Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Tko je Dagur Sigurdsson? Uložio u hostele i gastronomiju, bavio se nogometom, pokorio rukomet pa postao izbornik Hrvatske

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 01.03.24. | 11:00

Sigurdsson se uspješno bavi temama liderstva, team buildinga i motivacije, a voli i dobar rock 'n' roll

Dagur Sigurdsson ime je koje se u rukometnom svijetu izgovara s najvećim poštovanjem. Jedan od onih za koje jednostavno na svakom koraku čujete pohvale, što iz sportskog, što iz ljudskog aspekta, a takav je dojam ostavio i na presici na kojoj je predstavljen kao novi izbornik hrvatske rukometne reprezentacije. Preuzima ju u jednom od najkritičnijih tenutaka u njenoj povijesti sa samo dva tjedna priprema za kvalifikacije za Olimpijske igre. Kada tu 'paniku' nekome predstavite svatko normalan bi zastao, promislio, rekao nešto ziheraški i odmjereno da se ne zaleti, a Islanđanin je na to konstatirao:

"Htio sam izazov, zato sam tu, bring it on!"

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kupio je svojom jednostavnošću na prvu, a nadamo se da će tim stilom i nastaviti. Spominju se velike brojke po pitanju njegove plaće i eventualnih bonusa, ugovor na četiri godine... Nekima smeta, neki se s tim podacima slažu, ali sve što će i ako će donijeti rezultat Hrvatskoj, vrijedi. Nakon svih imena koja su se spominjala, za Sigurdssona njegova karijera najbolje govori. Rođen 1973. u Reykjaviku na Islandu, odrastao u sportskoj obitelji, bavio se nogometom i u toj karijeri dogurao čak do islandske reprezentacije do 17 godina.

"Po zimi sam igrao rukomet, po ljetu nogomet, tako je to na Islandu", kratko je prokomentirao na druženju nakon što je predstavljen.

Na kraju se posvetio rukometu i gradio vrlo uspješno karijeru na tom polju s 25 utakmica za islandsku reprezentaciju, petim mjestom na Svjetskom prvenstvu 1997. i četvrtim na Europskom prvenstvu 2002., a Sigurdsson je pet puta osvojio i islandsko prvenstvo. Na trenerski je plan prešao pažljivo kao igrač-trener u Wakunaga Hiroshima i Bregenz. Sigurdsson je od 2008. do 2010. bio trener austrijske rukometne reprezentacije koju je doveo do odličnog devetog mjesta na domaćem Europskom prvenstvu 2010. godine. Od ljeta 2009. trenirao je i Füchse Berlin, gdje je surađivao upravo s Denisom Špoljarićem. Njegovi najveći uspjesi s berlinskom momčadi su osvajanje DHB kupa 2014. i EHF kupa 2015.

U kolovozu 2014. Dagur Sigurdsson prihvatio je svoj najveći izazov do tada i postao izbornik njemačke rukometne reprezentacije. U ovoj je ulozi Sigurdsson napisao dojmljivu i jedinstvenu priču o uspjehu. Davne 2014. preuzeo je momčad koja je bila duboko u krizi i koja je upravo propustila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, no Islanđanin je u samo 18 mjeseci od mlade i neiskusne momčadi napravio momčad u kojoj se svatko zalaže za svakoga i svakoga vodi neukrotiva volja za pobjedom. Jedinstvenim momčadskim duhom učinili su nemoguće mogućim: kao autsajderi, mlada njemačka reprezentacija osvojila je naslov Europskog prvaka u Poljskoj 2016., a samo nekoliko mjeseci kasnije brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Riju.

"Njemačka je tada bila slično što je Hrvatska danas. Imali smo mladog, sjajnog golmana, Andyja Wolffa, a u ostatku momčadi kombinaciju iskustva i mladosti. U tome je potrebno naći dobar balans. Nekad treba više, nekad manje vremena."

Od 2017. Sigurdsson je postao japanski izbornik i sada tu poziciju napustio kako bi se uhvatio u klinč s problemima našega rukometa.

Inače, Dagur Sigurdsson je dobio nekoliko nagrada za svoje izvanredne sportske uspjehe. Davne 2011. je proglašen najboljim trenerom Bundeslige, u travnju 2016. Dagur Sigurdsson je izabran za svjetskog trenera godine, a nakon osvajanja Eura 2016., kancelarka Angela Merkel odala je u Berlinu priznanje cijeloj reprezentaciji. Pri tome je, osim nevjerojatne volje momčadi, Merkel je posebno pohvalila Sigurdssona jer je njegov način motiviranja napravio odlučujuću razliku.

Uz uzbudljivu karijeru u sportu, Sigurdsson je uspješan poduzetnik. Kao takav najpoznatiji je po suosnivanju i vođenju uspješnog islandskog hostela Kex u Reykjaviku. I dalje je poduzetnički aktivan u područjima gastronomije, automobilske industrije i informatike. Kao sportski govornik, Sigurdsson se uspješno bavi temama liderstva, team buildinga i motivacije.

"Nevjerojatno je koliko može ući svakom igraču u glavu, koliko je 150 posto u rukometu, a opet ima i drugih zanimacija u životu. Kao čovjek, kao suradnik, baš je nešto dobro u njemu", čuli smo od njegovog dobrog prijatelja i suradnika Denisa Špoljarića koji će mu asistirati na klupi Hrvatske. Dodao nam je i simpatičnu triviju da je Sigurdsson i ljubitelj dobrog rock 'n' rolla. Pa onda izborniče, let's rock!


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dagur Sigurdssonhrvatska rukometna reprezentacijaKvalifikacije za Olimpijske igre

Ostale Vijesti