Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Goluža za Germanijak: "Za preporod Zagreba nisam zaslužan ja, nego igrači, a Duvnjak, Cindra i Karačić su kao Modrić, Broz i Kovačić - najbolji na svijetu"

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 24.12.22. | 08:15

Novo-stari trener Zagreba predvodi renesansu najtrofejnijeg hrvatskog rukometnog kluba i kaže: "Samo sam donio svoju viziju rukometa"

Zagreb je u potpunom preporodu otkako ste sjeli opet na njegovu klupu. Kako biste vi opisali ovo kratko razdoblje otkako ste opet u hrvatskom prvaku?

“Ne bih to pripisivao sebi. Svi smo mi napravili posao koji se od nas očekuje. Zasluge idu igračima jer bez njih ništa od mojih ideja ne bi vrijedilo, da nema njih, što bih ja tu značio? Uostalom, mislim da ne treba motiv za igrati u Zagrebu i za igrati Ligu prvaka. Ima tu nekih detalja koje smo mi promijenili, ali igrači su ti koji su odradili najveći dio posla, a ja sam samo dio toga.”

Što ste promijenili?

“Bilo je tu detalja, ali u globalu sam ja donio isto što sam donio i kada sam vodio reprezentaciju. Moja neka vizija rukometa s čvrstom obranom, brzom tranzicijom, igrom svih 60 minuta. To je moj potpis, da ne ulazimo sada u detalje.”

Sve su to igrači koji su bili i pod bivšim trenerom, ali sada izgledaju potpuno drugačije. Znamo da ste ih detaljno pratili i ranije, kao sve Hrvate uostalom, ali je li vas netko ipak posebno ugodno iznenadio u sjajnim izvedbama, osobito u Ligi prvaka.

“Ne volim nikoga isticati jer želim da ekipa bude naš najbolji igrač, a onda će ekipa izbaciti pojedinca. Svaki je igrač dao svoj doprinos, manji ili veći, a na kraju smo zajedno stigli do dobrih rezultata. S malim stvarima se ne zadovoljavam, niti ću. Ne mogu obećati čuda, ali sigurno mogu da idemo iz dana u dan, treninga u trening, utakmice u utakmicu i trudimo se napraviti što bolje, a onda ćemo na kraju podvući crtu.”

Rezultati iz Lige prvaka nakon što ste s ekipom imali samo dva treninga pred prvu utakmicu stvaraju doista velike nade u svjetlu europsku budućnost.

“Ne znam koliko je javnost ovdje pratila moj rad u Prešovu, ali tamo sam sa puno skromnijom ekipom pobjeđivao i bogatije i bolje protivnike, veće, skuplje. Nije to ništa bahato, niti želim da tako ispadne, ja respektiram svakog protivnika, ali vjerujem uvijek ekipi koju vodim. To sam napravio i ovdje. Kada sam došao u Zagreb, rekao sam dečkima - vi ste moji, vi ste za mene najbolji na svijetu. I ja to stvarno vjerujem. Da ne vjerujem ne bih to radio. Ja vjerujem da ja svakog mogu pobijediti i s time idem u svaku utakmicu.”

Hrvatsko prvenstvo prolazite s očekivanom lakoćom, Liga prvaka je pobudila veliko zanimanje i interes, a u SEHA ligi ste sada na ‘odmoru’ do četvrtfinala u tom novom konceptu. Ostalih šest klubova je podijeljeno u dvije skupine pa će tako u skupini A igrati Nexe iz Našica, Eurofarm Pelister Vojvodina, dok su u skupini B Vardar, Tatran Prešov i Partizan.

“Iskreno, i sam sam to vidio u medijima. Ništa, Veszprem i mi smo na stand byu, a ostale momčadi se razigravaju. Mi čekamo protivnika i koji god da bude, meni je svejedno. Spremit ćemo se i idemo se pokazati najbolje što možemo.”


Koliko će taj odmor dobro doći? Ozljede ipak i dalje muče vašu svlačionicu…

“Čupić vuče i dalje ozljedu, a puno nam je značio, Klis isto, za Kosa je velika šteta… Ali ja nisam od onih koji će plakati zbog ozljeda. Moramo bez njih napraviti najbolje što možemo, ne želim kukati. Srna se vraća, puno nam je dao, puno nam znači. Klarica zajedno s njim, s njima dvojicom sam posebno zadovoljan. To kako su oni odigrali obranu u posljednjim utakmicama, mislim da je to pravi nivo i ogroman napredak, a napad će doći. Ali kako su se oni suprostavili jednim od najboljih bekova na svijetu, to je vrhunski.”

Hoće li Zagreb tržiti što u prijelaznom roku?

“Ne treba mi nitko. Zadovoljan sam onim što imam. Ako sve bude u redu, nemam što dodati. Rekao sam to i igračima kada smo se rastajali sada na polusezoni - želim vam prije svega zdravlja i želim da budete primjer gdje god da jeste svojim ponašanjem, svojom igrom. Želim da ste primjer i u reprezentaciji.”

Vjerojatno će i izbornik Horvat pozvati nekolicinu vaših igrača 

“Svatko ima svoju viziju rukometa, ne želim nikome nametati ništa. Sigurno da su momci koji su na popisu zaslužili biti tamo, sve su to dobri igrači, ali moraju paziti na to da nije lako nositi hrvatski dres. Puno ih je bilo koji su odlični u klubu, a ne baš tako dobri u reprezentaciji, ali i obrnuto. To nije isto i to nije jednostavno.”

Jesu li Cindrić, Duvnjak i Karačić u rukometu ono što su Kovačić, Brozović i Modrić u nogometu, odnosno, najbolji na svijetu?

“Za mene jesu. Sigurno, jesu. Najbolji su na svijetu. Oni znaju što ja mislim o njima. Oni dobro znaju koje je moje mišljenje.”

Da sumiramo onda, koji je cilj Zagreba ove sezone?

“Ići iz utakmice u utakmicu, tražiti pobjedu. Mogu obećati jedino da ćemo dati sve od sebe, to tražim od svake svoje momčadi. Moj rukomet koji se igra svih 60 minuta i svo vrijeme glava mora biti podignuta. Nema predaje. Uvijek se može doći do bodova.”

Nećete nam najaviti neku konkretnu stanicu, Final Four nekog natjecanja, npr?

“Mogu li vam obećati što bolje od toga da ćemo se baciti na glavu svaku utakmicu i da ćete gledati Zagreb koji se ne boji nikoga? Mislim da nema boljeg od toga.”

Očekivanja od reprezentacije na SP-u?

“Neću ulaziti u velika komentiranja, samo ću reći da volim Hrvatsku i navijat ću za nju.”



Tagovi

Slavko GolužaPPD Zagreb

Ostale Vijesti