Ritzau Scanpix via REUTERS
Ritzau Scanpix via REUTERS

Dosje Danska: Stasiti braniči, Höjbjergova pluća i Eriksenov mozak, ali i budućnost izgleda sjajno! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 8min | sri. 21.09.22. | 08:00

Danska je oduvijek bila 'nogometna zemlja', Hjulmand ima sjajne igrače na raspolaganju, s tim da je tu i nekoliko 'klinaca' koji bi uskoro mogli biti i standardni A reprezentativci.

Ovog četvrtka s početkom u 20.45 sati izabranici Zlatka Dalića će na Maksimiru odigrati utakmicu 5. kola Lige nacija protiv Danske. Sudar je prve i druge momčadi Skupine A1 u kojoj većih nepoznanica nema budući da su obje reprezentacije istinski velikani. Danska je svoje zlatno razdoblje imala početkom '90., ali to nipošto ne znači da su nakon toga bili loši. Štoviše, Danska je uvijek bila jedna od onih reprezentacija koja svakome može napraviti velike probleme, a u konačnici i pobijediti svakoga. Najveće legende danskog nogometa su braća Laudrup, s tim da su odmah pored njih Peter Schmeichel i njegov sin Kasper, Jon Dahl Tomasson, Dennis Rommedahl te od aktivnih igrača Simon Kjaer i Christian Eriksen.

Potonji dvojac već neko vrijeme drži glavnu riječ u svlačionici i na terenu. Kjaer je lider, igrač koji ne preza ni pred kim i ni pred čim, jedan od onih za koje se voli reći da 'ide glavom, gdje drugi ne bi nogom'. S druge strane, mozak Christiana Eriksena nešto je što se ne može istrenirati. Takva vizija je nešto što ili imaš ili nemaš, nema između. No, nije to sve čime se ističe od velike većine igrača, Eriksen je sjajan izvođač prekida, a jednako je opasan kad treba 'podvaliti' igraču nekom svojem napadaču ili pak silovito i precizno odapeti iz velike daljine.

(2.50) Hrvatska (3.30) Danska (3.20)

Ono što se dogodilo današnjem veznjaku Manchester Uniteda na Euru2020 prestravilo je cijeli svijet. Na utakmici protiv Finske Eriksen je kolabirao, liječnici su ga oživljavali na terenu, a cijela priča je na kraju imala sretan kraj. Danska je izgubila tu utakmicu, potom i onu sljedeću protiv Belgije, da bi nakon toga vezali tri pobjede protiv Rusije, Walesa i Češke te se plasirali do polufinala gdje su u produžecima bili bolji Englezi. Budući da bi to bila prava filmska priča, cijeli svijet je tada bio oboja u danske boje, ali Harry Kane je u 104. minuti postigao odlučujući pogodak čime su njihovi snovi bili završeni.

Nakon tog Eura, Danci su nastavili igrati sjajan nogomet. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo su ostvarili čak devet pobjeda, a u posljednjoj utakmici, kad su već osigurali plasman u Katar, su ih Škoti koštali stopostotnog učinka. Kad se pogledaju rezultati Danske unazad nekoliko godina, priča o 'velikanu sa sjevera' nije nimalo pretjerana. Osim rezultata, igraju i oku veoma primamljiv nogomet. Moderan, s puno trke u sredini i visokim intenzitetom. Sustav kojeg Hjulmand preferira je 3-4-3, a jedini put kad su ove godine odlučili zaigrati s četvoricom u posljednjoj liniji ih je na Parkenu svladala Hrvatska.

(2.50) Hrvatska (3.30) Danska (3.20)

Imali su Danci nekoliko sjajnih pokušaja, Livaković je čudesno obranio udarac Eriksena, poništen im je i pogodak zbog prethodno napravljenog prekršaja nad Vrsaljkom, a onda je u 67. minuti u danskoj metropoli zasvirao radio kad je Pašalić zabio u sebi svojstvenom stilu nakon gužve u 16-ercu domaćina.

Stoperski par bili su Šutalo i Erlić koji su odigrali fenomenalnu utakmicu, u veznoj liniji startao je Jakić, na krilnim pozicijama Ivanušec i Oršić. Dalić je tek u nastavku u igru uveo Modrića i Kovačića koji su povezali redove Hrvatske nakon velike dominacije domaćina u prvih 45 minuta. Hrvatska je na to gostovanje ispraćena s velikom dozom skepse budući da su prije toga teško poraženi od Austrije, a potom sretno i spretno došli do remija s Francuzima. No, Hrvatska je pokazala kako je najbolja kad ih se unaprijed otpiše…

HJULMANDOVI IZABRANICI

U Danskoj se gotovo sve vrti oko Christiana Eriksena. On ima sve ovlasti, nešto slično poput Luke Modrića u Hrvatskoj. Samo, postoji jedan mali problem, a taj je da, uz svo dužno poštovanje zaslužuje desetka Danske, on je ipak za koplje ispod hrvatskog kapetana.

U obrani Danci imaju nekoliko 'tornjeva'. Svima je znano da su Skandinavci sjajni u skok i duel igri, a osim Kjaera i Christiansena, tu su još Victor Nelsson, Jannik Vestergaard i Joachim Andersen. Budući da Maehle u reprezentaciji igra na mjestu lijevog beka, po desnoj strani najčešće ordinira Daniel Wass, nominalno središnji veznjak koji je ljetos iz Atletico Madrida prešao u Brondby.

Igrač kakav je Pierre-Emile Höjbjerg zaista se ne viđa često. Radilica, destruktor, ali i netko tko je iznimno siguran u dodavanju i koji puno pomaže svojoj momčadi u kanaliziranju napada. Za njega nema brige, taj će svoje odraditi, a kakav kapacitet pluća ima najbolje opisuje podatak da je prošle sezone u dresu Tottenhama odradio svih 36 utakmica po 90 minuta. Nevjerojatno!

U vrhu napada Hjulmand ima nekoliko opcija. Ako traži visokog, jakog napadača, onda su tu Cornelius, Wind (s tim da on usprkos svojoj konstituciji može odigrati i na mjestu desetke) i mladi Wahid Faghir čije vrijeme tek dolazi. 19-godišnji napadač Stuttgarta na posudbi u Nordsjaellandu netko je od koga se očekuje da jednog dana postane prva špica Danaca, ali on još uvijek nije zaigrao za A reprezentaciju.

(2.50) Hrvatska (3.30) Danska (3.20)

Od ostalih 'tipova' napadača, tu su RB Leipzigov Yussuf Poulsen i Espanyolov Martin Breithwaite, ali njih se često znalo koristiti i u nekim drugim ulogama (krilni napadač, povučeni napadač) te se očekuje da će s vremenom njihova uloga biti sve manja i manja.

(Najbolja postava Danske)

Igrač od kojeg su se očekivale velike stvari i tko bi, barem na papiru, trebao prvi napadač Danske je Kasper Dolberg. 24-godišnjak, koji je veliki iskorak u karijeri napravio u dresu Ajaxa ,je ljetos iz Nice prešao u Sevillu na jednogodišnju posudbu, ali Lopetegui ipak kao svojeg prvog napadača vidi Rafu Mira, dok je njegova prva zamjena Youssef En-Nesyri. Dolberg je na veoma dobrom putu da postane 'vječiti talent', jer otkako je prešao u Nicu nije napravio iskorak više u karijeri, baš kao što se ni odlazak u La Ligu zasad nije pokazao najsretnijim rješenjem.

Dolberg doduše igra veoma dobro u dresu svoje reprezentacije. U 35 nastupa postigao je 10 pogodaka, ali taman i da se ne pokaže onakvim kakvim su se u Danskoj nadali da će biti, u U21 reprezentaciji imaju nekoliko sjajnih igrača koji bi jednog dana trebali postati važan faktor u europskom nogometu.

BUDUĆNOST IZGLEDA DOBRO, JAKO DOBRO

Prethodno spomenuti Wahid Faghir nije jedina mlada nada Danske. Maurits Kjaergaard je novi ofenzivac proizašao iz Salzburgovog inkubatora talenata. Luka Sučić ima 20, Kjaergaard je godinu mlađi i već sad na njega gledaju kao nekoga tko će zamijeniti hrvatskog veznjaka jednog dana kada ode iz kluba. Preciznije, Kjaergaard igra već sada, standardan je, ali na njegovoj prirodnoj poziciji (ofanzivnog veznog) ipak glavnu riječ ima Luka Sučić.

Kjaergaard je mjesec dana nakon što je proslavio 16. rođendan u transferu vrijednom 2.7 milijuna eura preselio iz mlađih kategorija Lyngbyja u Red Bull Salzburg. Prvo je dvije godine igrao u Lieferingu gdje su ga 'oblikovali' onako kako to u Salzburgu najbolje rade, da bi onda prošle godine u prvoj momčadi skupio 26 nastupa (četiri pogotka i četiri asistencije). Ove sezone se na 192 cm visokog ofenzivnog veznjaka gleda kao standardnog prvotimca, a iako igra na mjestu središnjeg veznog, često se nađe u završnici pa je tako u 12 nastupa dosad skupio po dva pogotka i dvije asistencije.

(Najbolji momčad Danske U23)

U Danskoj vjeruju da bi jednog dana – ali ne baš u nekoj dalekoj budućnosti – napad trebali predovditi Daramy/Damsgaard (lijevo), Kjaergaard/Lindström (sredina), Skov Olsen/Dreyer (desno) i Wind/ Höjlund (napad).

(2.50) Hrvatska (3.30) Danska (3.20)

Potonji je još jedan u nizu ekstremno velikih talenata koji je ljetos postao poznat široj nogometnoj javnosti nakon što je Atalanta za njegove usluge Sturm Grazu uplatila 17 milijuna eura. U četiri nastupa u Serie A skupio je po pogodak i asistenciju pa je mnogima postalo jasnije zašto ovog 19-godišnjaka zovu 'sljedećim Haalandom'.

Norveška budućnost djeluje sjajno. Haaland, Larsen, Odegaard, Ajer, Berge, Botheim… Dojam je da ako se to 'posloži kako treba' da će s njima probleme imati sve reprezentacije svijeta, ali veliki rivali i susjedi Danci također imaju velike planove te ne bi trebali puno zaostajati. Doduše, u ovom trenutku je malo nerealno očekivati da će Höjlund doseći baš Haalandovu razinu, ali… Tko zna što to tamo na sjeveru Europe raste.

USUSRET HRVATSKOJ

Prije ogleda s Hrvatskom, Danci imaju popriličnih problema s ozljedama, ali u moru loših vijesti svakako je dobra ona da se u reprezentaciju vraća Kjaer. On je propustio posljednjih šest reprezentativnih utakmica, a imati kapetana u svlačionici i na terenu ili biti bez njega naprosto ne može biti isto.

(2.50) Hrvatska (3.30) Danska (3.20)

Yussuf Poulsen i Jonas Wind od ranije su ozlijeđeni, dok su prije nekoliko dana otpali Andreas Cornelius, Robert Skov i Jespera Lindstrøma. Dakle, tu su Christiansen, povratnik Kjaer, neumorni Höjbjerg i mozak Eriksen, ali ostatka društva – nema.

Kjaergaard je prepušten U21 reprezentaciji, ali usprkos svim silnim problemima koje imaju, Dance se naprosto ne smije podcijeniti. Ako je Hrvatska mogla doći u Dansku u relativno lošoj formi i na kraju slaviti, zašto ona to ne bi mogli i Danci?

Popis Danske za oglede s Hrvatskom i Francuskom:

Schmeichel, Rønnow, O. Christensen, (Vratari) Wass, Nissen-Kristensen, Bah, A. Christensen, Kjær, Nelsson, Andersen, Stryger Larsen, Maehle (Braniči) Eriksen, Höjbjerg, Delaney, Jensen, Nielsen, Billing, Skov Olsen, Skov, Lindstrøm, Damsgaard (Veznjaci) Dolberg, Cornelius, Höjlund, Braithwaite (Napadači)

Liga nacija, skupina A1

Četvrtak, 22. rujna

Hrvatska – Danska 20.45

Francuska – Austrija 20.45

Nedjelja, 25. rujna

Austrija – Hrvatska 20.45

Danska – Francuska 20.45


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Danska nogometna reprezentacijaDanskaLiga nacija

Ostale Vijesti