Foto: www.nk-hajduk.hr/Instagram: Filip Krovinovic
Foto: www.nk-hajduk.hr/Instagram: Filip Krovinovic

Kao na šahovskoj ploči – kraljica, skakač i top: Vezna linija Hajduka ulijeva povjerenje

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 25.07.21. | 08:30

Nakon remija protiv Lokomotive, Bili su u prvom europskom srazu ove godine uvjerljivo nadigrali kazahstanski Tobol. Najavljivali su mnogi kako Splićanima neće biti lako, ali trojac Vuković – Krovinović – Livaja je u pokazao kako bi oni trebali biti Gustafssonov 'as iz ruka' ove sezone.

Gotovo pa nema čovjeka koji nije bio iznenađen kad je Jens Gustafsson imenovan novim trenerom Hajduka. Njegovo ime nije bilo spomenuto čak ni u kuloarima dan prije službenog predstavljanja, a u svojem prvom obraćanju medijima i navijačima dao je naslutiti kako će Hajduk pod njegovim vodstvom biti jedna od onih momčadi koja će igrati 'na gol više'.

No, sam taj način igranja 'na gol više' ponajviše od svega zahtjeva da obrambeni dio momčadi, koliko god to paradoksalno zvučalo, ujedno bude i jedna od većih snaga momčadi. Gustafsson je očito pragmatičan čovjek, za njega je dolazak u Hajduk veliki korak prema naprijed u karijeri, a činjenica da je stranac i da ne poznaje mentalitet ljudi i ne razumije veličinu Hajduka u oku njegovog navijača možda i najveća snaga. Jer, svi mi gledamo Hajduk drugačije, svi mi u duboko u mislima imamo slavnu povijest kluba, nevjerojatno strastvene navijače, svi znamo kakva su očekivanja iz godine u godinu. Gustafsson se ne zamara takvim stvarima, on je tu da na teren pošalje najboljih 11 koje ima na raspolaganju, da momčad ima jasan plan igre i da, najvažnije od svega, pobjeđuje.

Otkako je Lige 10, Hajduk nikad nije bio jači. Nije to subjektivno mišljenje autora ovih redaka, to je činjenica s kojom će složiti svi koji dulje vrijeme prate 1. HNL i zbivanja na Poljudu. Praktički na svakoj poziciji Hajduk ima minimalno dvije izvrsne opcije, ponegdje čak i tri. Ne tako davno, igrači koji danas sjede na klupi, prethodnih bi sezona vjerojatno bili nositelji momčadi.

Ono što izgleda posebno impresivno je vezna linija. Samo na krilnim pozicijama Bili imaju na raspolaganju igrače kao što su Biuk, Sahiti, Eduok, Kačaniklić, Dolček i Jairo. Dinamo je u ovom trenutku jedini klub bolje 'potkovaniji' na krilnim pozicijama, ali treba naglasiti kako središnji dio vezne linije, gdje su tri glavna igrača Vuković, Krovinović i Livaja, djeluje uistinu impresivno.

O kvaliteti Marka Livaje bespredmetno je raspravljati. Njegova prva utakmica u 1. HNL bila je ove zime na gostovanju kod Rijeke, a novoj desetki Hajduka trebalo je doslovno jedno poluvrijeme da svih shvate kako je on svojom kvalitetom iznad HNL. I to HNL-a koji nikad nije bio bolji...

Zabija i asistira, ali ono najvažnije, mentorira. A nije da je u zalasku karijere, već najboljim igračkim godinama. Livaja je lider, centralna figura momčadi, onaj koji se kreće u svim smjerovima i koji bi na šahovskom polju bio kraljica. Kad njega izgubiš, praktički se u mislima već spremaš na sljedeću partiju. Naravno, može se i bez kraljice pobijediti, ali da je s njom sve lakše – je. Baš kao što je Gustafssonu sve lakše kad je Livaja na terenu.

Novi skakač ove momčadi je Filip Krovinović. Istina, nije prošao pripreme, u Benfici nije uživao dobar status, ali to da je igrač – definitivno je. Debitirao je protiv Tobola, navijači su ga zavoljeli prije nego li je prvi put udario loptu u Bilom dresu, a s vremenom će sigurno biti sve bolji i bolji. I to ne samo jer će biti još spremniji i jer će još bolje upoznati suigrače, već i zbog toga što mu leđa čuva Josip Vuković, a u napadu na raspolaganju za kombinatoriku stoji Marko Livaja. Krovinović je jedan od onih igrača za koje se voli reći da 'drugačije udara loptu'. Iza njega je nekoliko malo težih sezona, ozljeda u Benfici poprilično ga je unazadila, ali na Poljudu je danas igrač koji je prošle sezone igrao u Premier ligi i Championshipu. I nije samo 'statirao', već je bio veoma dobar. Dodatni iskorak nije napravio, ali to se ne zamjera samo njemu, već cijeloj momčadi WBA koja, jednostavno, nije bila dovoljno kvalitetna.

25-godišnji Zagrepčanin mogao bi biti baš ono što je trebalo ovoj momčadi da iz naizgled bezopasne situacije postane baš suprotno – opasna. Kao skakač, koji ima svoje pravila kretanja, koji se može pojaviti na svim poljima, koji je čas ovdje, čas ondje. Tko ga zna koristiti, taj je u velikoj prednosti, ali jednako tako se treba istaknuti da onaj koji s njim ne zna igrati, onda na zelenom travnjaku ima figuru manje.

Njegova prva utakmica protiv Tobola bila je dobra, ne i sjajna. Skupio je Krovinović 62 dodavanja (85% točnosti), četiri osvojene lopte i tri izgubljene. Budući da je igrao na mjestu koje mu ne odgovara najviše (defenzivni vezni u tandemu s Vukovićem), možemo reći da je to bilo čak i malo bolje od 'dobro', ali za taj dobar dojam kojeg je ostavio u svojem debiju itekako bi morao platiti ručak Josipu Vukoviću.

Povratnik na Poljud, Hajdukovo dijete i jedan od onih igrača koji još uvijek nije pokazao sve ono najbolje što 'ima u sebi' odigao je protiv Tobola gotovo pa savršenu utakmicu. Nažalost, često se dogodi da igrači poput njega ostanu u drugom planu, da se svjetla reflektora okrenu prema onim darovitim driblerima ili hladnokrvnim egzekutorima, ali njegova je važnost za momčad potpuno jednaka, ako ne čak i nešto veća, od prvonavedenih.

Vuković je lani igrao za Osijek, gdje je u prvom dijelu sezone bio standardan, da bi onda u proljeće njegova minutaža bila znatno manja. Bila je to odluka trenera koji je procijenio kako je Vuković Osijeku koristan samo zbog defenzivnih reakcija, ali on je itekako sposoban sudjelovati i u kreaciji igre. Da budemo precizniji, on može i jedno i drugo, a upravo to smo i vidjeli u utakmici protiv kazahstanske momčadi. Vuković je kod drugog pogotka, kako to vole napisati pojedini mediji, bio 'predasistent'. On je kratkim dodavanjem uposlio Lovrencsicsa na desnoj strani koji je potom prekrasnim ubacivanjem pronašao natrčalog Ljubičića na drugoj vratnici. Kad smo pobliže ispratili njegove brojeve, vidjeli smo da je baš on vjerojatno i najzaslužniji zašto je Hajduk u drugom dijelu utakmice u potpunosti neutralizirao veznu liniju Tobola. Dojam je bio da su se gosti 'ispuhali', ali i kad su im baterije bile pune, Vuković ih je u svim segmentima nadigrao.

Od 37 dodavanja njih 35 je bilo točno (95%), osvojio je oba zračna duela, imao pet osvojenih 'ničijih' lopti, dva ključna dodavanja i stopostotnu uspješnost ubačaja, a pored svega navedenog istrčao je i uvjerljivo najviše na utakmici (11.440m). Iza njega su ostali Mlakar, Livaja i Čolina, s tim da je samo slovenski napadač istrčao više od 10 kilometara.

Vuković je, gledamo li na njega kao šahovsku figuru, netko koga bismo poredili s topom. Svi bi prvo pomisli da je to zbog udarca, ali prije svega smo tu mislili na mogućnost da u jednom potezu prođe od početka do kraja ploče (ili terena, zavisi o kutu gledanja). Ono što je posebno zanimljivo je da je top jedna od najčešće korištenih figura kad se pokušava doći do šah-mata, baš kao što je potrebno da Hajdukov top ove sezone bude u konstantom pogonu i na ovako visokoj razini ako u Splitu žele da rezultati kao onaj protiv Tobola postanu rutina i normalna stvar.

Vezna linija Hajduka u ovom trenutku djeluje fantastično. Istini za volju, bilo je tu i 'boljih' igrača unazad 10 godina, Pašalić i Vlašić su ipak klase za sebe, ali oni su bili 'sami'. A Vuković, Krovinović i Livaja imaju jedan drugoga, s tim da im uvijek s klupe mogu uskočiti i pripomoći Atanasov i Čuić.

Današnji ogled između Osijeka i Hajduka mogla bi pobijediti baš vezna linija. Bijelo-plavi su tu također malo je reći jaki, jer U-21 reprezentativac Žaper, svestrani Mađar Kleinheisler i silno motivirani Nejašmić itekako mogu zadati probleme domaćinu. Dodamo li njima i Fiolića, kojeg je doduše teško procijeniti budući da ne možemo znati u kakvom je fizičkom stanju, jasno je kako će se baš na sredini odviti najveći dio derbija 2. kola 1. HNL.

Gustafsson i Bjelica danas bi mogli postati Karpov i Kasparov. Neka igre započnu.


Tagovi

HajdukOsijekJosip VukovićMarko LivajaFilip KrovinovićJens GustafssonNenad BjelicaHNL

Ostale Vijesti