EXPA/ laPresse/ Paola Garbuio
EXPA/ laPresse/ Paola Garbuio

Germanijak doznaje: Nikola Kalinić u siječnju stiže u Hajduk!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 16.09.21. | 13:07

Neslužbeno doznajemo da je iskusni napadač dogovorio povratak u matični klub

Hajduk je na koračić od dovođenja još jednog velikog pojačanja, Nikola Kalinić bi u siječnju trebao obući bijeli dres nakon više od 12 godina igranja u inozemstvu. Informacija je neslužbena, ali doznajemo kako je posao između Hajduka, 33-godišnjeg napadača i njegovog kluba Verone praktički dogovoren. Kalinić je u zadnjoj godini ugovora s Talijanima, jedan je od najskupljih igrača Verone s plaćom od navodno 2.3 milijuna eura godišnje, ali nije se previše naigrao na stadionu Marc'Antonio Bentegodi. Hajduk je u tome prepoznao priliku da ga privoli na povratak, nije tajna da su čelnici Bijelih prije nekoliko mjeseci viđeni na večeri s Kalinićem, a sam sportski direktor Mindaugas Nikoličius je u nedavnom velikom razgovoru za medije na tečnom hrvatskom jasno poručio „on je naša velika želja“.

Izgledno je da će se ta želja ostvariti, kako neslužbeno doznajemo Kalinić će potpisati dvogodišnji ugovor s Hajdukom i vjerojatno završiti karijeru u bijelom dresu. Iz Hajduka je otišao još u kolovozu 2009. godine, za tada rekordnih 7.5 milijuna eura preselio je u engleski Blackburn. Nakon toga ga je karijera vodila širom Europe, iz Blackburna je otišao u ukrajinski Dnipro s kojim je 2015. igrao u finalu Europske lige. Potom ga je kupila Fiorentina gdje je igrao najbolji nogomet karijere, postigao 33 gola u 84 nastupa te u siječnju 2017. godine dobio vrlo unosnu ponudu iz Kine. Spominjala je odšteta od preko 40 milijuna eura uz godišnju plaću od preko 10 milijuna eura, ali Kaliniću se, u naponu snage i odličnoj formi, nije svidjela opcija odlaska na Daleki istok.

Nekoliko mjeseci kasnije odlučio se na odlazak u Milan koji ga je doveo na posudbu uz opciju da ga otkupi za 20 milijuna eura. Godinu dana kasnije Rossoneri nisu imali taj novac pa je Kalinića kupio još jedan velikan, Atletico Madrid s kojim je potpisao trogodišnji ugovor. Odigrao je 24 utakmice pod vodstvom Diega Simeonea i postigao tek četiri gola pa ga je Atletico 2019. godine poslao na posudbu u Romu. U poznatom okruženju Serie A ostao je i nakon isteka posudbe u Rimu, u listopadu 2020. godine Atletico ga je prodao Veroni koju je tada vodio hrvatski trener Ivan Jurić.

U proteklih 11 mjeseci odigrao je 20 utakmica za Veronu i postigao tek dva gola, a ove sezone je upisao po jedan nastup u Kupu i prvenstvu Italije. Možda mu se status u Veroni sada promijeni jer mu je za trenera došao Igor Tudor s kojim je čak igrao u dresu Hajduka davne 2007 godine. Ali, to ne bi trebalo utjecati na dogovor s aktualnim vodstvom Hajduka, Nikola Kalinić se želi vratiti u klub u kojem je započeo sjajnu karijeru.

Osim bogate klupske karijere Kalinić je dugo igrao i za reprezentaciju Hrvatske, upisao 45 nastupa i postigao 16 golova. Imao je dosta dobrih utakmica u hrvatskom dresu, ali u pravilu je bio druga ili treća opcija kod nekoliko izbornika. Priču s reprezentacijom neslavno je završio u Rusiji 2018. godine, nakon što je odbio ući u igru u završnici utakmice protiv Nigerije izbornik Zlatko Dalić ga je poslao kući.

Uskoro se nakon dugog izbivanja od kuće s obitelji vraća u Split i Solin odakle je krenuo njegov nogometni put. Hajduk ga čeka raširenih ruku, s nadom da Kalinić još može dosta toga pružiti Bijelima i pomoći im da dođu do dugo čekanih trofeja.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

Nikola KalinićHajdukHellas VeronaGermanijak doznajeGermanijaknogometni transferiZimski prijelazni rok

Ostale Vijesti