REUTERS/  David Klein
REUTERS/ David Klein

Nova Oršićeva majstorija Dinamu donijela prvu pobjedu na engleskom tlu i treće prezimljavanje u Europskoj ligi (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 09.12.21. | 21:57

Dinamo je odigrao jednu od najboljih utakmica sezone i svladao West Ham na Olimpijskom stadionu u Londonu.

Dinamo će treći put u četiri godine igrati nokaut fazu Europske lige! Hrvatskom prvaku na Olimpijskom stadionu u Londonu bio je potreban bod. Dinamo je na kraju slavio, a jedini pogodak na utakmici zabio je Mislav Oršić. I to kako. U trećoj minuti dvoboja primio je loptu na lijevoj strani i spektakularnim udarcem od suprotne stative zabio jedini pogodak na utakmici.

Gol Mislava Oršića možete pogledati OVDJE.

Dinamo je stigao do prve pobjede na engleskom tlu u službenoj utakmici u povijesti i prve gostujuće pobjede nad klubom iz četiri najjače europske lige nakon Bayerna 1963. Dinamo će iduće godine igrati šesnaestinu finala Europske lige, a ova pobjeda Plavima je donijela dodatnih 1.68 milijuna eura zarade.

Zagrebački sastav večeras je, pogotovo u prvom dijelu, odigrao jednu od najboljih utakmica sezone. Osim junaka dvoboja Mislava Oršića, sjajnu utakmicu odigrao je Luka Ivanušec, ali i stoperski trojac Kevin Theophile, Josip Šutalo i Dino Perić. West Ham je, treba reći, krenuo u utakmicu s praktički rezervnim sastavom, a Dinamo je dvoboj odigrao motivirano, beskompromisno, Plavi (danas žuti) igrali su iznimno čvrsto u duelu i brzo su reagirali na izgubljene lopte. Dinamo je u utakmicu ušao uvjeren da je bolja momčad od West Hamovih rezervi. A pomogao je i taj rani pogodak....

Kvalitetu Mislava Oršića i njegov učinak u bitnim, europskim utakmicama, bespredmetno je više napominjati. U sve tri Dinamove pobjede u ovosezonskoj Europskoj ligi, Oršić je bio jedan od najključnijih Dinamovih igrača. U Belgiji je asistirao i izborio penal, protiv Rapida na Maksimiru asistirao je za prvi pogodak Plavih, probijao je stranu, dodavao, pucao iz kornera, slobodnjaka...

A onda je na samom otvaranju utakmice u Londonu primio loptu na lijevoj strani, napravio par koraka, mladi Škot Harrison Ashby i iskusni Ukrajinac Andrij Jarmolenko očito nisu pogledali dvoboj Dinama protiv Tottenhama (ili nisu dobro upili Moyesovu analizu Orišića), hrvatski reprezentativac se oslobodio za šut i već u trećoj minuti fantastično zabio za 1:0 vodstvo Plavih.

Sjajan gol Mislava Oršića možete pogledati OVDJE još jednom. Isplati se.

Mnogi bi očekivali da će se Dinamo nakon pogotka povući u vlastiti kazneni prostor i prepustiti Čekićarima loptu. To se nije dogodilo. Dinamo je nastavio igrati agresivno u obrani, s visokim presingom i prava je šteta da do kraja poluvremena Plavi nisu otišli na odmor s većom prednosti.

Uz Mislava Oršića, koji je u dva navrata zamalo zabio svoj drugi gol, jednom nakon oduzete lopte, a drugi put nakon povratnog dodavanja Stefana Ristovskog, najrastrčaniji je bio drugi reprezentativac, Luka Ivanušec, koji je igrao u sredini, bio je okomit, pokušavao je iz svih pozicija, jednom mu je lopta prošla malo iznad, a drugi put kraj vratnice Areolinog gola.

Najveću priliku za Dinamo ipak je propustio Arijan Ademi. Daniel Štefulj, koji je držao lijevu stranu u 3-4-3 formaciji, ubacio je s lijeve strane, na drugoj strani sam se našao Ademi, ali je njegov udarac glavom zamalo promašio metu.

West Ham? Najviše je pokušavao preko Nikole Vlašića i lijeve strane, ali nije uspio konkretnije zaprijetiti Dominiku Livakoviću. Jednom je Ashbyjev centaršut otišao iznad vratnice, a drugi put je udarac Yarmolenka završio u bloku Dine Perića.

Dinamo je po svim parametrima nadigrao West Ham u prvom dijelu.

Moyes je na poluvremenu iz igre izvadio Formalsa i ubacio Benrahmu. Na početku nastavka West Ham je povećao svoj posjed lopte, no Dinamo nije ustuknuo, dapače, bio je opasnija momčad na terenu. Pogotovo u prvih 20 minuta. Teophile je pucao kraj gola na ubačaj Oršića, a lijepi udarac junaka utakmice paradom je skinuo Areola.

Sredinom nastavka, Željko Kopić odlučio se osvježiti momčad. Iz igre je izvadio strijelca Mislava Oršića, napadača Komnena Andrića, a nekoliko minuta kasnije umornog Ademija. Andrića je zamijenio povratnik Deni Jurić, a umjesto dva reprezentativca učvrstio je vezu s Josipom Mišićem i Markom Bulatom.

Jedan od najboljih Dinamovaca u današnjem susretu bio je Daniel Štefulj, posebno kada je riječ o ofenzivnom segmentu njegove igre. Nakon jednog od brojnih prodora, uposlio je Amera Gojaka, koji je loše zahvatio loptu i pucao kraj gola. Štefulj je naknadno zamijenjen Emirom Dilaverom.

Do kraja utakmice bilo je opasno pred Dinamovim golom, no Dominik Livaković uspio je otkloniti sve opasnosti i Dinamu donijeti novo proljeće u Europskoj ligi.

Svojeg suparnika u šesnaestini finala Dinamo će saznati u ponedjeljak, a može igrati protiv RB Leipziga, Porta, Borussije Dortmund, Šerifa, Barcelone, Atalante, Seville ili Zenita.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoEuropska ligaWest HamMislav Oršić

Ostale Vijesti