Virginie Lefour /Pixsell
Virginie Lefour /Pixsell

Ne vjerujem da japanski način može triput upaliti! A još su nas i motivirali, idemo po prolaz

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 05.12.22. | 08:00

Računa se samo prolazak u četvrtfinale, nije bitno kako. I individualno i momčadski bolji smo od Japanaca, imali smo dosta vremena da ih dobro skautiramo. Moramo ih maksimalno poštivati, ali sve će ovisiti o Hrvatskoj

Očekujem prolaz Hrvatske u četvrtfinale! To je najvažnije, zapravo, jedino bitno. U osmini finala ne treba očekivati ništa više od toga, niti dojam, niti lepršavost, uopće nije važno kako će sve to izgledati, hoćemo li proći nakon 90 mintua ili nakon jedanaesteraca. Neka bude 1:0 u produžecima, ne zanima me, samo prolaz se piše. Imamo kvalitetu, veću od Japana. I individualnu i momčadsku i zato vjerujem u uspjeh. Međutim, svakako Japance treba poštivati, vrlo su nezgodna momčad, uostalom, netko tko pobijedi Njemačku i Španjolsku na istom turniru zaslužuje respekt.

Japancima je naraslo samopouzdanje, vidim da i poručuju da će proći u četvrtfinale, što je nama još i dodatan motiv, vjerujem kako će i to ići nama u prilog. Imamo sve preduvjete za uspjeh, kažem, kvaliteta je na našoj strani, iako u ovakvim utakmicama sama kvaliteta ne mora igrati presudnu ulogu, presudit će tko će biti bolji u datom trenutku. No, vjerujem i da smo Japance dobro skautirali, vidjeli smo tri njihove utakmice, mogli smo zaključiti koje su im dobre, koje slabije strane i sigurno imamo rješenje za tu njihovu igru. Pričao sam već da bi naša prednost mogla biti skok igra, ubačaji, viši smo, jači i treba to iskoristiti. Nažalost, izgleda da neće igrati Sosa, koji je poznat po svojim centaršutima, bio je dobar u prve tri utakmice, stabilan. Međutim, imamo drugog Bornu, Barišića. Malo je manje ofenzivan od Sose, ali također ima oštar centaršut i to može puno značiti. Skloniji sam toj opciji nego da Gvardiol zaigra na boku. S Joškom bismo dobili prodornost iz zadnje linije, ali ta prodornost možda neće biti presudna u ovoj utakmici, jer neće biti lako probiti bok. važniji je taj centaršut, već s poludistance ako može.

Tko god zaigrao od naših napadača, uz Kramarića, vjerujem da je dobar izbor, jer i Livaja i Petković i Budimir dobro reagiraju na te ubačaje i mogu biti opasni po Japance. A, bude li to Petković, kako se čini prema najavama, on je isto dobra opcija. Kako je odigrao cijelu jesen, vidi se da je u formi, a i na SP-u je odigrao dobro u utakmicama u kojima je ulazio. Golgeterski je raspoloženiji nego prijašnjih sezona, ako to prenese u reprezentaciju, bit će super, ne sumnjam u njega. Međutim, svejedno tko bio u špici, neće moći sam, trebat će nam i rasploženi Kramarić, Perišić, igrači iz sredine terena. Petković je tu dobar, jer zna zadržati loptu, odigrati i kao mantinela, snalazi se na malom prostoru. U biti, ta naša raznovrsnost, očekivani dolazak veznih igrača u završnicu, to je naša kvaliteta.

Japan, ponavljam, ne smijemo podcijeniti, to je momčad koja napreduje, koja je ima puno igrača u Europi, ima kvalitetu, ali ne našu! Kompaktno se brane, dobro izlaze u kontre, ali, budimo realni, nisu njihove igre protiv Njemačke i Španjolske bile rapsodije, bili su efektivni, imali su i dozu sreće. Koju trebaš uvijek imati na Mundijalu. Ali, oni ne teže posjedu, obje su utakmice pobijedili s manjim posjedom, a rijetkost je da netko pobijedi dvije takve momčadi s tako malim posedom lojpte. Ne znam hoće li oni nešto mijenjati, ne vjerujem da puno mogu promijeniti stil igre, a teško mogu i treći put pobijediti na isti način. Naravno, ako mi budemo pravi. U ovoj će utakmici opet sve ovisiti o nama.

Kako je počela osmina finala, izgleda da prolaze favoriti. U redu, Australci su na kraju mogli zabiti i odvesti utakmicu u produžetke, ali ipak je Argentina zasluženo prošla. I svi ostali koji su uoči susreta bili favoriti. Što je i logično, te momčadi su krot utakmice u skupini došle u formu, sad je forma blizi vrhuncu, igrači su osjetili turnir, prilagodili se uvjetima. Ne vjerujem da će baš svi favoriti proći, netko će ispasti, to je uvijek tako, ali nadam se da to nećemo biti mi. Jer, Dalić ima pozitivnu situaciju u momčadi, nema problema s ozljedama, osim ove bolesti Sose, Japanci tu lošije stoje, njihov izbornik mora više mijenjati.

Japanci su dosad u prvih 11 koristili 16 igrača, mi 13, ali ne mislim da bi umor već u ovoj fazi trebao igrati važniju ulogu. Izgledali su naši igrači protiv Belgije malo umorni na kraju, no, četiri dana između utakmica sasvim je dovoljno za oporavak, za povratak snage. Da se igra svaka tri dana, možda bi bio problem, međutim, taj jedan dan više je velika stvar. Vjerujem da smo u stanju proći ovu utakmicu, pobijediti Japan, a ako uspijemo, onda ćemo za četvrtfinale pričati o tome tko je umoran, tko nije, treba li osvježiti momčad. Ako tada suparnik bude Brazil, tada nećemo imati što izgubiti, ali, o tom, potom, prvo Japan. Bez podcjenjivanja, ali s velikom vjerom u Hrvatsku i prolaz!



Ostale Vijesti