Nicolas Luttiao EXPA/Presssports
Nicolas Luttiao EXPA/Presssports

Livaković EKSKLUZIVNO za Germanijak: "Želimo da cijela Hrvatska u petak izađe na ulice"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.12.22. | 14:30

Vratar reprezentacije Hrvatske postao je nacionalni junak nakon što je u raspucavanju s bijele točke obranio tri udarca Japancima

Proslava je bila skromna. Uostalom, Vatreni su tek su na pola puta. Onaj osnovni cilj je ispunjen, sada se ide korak po korak.

“Malo smo pjevali, popričali o utakmici koja je iza nas, malo o onome što nas čeka. Skromno, ali nije niti vrijeme za velike proslave. Bit će vremena za njih, ja se nadam”, javio se Dominik Livaković nakon velikog trijumfa nad Japanom koji je ponio njegov autorski pečat. Iako, odmah je protestirao. Iako je ovo sjajna prilika da se izbori za svoje mjesto pod suncem koje zaslužuje, Livaković će gurnuti u eter - momčad.


“Ma nije floskula. Zaista svi ovdje mislimo da je momčad ta koja će izbaciti pojedinca. Jučer su Lovren i Joško sjajno odigrali, ponovno. Pa Perišić… Od početka ističemo kako smo obitelj i da je to jedini način komunikacije. I ne želim odustati od toga. U Rusiji sam bio i znam što nam je taj osjećaj zajedništva donio, sada inzistiram da ga ponovimo. Dakle, ja sam samo pojedinac koji je radio svoj posao. Prolaz skupine i Japana djelo je momčadi u kojoj je svako dao svoj obol”, reći će nam iskreno Livaković.

U utorak su reprezentativci odradili laganu regeneraciju, kasnije im je Dalić dao slobodno. Većina će ih provesti odmarajući nakon Japana. Došle su obitelji, malo će se podružiti… Opustiti u najboljem društvu.

“Tempo je ubitačan. Četiri utakmice u 12 dana… Navikli smo u Dinamu na to, ali opet. No, mislim da smo dobro pripremljeni, da se osjećamo sjajno i nemamo problem s time. Uostalom, svi smo najavljivali Japance kao momčad koja trči, a na koncu je ispalo da smo ih nadvisili u tom segmentu”.

Livaković nije bio na streljani. Kod gola je bio nemoćan, ostalo je odradio besprijekorno do tih penala. Onda je bio briljantan.

“Pripremao sam se, malo analizirao prije, neke sam obranio prema instinktu. Vježbali smo večer prije na treningu i dobro mi je išlo. Tu sam dobio dodatno samopouzdanje”, otkrit će nam Livaković. Pitali smo ga koliko je bilo poruka na mobitelu poslije utakmice.

“Iskreno, ne znam broj ali najviše do sada. Nema tko se nije javio. Od suigrača iz Dinama, prijatelja, navijača. Hvala im svima na podršci, znaju koliko mi to znači”.

Ipak, ona najdraža stigla je iz obiteljskog okruženja.

“Naravno. Obitelj je tu uvijek bila za mene. Znam koliko im znači svaki moj uspjeh, kao što oni znaju da imaju svoj dio u njemu”, reći će vratar reprezentacije Hrvatske koji je izabran za igrača utakmice a sasvim sigurno će biti u momčadi osmine finala SP-a.

“Uopće se ne zamaram time. Ponavljam da individualni uspjesi proizlaze iz momčadi. To je moja nagrada koliko i od mojih suigrača. Bez njih ne bi bio tu gdje jesam”.

A Livi je u pripremama za Brazil. Autoritativno su preskočili Koreju. Igraju najbolji nogomet na turniru, vratio im se Neymar.

“Sve ste i sami rekli. Idemo u ovom trenutku na najjaču reprezentaciju na turniru. Respekt apsolutno, ali straha nema. Idemo pokazati što možemo i što znamo. A mislim da možemo puno a i znamo…”, nasmijao se Livaković. O detaljima Brazila nismo previše. To je ionako ono što čeka ovih dana u pripremi utakmice. Nismo otvarali temu podcjenjivanja koje prati njega osobno. Znamo do o tome ne priča i da na takve kritike odgovara onako kako najbolje zna - na terenu i između vratnica. No, pitali smo koja mu je najveća želja.

“Znaš što mi je najveća želja? Vidjeti one slike slavlja iz Hrvatske. Kada smo bili u Rusiji, ti su nas kadrovi hranili i dali nam poseban motiv. Poslije svake utakmice smo gledali Zagreb, Split, moj Zadar, Rijeku, Pulu… Voziš se autobusom, gledaš kako su ljudi sretni i pucaš od ponosa što si ih ti doveo do tog osjećaja. E pa želja mi je to ponoviti. Da u petak damo naciji razlog za slavlje”.

Dakle, prolaz u polufinale?

“Dao Bog, ali mogu samo obećati da ćemo iskrvariti na terenu za takav scenarij. Malo sreće, puno znanja, odgovornosti i hrabrosti. Nismo favoriti, ne treba nam ta uloga ali znamo koliko vrijedimo i to ćemo pokazati u petak”, završio je Livaković.



Tagovi

Dominik LivakovićHrvatska nogometna reprezentacijaKatarSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Katar 2022Vatreni

Ostale Vijesti