Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Koga nema bez njega se mora, Gerga mijenjaju „bili tići“

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 03.09.21. | 15:38

Ozljedom Mađara otvara se velika prilika za dvojicu mladića iz Hajdukove škole

Nogometna tržnica je zatvorena, tko je kupio, kupio je, tko je prodao, prodao je. Naravno, u velikoj većini slučajeva odnosno izuzmemo li rijetke nogometaše bez ugovora koji čekaju da im se negdje otvori angažman.

Možda se među tim malobrojnim slobodnim igračima pronađe pokoji desni bek, što bi se moglo učiniti zanimljivim Hajduku jer je neočekivano ostao bez Gerga Lovrencscsica na duže vrijeme. Uvijek je to nezgodno, pravi peh za Bijele da se važan igrač ozlijedi pred sam kraj prijelaznog roka kada zapravo nemaš vremena reagirati na tržištu. Jer nisi ni razmišljao da će ti možda trebati zamjena za odličnog Mađara. Ali, to je nogomet, problem iskrsne kada mu se najmanje nadaš i treba ga rješavati kako god znaš.

Doduše, iz Rijeke je stigla vijest da je Hajduk kontaktirao mladog Filipa Brauta koji sjedi na klupi kluba s Rujevice i vrlo rijetko mijenja odličnog Ivana Tomečaka, ali na Poljudu se o tome nije govorilo.

Rješenje za Lovrencscsicevu zamjenu Bijeli su odlučili potražiti u vlastitim rezervama, među igračima koji nisu bili ni u drugom planu kod trenera Jens Gustafssona. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius želi izvući maksimum iz kadra prve momčadi, želi provjeriti igrače koji do sada nisu odigrali ni minute u ovoj sezoni, a po karakteristikama bi mogli popuniti prazninu na desnoj strani obrane.

To su 19-godišnji Luka Škaričić i uskoro 22-godišnji Ivan Ćalušić, igrači koji su lani igrali za drugu momčad Bijelih. Ljetos je odlučeno da ostaju na Poljudu, nije ih zadesila posudba ili raskid ugovora već im je dana prigoda da se dokažu na pripremama u Sloveniji. Brojke od nula nastupa i nula minuta pokazuju da nisu uvjerili Gustafssona da ih uzme u obzir pri sastavljanju momčadi, ali sada će švedski trener to morati učiniti silom prilika.

Jasno je da će biti teško, ako ne i nemoguće, zamijeniti iskusnog Gerga. Zato ovim mladićima ne treba stavljati nikakav pritisak na leđa, tim više što u nogometnoj školi nisu odgajani za poziciju desnog beka.

Škaričić je doduše u B momčadi odigrao dosta utakmica na desnoj strani obrane, ali je od pionira do juniora uglavnom igrao na mjestu stopera. I to vrlo uspješno zbog čega je smatran jednim od najvećih talenata u 2002. godištu. Prije godinu dana potpisao je profesionalni ugovor sve do 2024. godine, član je U19 reprezentacije i tek treba ozbiljno zakoračiti u seniorski nogomet. Na bočnoj poziciji u drugoj momčadi igrao je solidno, bolji je u obrambenim nego napadačkim zadacima. Visok je 190 cm, izrazito brz, ali još mu nedostaje mišićne mase da bi igrao na svojoj prirodnoj poziciji stopera. Dijete je Hajduka, kapetan u mlađim uzrastima i sigurno igrač pred kojim je budućnost.

Dvije i pol godine stariji Ćalušić je naravno nešto iskusniji, bio je u nogometnoj školi RNK Splita, a igrao je 2. HNL za Croatiju iz Zmijavaca. Najčešće je igrao na poziciji zadnjeg veznog ili stopera, ali nedavno je u prijateljskoj utakmici protiv GOŠKa iz Kaštel Gomilice bio na desnoj strani obrane. Kao privremeno rješenje, ali eto vrijedi ga spomenuti kada ga je već Nikoličius označio kao moguću zamjenu za Lovrencscsica.

Što se tiče ostalih opcija s kojima Hajduk raspolaže, vidjelo se protiv Rijeke da Lumbardh Dellova nije bočni igrač već stoper. Stoga ga se ne smije prozivati za igru na poziciji koja mu ne odgovara. Treba vidjeti može li Nikola Katić uskočiti kao zamjena Lovrencscsicu, znao je igrati na desnoj strani kada je zatrebalo u Koprivnici i Glasgowu. Naravno, već je protiv Rijeke viđena opcija s dvojicom ljevaka na bokovima, Dolčekom i Čolinom, nije to idealna solucija, ali nije ni najgora.

Spomenuo je Nikoličius i mogućnost promjene sustava, ali to je na treneru Gustafssonu. Sugestije s kata je sigurno dobio, do utakmice s Istrom 1961 stignu se neke stvari posložiti, ali nema dvojbe da će Lovrencscsic nedostajati Bijelima u idućem važnom razdoblju.


Tagovi

Gergo LovrencsicsHajdukLuka ŠkaričićIvan Ćalušić

Ostale Vijesti