REUTERS/Peter Cziborra
REUTERS/Peter Cziborra

Ocjene Gazzette: „Livaković 8,5, Perišić 7,5, Gvardiol 7, ali Petković 4,5, a Livaja i Kramarić po 5 i pitanje zašto je zamijenjen Budimir?“

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 06.12.22. | 12:41

Za najčitaniji talijanski medij iz Dohe je s utakmice Japan – Hrvatska izvještavao kolega Fabio Licari, poznat kao temeljit u ocjenjivanuju

Uvijek je zanimljivo pogledati kako nas vide drugi. Kad sami pišemo o svojoj reprezentaciji ne možemo biti skroz objektivni koliko god se trudili, ali nekom strancu, primjerice Talijanu, čije nacionalne momčadi nema u Kataru, utakmica Japan – Hrvatska odlučena raspucavanjem jedanaesteraca (1:3, 1:1, 1:1) bila je „običan dan u uredu“. Bolje rečeno, na stadionu u Dohi, jer iako Azzurra nema na Svjetskom prvenstvu, vodeći novinari su tamo, pa tako i Fabio Licari.

Poznajemo osobno kolegu Licarija iz La Gazzette dello Sport, bio je i u Zagrebu, prati godinama calcio, ponajviše Juventus, talijansku 'squadru nazionale', Uefu, Fifu, Ligu prvaka... Često su strani novinari površni kad pišu o „manjim reprezentacijama“, ali Licari dobro poznaje Hrvatsku, uostalom, nismo ni mi više bilo tko, među osam smo reprezentacija svijeta koje su se plasirale u nokaut-faze na zadnja četiri velika natjecanja, još ovdje u Kataru branimo rusko srebro, a u Ligi nacija smo se probili na Final Four prestigavši Dance i Francuze nakon što smo bili u gubitničkoj situaciji...

Dakle, Gazzettin iskusni reporter ovako je ocijenio Vatrene protiv Japana:

Livaković 8,5 – Juranović 6, Lovren 6,5, Gvardiol 7, Barišić 5,5 – Modrić 6 (Majer 6), Brozović 6,5, Kovačić 5,5 (Vlašić 6) – Kramarić 5 (Pašalić 6,5), Petković 4,5 (Budimir 6, Livaja 5), Perišić 7,5 (Oršić 5,5). Izbornik Dalić: 6,5.

Dakle, neke je ocijenio bolje od hrvatskih novinara, neke lošije, spomenimo i da je Japancima podijelio ocjene od 5,5 do 6,5, a izborniku Moriyasuu dao 6,5.

Hladno je u opisu ocjena napisao Daliću da „nije mijenjao sustav čak ni pod torturom, treći put je remizirao na ovom SP-u, ali je u četvrtfinalu. Hrvatska ekspertna, ali pomalo monotona“.

Najboljem igraču Dominiku Livakoviću dao je 8,5 (primjerice Jutarnji i Večernji po 10, Sportske novosti i Germanijak po 9) uz opasku da je „dobro odgovorio na pokušaje Enda i Mitome tijekom igre, a potom se uzdignuo u majstora bijele točke ili je iskoristio naivnost Japanaca pretvorivši se u junaka!“

Gvardiol je dobio više nego Lovren, uz opasku:

„Najbolji branič turnira? Vrhunski, a još nema 21 godinu. Nije dao nikome proći, postavljao se i raspetljavao guste situacije s klasom“.

Modrić? „Lijepim udarcem izvana malo rasvjetlio svoju manje sjajnu večer, ništa ekstra“. Lukina zamjena Majer? „Modrić je drugi planet, ali imao je dobro kretanje i intuiciju“.

Brozović? „Uvijek je tu, čak se i Modrića mijenja, ali njega ne. Boris se, trudi, diše na škrge, ali je poput lutka koji uvijek ostaje na nogama. I još je realizirao penal“.

Najlošije su prošli naši napadači:

Kramarić? „Loše, loše. Samo je Petković bio gori“. Petković? „Najlošiji. Pred golom ili ga je prošla lopta ili su ga preduhitrili“. Livaja? „Ulazak bez efekta, penal stativa.“

Međutim, naš četvrti napadač Ante Budimir koji je ušao pa izašao kao taktička zamjena zaradio je ocjenu 6:

„Ušao umjesto Petkovića, imao priliku za gol, bio u igri, zašto je zamijenjen?“

Osim Livakovića, najbolje od igrača u polju ocijenjen je Ivan Perišić:

„Livaković je heroj, ali Ivan je napravio sve. Gol, dvije velike prilike, a stigao je i pomoći otraga“.

Eto, da ne nabrajamo sve, zanimljivo je na ovakav način dobiti uvid jesmo li pretjerali ili bili premalo kritični u našim ocjenama. Komentirajte nam što vi mislite.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti