Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Zašto je Dinamo propustio Pjacu?

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 17.09.23. | 09:00

Osvojio je Rujevicu sjajnim pogocima Osijeku i najavio da je pred njim još velikih predstava. A Dinamovi navijači pitaju se je li ih mogao odigrati u modrom dresu

Marko Pjaca jedna je od najvećih priča dosadašnjeg dijela HNL-a. Sam njegov dolazak u Rijeku bio je senzacija, no narod sumnjičav kakav jest, vidio je to, uglavnom, Pjacino spuštanje još koju stepenicu niže u karijeru, jer, eto, na onim 'visokim katovima' za njega nema mjesta. Nakon što je zadnjih godina promijenio puno klubova, seljakao se po posudbama i tražio sredinu u kojoj bi mogao oživjeti karijeru, odigravši pritom i nekoliko dobrih utakmica, ali bez pravog kontinuiteta, stigao je na Rujevicu. Naravno, posut sumnjama, jer činjenica jest, svoj je zadnji gol Marko Pjaca zabio u prosincu 2021. u dresu Torina, a zadnji je put u prvih 11 bio u listopadu 2022. protiv Atalante igrajući za Empoli. Nikad poslije toga, sve do subote i dvoboja s Osijekom, Marko Pjaca nije odigrao sat vremena utakmice, štoviše, u zadnjih godinu dana odigrao je samo jednom više od pola sata (34 minuta protiv Sampdorije).

U subotu je na Rujevici Marko Pjaca napravio šou. Dva pogotka u sedam minuta, oba majstorska, fantastična, ne znaš koji je ljepši. Kao u onim svojim najboljim danima, kad se tek probijao na nogometnu scenu i tjerao velike klubove da u Maksimir šalju ponude. Izgledao je Pjaca protiv Osijeka kao da mu je sav teret sišao s ramena, što je kasnije i rekao, kao da se opustio i odlučio apsolutno vratiti nogometu. Kakva večer, kakav spektakl i onaj već pomalo zaboravljeni osmijeh! Za divljenje navijača Rijeke, ali, to i jest poanta, ne samo njih. Marko Pjaca uvijek je bio igrač, koji je uživao respekt svih nogometnih zaljubljenika, dok je igrao u Dinamu poštivali su ga i navijači suparničkih klubova i onda, kad se prvi put ozlijedio u Estoniji, svi su bili 'dirnuti' tom nesrećom. A Dinamovi navijači od tog su dana počeli prizivati njegov povratak, jednom kad se oporavi.

I, naravno, nakon što je Pjaca priredio svoju privatnu predstavu, svoj monolog protiv Osijeka u subotu, najviše su se 'prozvanima' osjetili upravo Dinamovi navijači. "Zašto ga mi nismo doveli?", "Tko je odlučio da Pjaca nije igrač za Dinamo?", "Dovode nekakve kaneke i slične, a Pjaca im je otišao u Rijeku", "Sad će nam Pjaca uzeti naslov"..., samo su neke od poruka, koje su Dinamovi navijači tijekom subotnje večeri slali u eter, preko aplikacija i društvenih mreža. Dojam je da je, unatoč odličnoj igri i visokoj pobjedi protiv Slavena Belupa (3-0), glavna tema bio - Marko Pjaca. Ne sumnjamo, nastavi li Pjaca ovako zabijati i igrati u kontinuitetu - a tu mu svi želimo, jer radi se o vrhunskom dečku i igraču - mnogi će opet prstom upirati u Dinamovu sportsku politiku i prozivati je ta 'promašaj' s Pjacom. Iako ta priča nije jednosmjerna. Zašto je, dakle, Dinamo propustio dovesti Pjacu?

Marko je zadnjih godina barem tri puta bio ozbiljna tema u maksimirskim uredima. Prvi put još u siječnju 2020., prije no što je korona pokorila svijet. Zoran Mamić, tadašnji sportski direktor, ali i još uvijek aktualni trener Nenad Bjelica, htjeli su Pjacu u Dinamu. I javno ga pozvali, najavili da će Pjaca u Dinamu sigurno dobiti ono što neće nigdje drugdje. Kontinuitet, strpljenje, priliku da se normalno i postupno vrati nogometu. No, Pjaca je, po našem mišljenju, donio tada jednu lošu odluku, otišao je u Anderlecht, na posudbu bez ikakvog prava otkupa, igrao je u zahtjevnoj ligi, u klubu koji je velik i trofejan, ali u rezultatskoj krizi i koji ga nije mogao čekati i davati mu vrijeme za povratak. Tamo je bio samo stranac, od kojega se odmah očekuje da bude pojačanje. Stigao je tada i COVID, sve se izokrenulo, a Pjaca se pet mjeseci opet vratio u Juventus i potom na posudbu otišao u Genou.

Zamjerili su tada ljudi u Dinamu Pjaci što se nije vratio, već je bezrazložno otišao u Anderlecht, no, s vremenom se ta 'ljutnja' razvodnila, a Pjaca je prošlog ljeta opet bio blizu povratka. No, ovaj put kao dio klupskih turbulencija, koje su polako počele vitlati maksimirsko lišće. Dakle, Pjaca je svoj dolazak dogovarao sa Zdravkom Mamićem, koji je polako gubio svoj apsolutni utjecaj u klubu. Pričalo se tada da je Mamić dogovorio Pjacu za milijun eura po sezoni, iako je on sam kasnije govorio da bi to za Dinamo bio povoljan posao. Kako god, tadašnja Uprava, ali i Ante Čačić odbili su Pjacu, Čačić tada iz nogometnih razloga. Naime, imao je već posloženu momčad, na lijevom krilu, Pjacinoj najboljih poziciji, igrao je Mislav Oršić, bio je tu Luka Ivanušec, Mahir Emreli, očekivao se uzlet Gabriela Rukavine, u napadu su bili Petković i Drmić... Čačićeva je logika bila da Pjaca, ako dolazi, mora biti jedna od udarnih igala momčadi (pogotovo ako je točna plaća od milijun eura), a u tom mu trenutku, u toj konkurenciji nije mogao jamčiti takav status. Opet se Marko vraćao nakon sezone bez pravog kontinuiteta i nitko nije znao, niti on sam, koliko može i hoće li se uopće moći vratiti na visoku nogometnu razinu. Pjaca je u tom trenutku procijenjen kao veliki rizik, igrač koji bi mogao poremetiti hijerarhiju svlačionice, a možda, igrački, neće donijeti mnogo. Dakako, uz to, bio je Pjaca i 'dobar razlog' za početak sukoba na relaciji Zagreb-Međugorje.

Treći put o Pjacinu povratku u Maksimir šuškalo se ovog ljeta. Neki talijanski mediji objavili su i da je on već vrlo blizu Dinamu, no, kako smo tada saznali u klubu, zapravo, ozbiljne ideje Pjacina povratka nije bilo. Dinamova Uprava i oni koji se u Dinamu bave strukom, očito, nisu htjeli ulaziti u rizik s Pjacom i tom nepoznanicom u kakvoj je formi i koliko može dati. Imali su drukčiju ideju na početku prijelaznog roka, iako, sad kad se vraća film i radi analiza tog prijelaznog roka i kakvi su sve igrači došli, a uopće nisu pojačanja, Pjaca je mogao biti prava priča. No, nije se dogodilo, u Dinamu su bili sumnjičavi da Pjaca može igrati kao nekad, a točno je i da Dinamo u ovoj situaciji, za razliku od Rijeke, Pjacu ne bi mogao čekati, očekivalo bi se da odmah bude prevaga, najbolji igrač. Ne kao 2020. kad bi bilo vremena i prostora, strpljenja za Pjacu.

Dinamo je propustio dovesti Pjacu, u subotu je svojom partijom na Rujevici zadao glavobolju svima u Maksimiru. A hoće li doista Marko Pjaca biti jedan od najvećih promašaja Modre struke zadnjih godina, pokazat će nastavak sezone. Bude li igrao kao protiv Osijeka, bude li doista u kontinuitetu 'onaj Pjaca', bit će veliki dobitak za hrvatski nogomet, Rijeku i HNL. S Dinamom mu, zasad, nije bilo suđeno. Jednom nije htio on, drugi put oni, a tko zna kako bi bilo da se drugačije odigralo.



Tagovi

Marko PjacaHNK RijekaGNK DinamoOsijek

Ostale Vijesti