Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Uzdah olakšanja čuo se od Astane do Zagreba. Jakirović se puno kockao, ali tri su ga poteza ostavila u sedlu!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 20:45

Dinamo je i u Astani opasno živio, ali je na kraju izborio veliku pobjedu. Možda je to utakmica, nakon koje će Dinamo krenuti uzlaznom putanjom

U nekim projekcijama, kad su već kola krenula nizbrdo i kad je Dinamo ispao u Konferencijsku ligu, a pogotovo nakon ždrijeba, utakmica petog kola 'Intertoto kupa', kako ga neki zovu, trebalo je biti rutinski odrađeno. Dinamo je dosad već planirao izboriti prolaz skupine, čak i prvo mjesto, a u Astani su priliku trebali dobiti Vrbančić, Koščević, Rukavina, Sučić, Halilović... Tamo negdje, početkom rujna, iako je bilo jasno da sezona ne ide u pravom smjeru, nitko nije mislio da bi, unatoč svemu što se događa, Dinamu u Astani mogla visjeti europska sezona.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamove su linije popucale, Mišić je skrivio kazneni udarac, onog trena kad je Darboe stavio loptu na bijelu točku, bilo je to u 12.minuti, činilo se da će se sve nepovratno raspasti te da će Dinamo ispisati jednu od najsramotnijih europskih 'kampanja' zadnjih desetljeća. U glavi su se već slagale crne misli, razni scenariji. Kamere su pokazale Sergeja Jakirovića, bilo je ozbiljno i njegovo lice, djelovao je kao netko tko je svjestan da bi ovo mogao biti kraj. Bez obzira na podršku, bez obzira na argumente i alibije. Međutim, Danijel Zagorac, 'veteran', koji zadnjih sezona ovdje bio 'samo' podrška mlađima i dobri duh svlačionice, pretvorio se u Dinamova junaka. Obranio je kazneni udarac, održao momčad na životu. Da je tada Astana povela, s obzirom kako je Dinamo izgledao do poluvremena, možda bi već do odmora i teže stradao.

No, na kraju, spasio se Dinamo, pobijedio 2-0, ovisi sam o sebi u zadnjem kolu i maksimirski svijet odjednom izgleda svjetlije. U drugom je poluvremenu u istim dresovima istrčala neka druga momčad, odlučna i sigurna, zabila je prvi, onda s igračem više i drugi gol i riješila brigu. Pobjeda, koja se prije tri mjeseca činila da bi trebala biti rutinska, sad je velika! Ne samo, jer je Dinamo ostavila u igri za europsko proljeće, već i zato što je možda označila kraj tog negativnog niza, mača nad glavom, koji Modrima stoji nad glavom uoči svake utakmice. Bez obzira što je vrlo lako mogla otići u drugom smjeru, što je u prvom poluvremenu Dinamo držao glavu nad kadom punom vode, što je igra bila konfuzna, a neki igrači izgledali kao da su zalutali na teren, pamti se rezultat, pišu se tri boda. A uzdah olakšanja čuo se od Astane do Zagreba. Pobjeda je to, koja može okrenuti Dinamovu (polu)sezonu za 180 stupnjeva.

Sergej Jakirović puno se kockao ove jeseni, svaka je utakmica bila svojevrsna partija pokera. Mijenjao je brojeve i boje na ploči, tražio dobitnu kombinaciju, pritom i pogađao, imao sreće i nesreće, ali i promašaja i loših procjena. No, tri su mu poteza donijela ovaj trijumf i ostavila ga u sedlu. Prvo, hrabro je odlučio Nevistića zamijeniti iskusnim, ali i već 'zaboravljenim' Zagorcem, koji dugo nije branio. Tu nije smio pogriješiti, da se ta odluka pokazala promašajem, da je Zagorac 'potonuo', tu spasa više ne bi bilo niti za njega niti za Nevistića. No, pogodio je ili osjetio da je Zagorac 'bingo', vratio mu je već u nekoliko utakmica, u Astani s kamatama! Drugi je potez - Takuro Kaneko! Japanac je bio u drugom planu, također, zaboravljen, već proglašen promašajem prijelaznog roka, poput Bernauera i Mihajličenka. No, Jakirović nije tako mislio, odmah je vidio da od njega može biti koristi, ali da mu treba više vremena za prilagodbu. Možda ga je mogao prije 'inaugurirati' u startnu postavu, ali pogodio je kad ga je ubacio protiv Lokomotive. S klupe! Donio je pobjedu, postao prvotimac i otad Kaneko stalno raste u formi. U Astani je odigrao odličnu predstavu, vjerojatno i najbolju od svog dolaska u Maksimir. Nije igrač za vrhunske stvari, za top razinu, možda za 'onaj' Dinamo, ne bi bio pojačanje. Ali, u ovoj je momčad dobitak, vrlo koristan igrač!

Treći je Jakirovićev potez - Gabriel Vidović! Kad je došao, odmah je postao 'zvijezda', dvije su ga utakmice protiv Slaven Belupa i Rudeša već pretvorila u prvotimca, neupitnog člana prvih 11. No, Vidović se potom zagubio, forma je nestala, a Jakirović je osjetio da je pravi trenutak. Da ga malo 'ohladi', postavi na klupu i probudi. Uspio je, Vidović je, poput Kaneka protiv Lokomotive, donio trijumf protiv Osijeka kao džoker s klupe, a onda, opet kao član udarnih 11, zabio i gol, koji je prelomio utakmicu u Astani. I, premda mira u Maksimiru nikad nema, donio je ipak nekoliko dana mira Sergeju Jakiroviću! Koji je preživio sve poraze, neugodan i težak niz, stresne završnice u sudačkoj nadoknadi. U Astani je dobio 'poguranac' da Dinamov vlak opet usmjeri uzlazno!

Vidjet ćemo već u ponedjeljak u Koprivnici ide li ova priča u tom smjeru! Jel' se 'odčepilo' ili je Astana bila samo breaking news u kolopletu loših vijesti? Svaka je pobjeda i dalje imperativ, ali svaka utakmica ima i popravak. Ova u Astani nije imala! I zato je velika...



Tagovi

GNK DinamoAstanaKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti