MNK Aurelia Facebook
MNK Aurelia Facebook

Filmska priča iz Vinkovaca: S lokalnim 'klincima' prvi put u povijesti izborili plasman u elitu

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 02.05.24. | 19:10

Nakon pomalo i senzacionalnog plasmana Aurelije u HMNL porazgovarali smo s predsjednikom vinkovačke senzacije, Mladenom Crnaićem.

Od sezone 2024./25. Aurelia iz Vinkovaca prvi put u svojoj povijesti igrat će u najvišem rangu hrvatskog futsala. Nakon što su redovni dio Prve hrvatske malonogometne lige (inače drugog ranga hrvatskog futsala koji se iz dosta šturo objašnjivih razloga zove 1.HMNL) Vinkovčani završili na drugom mjestu (iza prvaka 1.HMNL Rijeke koja je izborila direktni plasman u HMNL), Aurelia je u razigravanju za HMNL u polufinalu svladala Novu Gradišku sa 7-3 i 5-4, a u finalu napravila pravu mini-senzaciju.

U prvoj utakmici igranoj u Vrgorcu, Vinkovčani su nadoknadili zaostatak od 0-2, 1-3 i 2-4 protiv dojučerašnjeg prvoligaša Vrgorca, s time da su gol za 4-4 zabili doslovno u posljednjoj sekundi utakmice i nakon boljeg raspucavanja šesteraca poveli s 1-0 u seriji. U drugoj utakmici odigranoj u Vinkovcima Aurelia je svladala Vrgorčane s 4-3 nakon produžetaka.

Sažetak utakmice i atmosferu iz dvorane možete pogledati OVDJE.

Time je trostruki finalist Hrvatske u futsalu (i još dvostruki finalist u Kupu) Vrgorac prvi put u povijesti ispao iz najvišeg ranga hrvatskog futsala (u kojeg su se plasirali 2007.), a Aurelia, klub osnovan 2013., će prvi put igrati među elitom.

"Slegli su se dojmovi, sve se smirilo, a mi smo se već okrenuli idućoj sezoni u kojoj ćemo prvi put u povijesti igrati najviši rang hrvatskog futsala", govori nam za početak Mladen Crnaić, predsjednik novopečenog vinkovačkog prvoligaša.

"Pričao sam sa starijim građanima, nitko ne pamti ovakav sportski događaj kakvom smo svjedočili u drugoj utakmici finala doigravanja. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, ma, čak i više. Policija je morala zatvoriti ulaz u dvoranu u koju stane oko 550 gledatelja. Cijela ova finalna serija bila je dostojna filmskog scenarija. U prvoj utakmici nadoknadili smo zaostatak, zabili smo gol za produžetke doslovno u zadnjoj sekundi. U domaćoj utakmici, Vrgorac je 50 sekundi prije kraja imao 10-erac za pobjedu, nisu zabili, a mi smo svoj desetak sekundi kasnije iskoristili i tako smo u dvije dramatične utakmice ispisali povijest".

Aurelia je u svojoj drugoj sezoni postojanja (2014./15.) osvojila 2.HMNL Istok (tada zaista drugi rang hrvatskog futsala), ali je u Ligi prvaka drugih liga, ostala iza Futsal Dinama i Potpićana koji su izborili plasman u 1.HMNL (tada prvi rang). Aurelia je kroz svoju povijest uvijek bila u vrhu istočne regije hrvatskog futsala, no, tek je osnivanjem jedinstvenog drugog ranga hrvatskog futsala (nazvanog 1.HMNL), vinkovački klub izborio najviši rang (HMNL) i to izbacivši jedan od najjačih hrvatskih klubova posljednjih 15-ak godina.

"Mi smo imali jedan od najmanjih budžeta u jedinstvenoj 1.HMNL. U HNL sada ulazimo sa statusom autsajdera, no, predati se nećemo. Sigurno ćemo se pokušati pojačati, privući sponzore. Vjerujem da i s ovom momčadi možemo parirati ostatku elitnog društva, ali svakako je cilj dodatno se pojačati. O imenima je trenutno prerano govoriti jer još tekuća sezona nije završila (Futsal Dinamo i Olmissum u petak kreću s finalnom serijom, op.a.), a i u ovom trenutku, zbog Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu (14. rujna do 6. listopada, op.a.) još nije poznato kada će početi nova sezona HMNL-a", govori nam Crnaić.

Ovaj uspjeh Aurelije je još dojmljiviji kada se baci pogled na njen kadar. Aurela je, naime, poznata po vrhunskoj futsal-akademiji i sjajnom radu s mladim kategorijama koje su, tradicionalno, jedne od najjačih u državi. Juniori su 2021. godine osvojili naslov prvaka Hrvatske u svojoj kategoriji, a prošle sezone i drugo mjesto.

Aktualna momčad Aurelije sastavljena je gotovo cijela od igrača i trenera iz svoje škole futsala. Povijesni uspjeh Aurelije potpisao je 26-godišnji trener Kristjian Šoštar, ujedno i član stručnog stožera hrvatske A reprezentacije, koji je nakon uspjeha s omladinskim kategorijama Aurelije preuzeo seniorsku momčad i odmah na početku svoje seniorske karijere ostvario povijesni uspjeh.

Kapetan Duje Dragun je 2019. s hrvatskom U19 reprezentacijom osvojio srebro na Europskom prvenstvu, Romeo Sušac, Fran Pedić, Josip Horvat, Sandro Sušac i Ivan Ferbežar su 2021. osvojila juniorski naslov prvaka Hrvatske, a potonji dvojac je, zajedno s Tinom Ujevićem (nije u rodu sa slavnim pjesnikom koji je, simbolički, rođen u Vrgorcu), 2023. završio drugi u juniorskom prvenstvu Hrvatske.

No, Aurelia se početkom prošle sezone odlučila na dodatnu iskorak i tim golobradim domaćim dečkima priključila dva Brazilca Caia Alvesa Roquea i Francisca Gustava Da Costu te Španjolca Alvara Rodrigueza Vidala. Potonji je u prvom dijelu sezone zabio 12 pogodaka, ali se sredinom veljače vratio u matičnu Cordobu, dok su dva Brazilca odigrala značajnu rolu u cijelom prvenstvu, uključujući i doigravanje. Caio je zabio 12 pogodaka u redovnom dijelu te je pridodao još šest golova u razigravanju za HMNL (od čega tri Vrgorcu), a Gustavo je zabio 10 golova u prvom dijelu sezone uz jedan pogodak u playoffu. Oba Brazilca pokazala su se kao vitalni dio vinkovačkog sastava, uz domaćeg 'wunderkinda' Romea Sušca (ukupno 22 gola), a ono što bi trebalo razveseliti sve navijače Vinkovčana - sva tri 'kapitalca' trebala bi i iduće sezone ostati u Gradu na Bosutu.

"Brazilci su se odlično snašli u Vinkovcima. Kada su došli, bili su malo uplašeni, no, sada su se već u potpunosti udomaćili. U gradu imaju više prijatelja nego ja", govori nam kroz smijeh Crnaić. "Obojica uče hrvatski jezik, mogu reći da ga već dobro savladavaju, a s obojicom smo dogovorili nastavak suradnje za iduću sezonu".

Istok Slavonije tako je dobio još jednog hrvatskog futsalskog prvoligaša, a sudeći po strasti i angažmanu kojeg je ova vinkovačka družina pokazala, ne samo ove sezone, ne bismo se tek tako okladili da će njihov prvoligaški ples trajati samo jednu sezonu...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

AureliaFutsalfutsalprvenstvo hrvatske u futsaluaurelia

Ostale Vijesti