mjesta, možda i tri ako se Gustafsson odluči promijeniti formaciju. Po broju i kvaliteti pojačanja na stoperskim pozicijama nisu nužna.

Slična je situacija i na lijevoj strani obrane, Čolina i Ivan Dolček su jedan drugom konkurencija i tu Hajduk neće tražiti nova rješenja.

VEZNI RED

Josip Vuković i Filip Krovinović su junački iznijeli dosadašnji dio sezone što se tiče veznog reda, ali jasno je bilo da Bijeli trebaju pojačanja u sredini. Dobili su ga u Marcu Fossatiju, Talijan se nakon dugih pregovora vratio u Split gdje je prošle sezone ostavio dobar dojam. Trebat će mu malo vremena da uhvati ritam jer je dugo bio ozlijeđen, ako dođe na razinu od proljeća biti će pojačanje.

S Fossatijem se otvara opcija s trojicom u sredini, da se Krovinovića približi napadu što mu više odgovara. Svakako, povratak Talijana nudi više rješenja za trenera Gustafssona, dovoljno je utakmica do prosinca da se nađe najbolja formacija.

Šansu za minutažu će tražiti Jani Atanasov i Mario Čuić, ali realnije je da će većinu utakmica gledati s klupe.

NAPAD:

U napadačkoj liniji apsolutno je nedodirljiv Marko Livaja, to svi znaju. Za Hajduk je najvažnije da ga posluži zdravlje, s njim i bez njega Bijeli nisu ista momčad. Dobru sezonu igra Emir Sahiti, uvijek pouzdan što se tiče angažmana i želje. Vrlo dobar je na desnoj strani i zasad je u prednosti ispred Šveđanina Alexandra Kačaniklića koji se polako vraća nakon duže stanke. Trener Gustafsson ima povjerenja u svog sunarodnjaka koji nije pokazao mnogo u Hajduku, ali još ga ne treba prekrižiti.

Stipe Biuk je predodređen za velike stvari premda ove sezone nema učinka u golovima i asistencijama. Ali, njega klub mora i hoće trpjeti jer je riječ o velikom talentu.

Slovenac Jan Mlakar je trenutno prva opcija u samom vrhu napada, postigao je tri gola i dodao jednu asistenciju te je u prednosti ispred mladog i igre željnog Marina Ljubičića. Za Ljubičića ima vremena, njegov karakter je takav da će se izboriti za minutažu i uvijek dati sve od sebe.

Za razliku od Grka Diamantakosa koji se po svemu sudeći neće naigrati ove jeseni. Kao ni Samuel Edouk , skupo plaćeni Nigerijac čiji voljni moment nije na zavidnoj razini. Oni su već naviknuti na klupu pa im neće teško pasti da tamo i ostanu.

Da zaključimo, Hajduku za napad na naslov prvaka trenutno najviše nedostaje zamjena za Lovrencscsica na desnom boku. Pokrivanje s rješenjima koja to nisu je kratkoročno, za nešto više trebat će Bijeli pronaći solidnog desnog beka. Nije to lako naći, sam sportski direktor Nikoličius nam je rekao kako su u lipnju kontaktirali čak osam igrača prije nego su dogovorili dolazak Lovrencscsica.

Ako Katić i Fossati uđu u formu obrana i vezni red će biti dobro pokriveni do siječnja i možda neće trebati tražiti druga rješenja.

U napadu se čeka Nikola Kalinić, ostvari li se njegov povratak Hajduk će imati moćan i raznovrstan napadački potencijal. Biti će lakše i Livaji kao glavnom igraču i pokretaču većine akcija, a Mlakar i Ljubičić imali bi priliku učiti od iskusnijeg pa i boljeg od sebe.

Kako je nedavno rekao Nikoličius, „ovo je 90-95 posto moja momčad“, s Kalinićem kao velikom i realnom željom postala bi momčad koju je sportski direktor Bijelih želio.

Hoće li biti dovoljno dobra za naslov prvaka, doznat ćemo u svibnju 2022. godine...


Tagovi

HajdukLukša JakobušićMindaugas NikoličiusJens Gustafsson

Ostale Vijesti