Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Analiza Deana Klafurića: Definitivna potvrda da rezultati Varaždina, Šibenika i Istre nisu slučajnost

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 12.09.22. | 18:00

Germanijakov stručni analitičar Dean Klafurić analizirao je utakmice 9. kola HNL-a

Bilo je ovo kolo gostujućih sastava. Jedino je Šibenik osvjetlao obraz domaćina u smislu pozitivnog rezultata. Nadalje, proteklog vikenda svjedočili smo svojevrsnoj potvrdi da rezultati Varaždina, Šibenika i Istre više nisu slučajnost.

Šibenik - Hajduk

Izmjene donijele zaslužen bod Šibeniku

Na Šubićevcu smo gledali dva različita poluvremena. U onom prvom je Hajduk bio bolji, ali nije došao do vodstva, te ono drugo gdje iznenađujuće bio bolji Šibenik. Hajduk je u ovoj utakmici igrao jednim zadnjim veznim (Fossati) a ispred njega su bili Grgić (desno) i Krovinović (lijevo). Upravo je ta lijeva strana na kojoj je ordinirao Krovinović bila forte Hajduka gdje je u stvaranju trokuta s Melnjakom, Mlakarom i naravno Livajom Hajduk dolazio do prilika. Doduše, nije ih bilo puno zato što Šibenik već standardno dobro igra defenzivu. I u ovoj utakmici Šibenik je bio defenzivno organiziran i osobito su dobro branili međulinijske prostore. U niskom bloku u prvom poluvremenu i gustoćom odnosno kratkim razmakom između igrača unutar formacije otežavali Hajduku dolazak u situacije za gol.


Hajduk je najčešće u šanse dolazio okomitim pasom iz zadnje linije i propuštanjem istog u drugoj liniji za igrača u trećoj liniji. To je uigrana kombinacija koju često koriste i evidentno rade na treninzima. U drugom poluvremenu Hajduk je vrlo brzo stigao do vodstva, ali to nije poljuljalo Šibenik. Dapače, podigli su liniju obrane u srednji blok i ohrabrili su se u izlascima prema naprijed. Evidentno su tražili izjednačenje. Šibenik je odlično blokirao akcije Hajduka u zoni središnjice i kada god je bilo prilike ugrožavali su gol gostiju. Izmjene su bile usmjerene ofenzivno u smislu da su ulazili igrači ofenzivnijih sklonosti i to im je na koncu apsolutno zasluženo donijelo izjednačenje.

Rijeka - Osijek

Najgora utakmice Rijeke u ovoj sezoni

Derbi kola došao je u jako lošem momentu za obje momčadi u smislu dosadašnjih rezultata i stanja na ljestvici.

Utakmica je to u kojoj nije prevladavala niti taktička niti kondicijska već psihološka komponenta. I to je na koncu odnijelo utakmicu i konačan ishod na stranu Osijeka. Gosti nisu mijenjali svoj stil igre, on je isti kakav je i bio ali po govoru tijela igrača, njihovom kretanju u izvedbi kao i timsko-taktičkom djelovanju, vidljivo je da su igrači izašli iz okova gdje su bili taoci situacije između bivšeg trenera i uprave kluba.

S druge strane Rijeka je dolaskom novog trenera tražila također izlaz iz krize, ali nelogičan izbor igrača i pozicije pojedinih igrača u momčadi sugeriraju da novi trener vjerojatno ne poznaje igrački kadar koji je preuzeo. Rijeka je izgledala najgore od svih utakmica koje su igrali. Sve što smo vidjeli od Rijeke su dva kornera u smiraj prvog poluvremena i jedine njihove dvije šanse za pogodak i da su uopće ugrozili Osijek. Već smo rekli kako su gosti igrali standardnim svojim stilom gdje se je Žaper naglašeno spuštao između dva stopera u organizaciji igre.


Osijek je u svom prepoznatljivom visokom presingu na krilnim pozicijama došao i do prvog gola. Mierez je oduzeo tu loptu uz pomoć Kleinheislera u svom prepoznatljivim agresivnom duelu a to ga je u nastavku nagradilo da zabije dugo iščekivani gol koji je jako bitan za njega kao strijelca da izađe iz posta ali isto tkao i za samu momčad Osijeka.

Gosti su dominirali i stvarali prilike te dolazili do golova nakon svojih uobičajenih akcija, osobito iz centaršuteva iz poludistance. Tako je pao drugi gol, dok je treći gol plod uspješne akcije i individualnog prodora Nejašmića.

Gorica - Dinamo

Ne bi bilo nezasluženo da je Gorica uzela bod

Paradoksalno je da je ova utakmica došla u teškom trenutku za Dinamo zato što je pobjeda nad Chelsea nije samo ispraznila igrače kondicijski već više mentalno zbog emocija koje takva pobjeda donosi. I jasno je da se kao posljedica toga reflektira na teško fizičko stanje igrača.


Unatoč rotacijama u momčadi, Dinamo nije uspio izbjeći navedene fakte ali to ne umanjuje činjenicu da je Gorica jako dobro igrala defenzivno. Pogotovo se to odnosi na trojicu veznih igrača. Francois, Suk i Pršir su dobrom organizacijom, suradnjom i prepokrivanjem sprečavali Dinamove akcije u središnjici terena. Dokaz tome je da je Dinamo prvi udarac na gol uputio u 69. minuti. Gorica je isto tako nije imala izraženih prilika ali je prijetila udarcima izvan 16 metara i to preko Ndockyta dva puta u prvom dijelu i Francoisa. Jednom je pokušao i Fruk a u nastavku, kada se Dinamo otvorio tražeći pobjedu, Gorica je imala dva kontranapada gdje su Pršir i Vujnović imali udarce unutar kaznenog prostora nakon prodora po krilima i dobre prilike da dođu u vodstvo.

Dinamo je u zadnjih dvadesetak minuta pritiskao svojom individualnom kvalitetom Goricu u njihov kazneni prostor i na već poznat način stigao do pobjede. Iako ne bi bilo nezasluženo da je Gorica uzela bod.

Slaven Belupo - Istra

Individualna kvaliteta u fenzivi Istre donijela tri boda

Slaven je u startnoj postavi promijenio nekoliko standardnih igrača zbog ozljeda i kartona dok je Istra još jednom izašla s novim igračem u napadu, ovoga puta Boultamom. Time je zapravo u ovom ljetnom prijelaznom roku prilično se osnažila u napadačkom dijelu. Utakmica je počela po jako teškom terenu natopljenom vodom gdje su se bolje snašli Istrani u smislu kontrole lopte i posjeda.


Time su se nametnuli kao bolja momčad i apsolutno su dominirali prvim poluvremenom. Upravo ta spomenuta individualna kvaliteta u napadu Istre donijela im je golove, naime u sva tri gola Istre sudjelovali su napadači, već spomenuti Boultam, Erceg i Petković. Bilo asistencijom, bilo realizacijom. Svakako treba istaknuti Petkovića koji ove sezone igra svoj najbolji nogomet. U nastavku Slaven je preuzeo inicijativu

u smislu posjeda ali taj posjed nije bio konkretan jer je stvorena tek jedna prilika za gol a Istra je još jednim golom potvrdila pobjedu.

Lokomotiva - Varaždin

Jednostavnim izlaskom iz prve trećine gosti dolazili do opasnih situacija

Varaždin je dominirao, osobito u prvih 45 minuta utakmice. Uz neiskorišteni jedanaesterac imali su još nekoliko opasnih situacija. Lokomotiva je, s druge strane, pokušala visokim presingom limitirati igru Varaždina, ali oni su iz prve trećine izlazili iz tog presinga prilično jednostavnim kombinacijama a onda okomitim pasevima iz zone središnjice dolazio do opasnih situacija.

Rano vodstvo Varaždina je možda bio razlog što su igrači u nastavku utakmice počeli preskakati igru u prvoj trećini. No, unatoč tome bolje su kontrolirali utakmicu, a Lokomotiva je sretnijim golom iz prekida stigla do izjednačenja u sudačkoj nadoknadi što je donijelo dramu i vrlo zanimljiv završetak utakmice u kojem su gosti stigli do jedanaesterca i na koncu zasluženo pobijedili.

Petak, 9. rujna

Šibenik – Hajduk 1:1

Subota, 10. rujna

Rijeka – Osijek 0:3

Gorica – Dinamo 0:1

Nedjelja, 11. rujna

Slaven Belupo – Istra 1961 0:3

Lokomotiva – Varaždin 1:2

 

HNL, 10. kolo

Petak, 16. rujna

Varaždin - Slaven Belupo, 19.00

Subota, 17. rujna

Gorica - Osijek, 16.55

Hajduk - Istra 1961, 19.05

Nedjelja, 18. rujna

Rijeka - Šibenik, 15.00

Lokomotiva - Dinamo, 17.15

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Dean KlafurićTaktička analizaHNLGNK DinamoHNK GoricaHajdukHNK RijekaNK ŠibenikOsijekSlaven BelupoIstra 1961NK LokomotivaNK Varaždin

Ostale Vijesti