Kolektiff images
Kolektiff images

Rukometni El Clasico na startu glavne runde: Nije toliko bitna utakmica... Ali je bitna!

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 18.01.24. | 08:00

Nije sve propalo dogodi li se protiv Francuza, ne daj Bože, poraz. Ali značila bi pobjeda, uh, koliko puno... Bodovno, psihički, romantičarski... Francuska mora pasti!

Jedan bod iz prvog kruga nam je na računu, a po druga dva možemo danas od 18 sati (RTL). Protivnici su nam stari znanci, Francuzi. Utakmica koju nikada nije lako dobiti, ali nije ni nemoguće. Hrvatska i Francuska su na Euru igrale 11 puta: Francuska je slavila osam puta, Hrvatska dva puta, a jedna utakmica završila neodlučeno. Inače, ova utakmica je repriza finala Eura 2010., kada je Francuska pobijedila Hrvatsku 25-21. Nadamo se da će ovoga puta ishod biti drugačiji.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Izbornik ne brine pretjerano oko toga što su Austrijanci i Španjolskoj bili težak takmac pa je na kraju Hrvatska prenijela jedan, a ne dva boda u drugi krug.

"U principu, mi ako želimo dalje, moramo dobiti tri utakmice i sa dva boda i sa jednim, nema tu tajni. Donekle ta prva utakmica, naravno da je bitna, ako je dobijemo, dobili smo ekstremno puno, ali kao ne, imamo još tri utakmice koje možemo dobiti tako da možemo dalje. Dakle, nemamo neko veliko opterećenje, ali sigurno je želja da ih dobijemo", kazao je.

U pravu je izbornik, ali ima ono nešto osim matematike u svemu tome. Da, dva boda više ili manje na računu puno znače. Da, možemo preživjeti i bez njih, a još bolje bi ih bilo uhvatiti u ovoj, prvoj po redu, prilici. No Hrvatska je u prvom krugu pokazala dva lica. Laganu, modernu, lepršavu Hrvatsku protiv Španjolske u noći iz snova i jednu ipak lošiju, manje samopouzdanu, manje čvrstu verziju. Da, ispostavilo se da ove godine Španjolska stvarno nije na nivou, a da Austrija nije reprezentacija za otpisati, ali uvijek je ljepše pokazati i gledati ono što je bilo u prvoj utakmici. Stoga bi pobjeda nad još jednom 'velikom zvjerkom' idealno došla na početku drugog kruga za povratak one prave vjere, za vjetar u leđa.

Utakmica s Francuskom stvarno je klasik koji uvijek privlači poglede cijele rukometne javnosti, a posebnu je pažnju i slavu zavrijedila u dobu Ivana Balića i Nikole Karabatića. Doduše, potonji još uvijek igra i to svoju, kako je najavio, posljednju sezonu. Dakle, posljednji Euro s Francuskom. Karabatić na ovom Euru ima priliku ispisati povijest. Nedostaje mu pet golova da postane najbolji strijelac svih vremena kada su u pitanju rukometna europska prvenstva, čime bi prestigao ​​Gudjona Valura Sigurdssona.

"Naravno da će bit jako teško, vidjeli smo da Hrvatska ima puno navijača, bit će vruće. Ali, na Euru nema lakih utakmica, bit će borbe. Imamo četiri utakmice pred sobom i nadamo se ulasku u polufinale", poručio je Karabatić.

Francuska je u drugi krug prenijela dva boda, baš kao i Mađarska, dok Austrija i mi imamo po jedan, a Njemačka i Island su u Köln stigli praznih ruku. Francuska je u prvom krugu remizirala sa Švicarskom te pobijedila Njemačku i Sjevernu Makedoniju. Hrvatski 'Mister 100 posto', Mario Šoštarić, do sada je zabio 18 golova i time iza sebe ostavio Dika Mema koji je za Francusku zabio 17 golova. Francuz Rémi Desbonnet upisao je 20 obrana tijekom pretkola, dok je Matej Mandić zaustavio 17 udaraca za Hrvatsku.

"Hrvatsku smo već imali prilike vidjeti na videu, a ova ekipa naizmjenično puše toplo i hladno. Protiv Španjolske su pružili impresivnu igru, ali ostatak je bio nešto manje uvjerljiv. Ali očekujemo da će protiv nas biti vrlo dobri. Utakmica između Francuske i Hrvatske uvijek je nešto važno; u prošlosti su to često bile utakmice u kojima su se odlučivale medalje", rekao je francuski izbornik Guillaume Gille.

U ovoj ćemo utakmici sigurno trebati jako puno iskustva, za što nam je najpotrebnija naša iskusna bekovska linija, ali postoji problem - razbolio se Domagoj Duvnjak. Baš na dan putovanja u Köln, izbornik Perkovac otkrio je da je kapetan dobio temperaturu te je preskočio trening.

"Načinović je na treningu, ali jedini koji je upitan je sada Domagoj Duvnjak koji je danas dobio temperaturu", govorio je jučer izbornik i dodao:

"Nadam se da će sutra odigrati, imao sam velike planove s njim za sutra, ali vidjet ćemo. To je potencijalni problem, ali imamo ih toliko takvih zadnjih dana da su nam to već postale normalne situacijie.

Rukometni El Clasico između Hrvatske i Francuske odigran je do sad na velikim natjecanjima 25. Francuzi imaju 15, mi devet pobjeda, a jedan je susret ostao bez pobjednika. Tradiciju smo započeli još 1994., baš na našoj prvoj utakmici na europskoj smotri. Tada smo izgubili 25-27, baš kao i posljednji put, kad smo igrali u Szegedu na Europskom prvenstvu 2022. godine i također bili poraženi 22-27. Ipak, iz Kölna nosimo zadnju pobjedu protiv Francuza. Bilo je to 2019. godine na Svjetskom prvenstvu kada smo bili bolji s 23-20 u iznimno emocijama nabijenoj utakmici, a nadamo se da će nam Köln protiv Francuza ostati mjesto sreće i ove godine.

Dva boda u ovome susretu značila bi puno za nastavak natjecanja, ali eventualni poraz ne stvara nikakvu dramu jer su pred nama još tri susreta nakon ovoga. Mađarska i Island su ipak nešto lakši susreti, a na kraju bi dvoboj s Njemačkom mogao puno toga odlučivati, što nikako nije zgodno s obzirom na to da su domaćini. No, rano je još za kalkulacije. Pustimo prvo dečke da odrade ovu utakmicu pa ćemo vidjeti što i kako ćemo dalje.



Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaFrancuska rukometna reprezentacijaEuropsko prvenstvo za rukometaše 2024.Goran PerkovacDomagoj Duvnjak

Ostale Vijesti