Foto: Alen Lesički / Germanijak
Foto: Alen Lesički / Germanijak

Dalić: "Siguran sam da Modrić protiv Japana ne igra zadnju utakmicu"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 04.12.22. | 12:52

Izbornik Zlatko Dalić i Joško Gvardiol najavili su sudar Hrvatske i Japana u osmini finala SP-a.

Izbornik Zlatko Dalić i Joško Gvardiol najavili su sudar Hrvatske i Japana u osmini finala SP-a.

Japanci su rekli da u sljedeću utakmicu ulaze kao Samuraji. Kakav je komentar?

"Najvažnije je da protivnika respektiramo. Dobili su dva svjetska prvaka u skupini. Gubili su prvo poluvrijeme. Nikoga ne smijemo podcijeniti. Maksimalan respekt. Neka idu kao samuraji, to je njihovo pravo. Neće niti mi biti lošiji. Znamo s kime igramo i što želimo. Najvažnije je bez podcjenjivanja krenuti pa neka teren pokaže tko je bolji".

Velika je čast doći s izbornikom na press konferenciju uoči ovakve utakmice. Kako Joško Gvardiol vidi.

"Hvala izborniku što me poveo. Drago mi je biti ovdje. U većini slučajeva gledamo Modrića. Kovačića i Perišića. Nadam se da neće biti zadnji put da najavljujemo ovakvu utakmicu. Znam jako dobro protivnika. Bore se svih 90. minuta i neće odustajati"

Sosa?

"Imamo trening još prije utakmice, vidjet ću kako ide. Ako ne bude kakav treba biti za utakmicu, nećemo riskirati i tražit ćemo zamjenu. Još ga čekamo. Trebamo igrače s puno snage i maksimalno spremne. Pričekajmo još malo. Bez obzira na izbor, spremni smo. Znamo ulog, cilj i tko nam je protivnik".

Dalić je dao prvi priliku Gvardiolu.

"Zaslužio je to svojim igrama. Ako nemaš podrške i povjerenja ne možeš postati igrač. Bit će grešaka, ali iskustvo dolazi. Opravdao je povjerenje, na njemu je da gradi".

Hrvatska ima treće mjesto, ima drugo mjesto. Jel' treća sreća na ovom SP-u?

"Nitko sretniji od nas da to budemo. Probat ćemo. Težak je to posao. Imamo svoj san, pokušat ćemo i ja sam optimist. Ovo je kvalitetno prvenstvo. Hrvatska zadnjih 20 pruža dobre utakmice. Od deset utakmica izgubili smo samo jednu. Jedna od rijetkih reprezentaciju koja je prošla skupinu. Imamo uvjerljivo najmanje stanovnika i najmanja smo država od svih u nokaut fazi. Mala zemlja, velikih snova. Idemo korak po korak. Prva stepenica, pa ćemo gledati dalje".

Bilo je pitanje oko Luke Modrića.

"Vjerujem da mu nije zadnje natjecanje. Ne želim isticati pojedince, mi smo momčad. Iskočit će pojedinac ako kolektiv bude dobar. On je naš kapetan i vođa neka potraje".

Koji je cilj, izbornik je otkrio u nastavku:

"Nas je četiri milijuna i ovo što postižemo je u rangu svjetskog čuda. To je ta naša kvaliteta i uspjeh. Igramo u kontinuitetu dobro, prisutni smo i to je već velik uspjeh. Postali smo velesila koju moraju poštovati. Bit će teško protiv Japana. Cilj je bio doći ovdje, sada neka traje što duže".

Mihael Mikić zna puno o Japanu.

"Nismo se čuli s njim. Vidio sam analizu i izlaganje Sve je sjajno rekao. Dugo je bio tamo, radio je s izbornikom pet godina. To smo sve vidjeli, gledali ih uživo. Nema tu puno nepoznanica, spremni smo na to. Ako dođe do produžetaka i penala, spremni smo. Iako ćemo pokušati to riješiti ranije".

Penali u kontekstu Joška Gvardiola?

"Prepustio bih to starijima i iskusnijima, ali ako dođe prilika zašto ne?"

Izbornik Dalić suočio se s pitanjem o Ivani Knoll koja dojmi na SP-u i izaziva pažnju.

"Ne bih to komentirao", rekao je Dalić, a to je ponovio i Gvardiol kojeg su pitali za nagli rast popularnosti na društvenim mrežama.

"Joj. Ne obraćam ja previše na to. Više sam fokusiran na nogomet. Nalazim se na SP-u i želim maksimalno biti na njemu. Više slobodno vrijeme volim provoditi se družeći s prijateljima a ne biti na mrežama".

"Analiza je pokazala da su broj jedan u presingu i tranziciji, a zadnji u posjedu. Ono što je važno istaknuti da svaku akciju završavaju u 16 metara. Vjerojatno su njihovi protivnici osjetili dominaciju pa su se opustili i bili su kažnjeni. Ne smijemo niti sekunde se opustiti. Maksimalna koncentracija. Stanu u blok i čekaju. Tu su jako kvalitetni".

Sutra će biti drugačija utakmica od ovih u skupini. Imate iskustvo produžetaka iz Rusije?

"Nadam se da nećemo dolaziti u te situacije. Svjesni smo teške borbe i pitanju upornosti koji ne odustaje. Mi smo bili trpljivi i uporni u Rusiji i vjerovali smo u sebe. Dvije ekipe sa sličnim mentalitetom i pristupimo. Pokazali smo u praksi i mislim da se možemo nositi ravnopravno. To će nas voditi sutra i spremni smo na to. Na borbu, na teškog protivnika."

Gvardiol je upitan oko Luke Modrića.

"Više puta sam govorio da kada dođem u reprezentaciju i vidim taj vezni red, sve je lakše. Imaš vjeru u njih. Nadam se da mu nije zadnje SP i da je ova godina u kojoj ga možemo iskoristit da ostvarimo nešto o čemu svi sanjamo".

Hrvatska bi mogla imati najveću podršku do sada na tribinama.

"Nadam se da će ih biti još više. Svjesni smo da im je teško doći. Dalek je put i takva je situacija. Vjerojatno su čekali da prođemo dalje. Podrška je neizmjerno važna. Čekamo ih i s njima smo puno jači", rekao je Dalić.

"Lijepo je bilo imati ih iza sebe na Maksimiru i u Austriji. Nadam se da će ih biti više", zaključio je Gvardiol.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijajapanska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.VatreniZlatko DalićJoško Gvardiol

Ostale Vijesti