Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Život na rubu: Astana je preslika Dinamove sezone. A kraj još uvijek može biti fantastičan!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 01.12.23. | 09:30

Sergej Jakirović ima priliku potpuno vratiti Dinamov brod u mirne vode. I s tri pobjede dočekati Hajduk u Maksimiru, a trijumfom u derbiju jednu turbulentnu sezonu završiti optimizmom

Kako su i napisali neki inozemni mediji, Dinamo je mačka s devet života. Iako, kad dublje razmišljamo, čini nam se da je barem osam već potrošio. A utakmica u Astani, u kojoj su Modri pobijedili 2-0 i približili se prolasku u europsko proljeće bila je, zapravo, preslika čitave polusezone. Život na rubu, crta života koja skreće u jednom, zatim u drugom smjeru i ne možete predvidjeti na kojoj će se strani zaustaviti. Kao što je Dinamo u nadoknadi pobjeđivao Lokomotivu, Osijek (dvaput) ili gubio od Gorice, AEK-a, Sparte..., tako je i u Astani mogao doživjeti još jedan europski debakl. Ne možemo, naime, znati što bi bilo da je Astana zabila kazneni udarac, odnosno, da ga Danijel Zagorac nije obranio, imali su domaćini nakon toga još prilika do odmora, uistinu je ta utakmica mogla otići u sasvim drugom smjeru. No, u nastavku je to bio jedan drugi Dinamo, bolji, odlučniji, kvalitetniji i na kraju slavio protiv Astane već četvrti put ove sezone. I, možda čak i okrenuo sezonu, jer, ova jesen za Modre još uvijek može završiti fantastično.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, u Europi je Dinamo stigao blizu cilja, samo bod protiv Ballkanija u zadnjem kolu jamči Modrima drugo mjesto u skupini i nastavak natjecanja. Nevjerojatan je taj Dinamov europski put ove jeseni (i ljeta), ispada da bi samo četiri pobjede protiv Astane - ako ne računamo onu protiv Sparte u Zagrebu, koja nije bila dovoljna za prolaz u Europsku ligu - mogle biti dovoljne za europsko proljeće! Da nam je netko to pričao, tamo u srpnju, bio bi izvrgnut smijehu i ruganju. No, scenarije kakve sam sebi Dinamo zna napisati, posramili bi se i ugledni hollywoodski majstori. Eto, dovoljno je pogledati stanje svijesti nakon prvog poluvremena (ovo je užas, Dinamo ispada iz Europe) i na kraju utakmice (velika pobjeda, na korak do europskog proljeća) da bi se bilo jasno u kakvom 'košmaru' živi ovaj Dinamo. Sve je moguće, potonuti na dno oceana ili se popeti na Mount Everest, u samo jednoj utakmici.

Dakako, pobjeda u Astana nije riješila sve probleme u Dinamovoj igri, ona brojna kriva dodavanja, propuste u obrani, neobjašnjiva rješenja u završnicama akcija i neke propuste, kakvi nisu dokučivi niti rekretativnim haklerima. No, kao što je u najavi utakmice kazao Josip Mišić, nije bitan dojam, već samo tri boda! Ovoj pobjedi, dakle, ne treba gledati u zube, ali trener Sergej Jakirović ovu priliku za uzlet ne smije propustiti. Koliko smo već puta ove sezone očekivali da će jedna pobjeda pokrenuti Dinamov 'stroj', a onda je sljedeća utakmica ponudila suprotnu priču!? Sad je Jakirović došao na korak do jednog cilja, prezimljavanja u Europi, a osim dvoboja s Ballkanijem, čekaju ga utakmice u Koprivnici, protiv Slavena Belupa te Rudeša u Maksimiru. Tu se ne smije poskliznuti, Dinamo mora uzeti svih šest HNL bodova (bilo bi uputno pobijediti i Ballkani bez obzira što je dovoljan i bod). I u takvom nizu dočekati Hajduk u Maksimiru, a onda pobjedom u tom derbiju vratiti 'kazaljke' na početak! Tri boda protiv Bijelih, doveli bi Dinamo u situaciju da ima najviše šest bodova minusam uz dvije utakmice manje. Opet bi odlučivao sam o sebi, uoči zime i prijelaznog roka. Nakon svega što se događa(lo) ove jeseni u Maksimiru, nakon bezbrojnih spuštanja letvica, bio bi to fantastičan kraj jeseni za Modre i Jakirovića.

Jednostavno, kako god došlo do pobjede protiv Astane, ona može i mora biti zamašnjak, koji će Dinamo do kraja polusezone dovesti u bolju situaciju, no što je bio dosad. Nema više prava na pogrešku, tri HNL pobjede i (barem) remi s Ballkanijem do sredine prosinca okrenuli bi Dinamovu ploču na mnogo ljepšu glazbu. I vratili optimizam uoči nastavka sezone, učvrstili status Sergeja Jakirovića. Kojem su u poluvremenu u Astani mnogi već odbrojavali...



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićHajdukAstanaKonferencijska ligaHNL

Ostale Vijesti