Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Sve još miriše na London 2021.: Puno je sličnosti na lanjski West Ham, uz jednu bitnu razliku

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 31.10.22. | 20:07

Dinamo je prošle sezone gostovao u Londonu u vrlo sličnoj situaciji kao i ove.

Dinamo je prošle sezone u posljednjem kolu Europske lige igrao protiv West Hama u Londonu. Dinamo je tada već osigurao minimalno treće mjesto i 'proljeće' u Konferencijskoj ligi i nije imao (apsolutni) imperativ pobjede. Jer, čak i s porazom Plavi bi na proljeće 2022. igrali europsko natjecanje. Zarada bi doduše bila manja, ali bi i protivnici bili slabiji, tako da bi se moglo dogurati i dalje nego u Europskoj ligi, dodatno pojačati klupski i nacionalni koeficijent...

Međutim, prošlogodišnjem i ovom Londonu zajedničko je nekoliko stvari. Dinamo se prije gostovanja kod West Hama našao u rezultatskoj krizi. U šest utakmica prije Londona, Dinamo je slavio samo jednom, protiv Šibenika na Šubićevcu. Plavi su remizirali na Maksimiru s Osijekom i Genkom, a izgubili su od Lokomotive u Kranjčevićevoj te Rijeke (Kup) i Hajduka na Maksimiru.

U šest utakmica prije ovosezonskog Londona, Dinamo je slavio samo jednom. Protiv Varaždina u prvenstvu. Remizirao je sa Salzburgom na Maksimiru i Hajdukom na Poljudu, a upisao je, kao i prije godinu dana, tri poraza - od Red Bulla u Salzburgu, Milana na Maksimiru i Osijeka u Gradskom vrtu.

Zajedničko prošlom i ovom Londonu jest Dinamov protivnik koji Plave dočekuje neopterećen. West Ham je prošle sezone osigurao prvo mjesto prije posljednjeg kola, kao i Chelsea ove sezone. Bluesi na kraju mogu biti bodovno izjednačeni s Milanom, ali zbog dvije pobjede u međusobnim utakmicama ne mogu pasti na drugo mjesto.

West Ham se prošle sezone prije Dinama borio za mjesto koje je u ovoj vodilo u Ligu prvaka (Čekićarima to očito nije uspjelo). U 10 dana prije Dinama odigrali su tri teške utakmice (Manchester City 1:2, Brighton 1:1 i Chelsea 3:2), a nakon Dinama Čekićare su čekale tri također iznimno teške utakmice u 10 dana (Burnley, Arsenal i Tottenham u Liga kupu).

Chelsea se ove sezone bori za mjesto u Ligi prvaka, a u 11 dana prije utakmice na Maksimiru Bluesi su odigrali teške tri utakmice (Manchester United 1:1, RB Salzburg 2:1 i Brighton 1:4), a u 10 dana nakon utakmice odigrat će tri također iznimno teške utakmice (Arsenal i Newcastle u prvenstvu te Manchester City u Liga kupu).

Prošle godine West Ham je na Olimpijski stadion istrčao praktički s rezervnim sastavom. David Moyes želio je odmoriti svoje ključne prvotimce za nastavak Lige prvaka. Chelsea ove sezone ima priličnih problema s ozljedama (Graham Potter na raspolaganju neće imati N'Gola Kantea, Wesleya Fofanu, Reecea Jamesa, a pod upitnikom su Mateo Kovačić, Cesar Azpilicueta, Kepa i Kalidou Koulibaly) i vrlo je lagano moguće da Bluesi na Stamford Bridgeu dočekaju Plave s rezervnim sastavom.

Nakon lošeg debija protiv Hajduka, Željku Kopiću je utakmica u Londonu bila praktički kvalifikacijska za skidanje prefiksa v.d. Status Ante Čačića je puno sigurniji ove godine, no i njemu se lagano počinje tresti stolica. Pobjeda u Londonu otklonila bi i najmanje sumnje treba li iskusni Dinamov strateg i nakon Svjetskog prvenstva voditi plavu svlačionicu...

Doduše, treba u obzir da su 'rezerve' Chelseaja ipak jače od rezerva West Hama, da londonski klub ove sezone igra promjenjivo te u utakmici protiv Dinama želi oprati gorak okus nakon teškog 1:4 poraza od Brightona. Novi posrtaj londonskog velikana mogao bi djelovati pogubno na samopouzdanje i moral momčadi pred završne utakmice prvog dijela sezone. West Ham je prošle sezone bio u sjajnoj formi, a Dinamo su dočekali ozareni pobjedom upravo protiv sljedećeg mu suparnika u Ligi prvaka.

Tako da, miris Londona iz prosinca 2021. osjeti se i početkom studenog 2022. Nije identičan, ali je vrlo sličan...



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvakaWest HamChelsea

Ostale Vijesti