Pixsell
Pixsell

Marko ‘Ronaldo’ Pjaca s dvije majstorije Rijeku zadržao na drugom mjestu

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 16.09.23. | 21:18

Rijeka je u svim segmentima igre nadigrala Osijek i ostvarila zasluženu pobjedu u derbiju osmog kola HNL-a.

Marko Pjaca nije se samo formalno vratio u HNL. U derbiju protiv Osijeka potvrdio je da nije slučajno bio jedan od najperspektivnijih igrača u novijoj povijesti hrvatskog nogometa te da ga, prema podacima s Transferamrkata, Juventus nije bez razloga Dinamu platio ukupno 29.4 milijuna eura. Pitanje je gdje bi danas Pjaca bio da ga nisu pogodile ozljede koljena, jer ono što je u subotnju večer prikazao na Rujevici može ući u rubriku remek-djela.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Nakon dominacije Rijeke u prvom poluvremenu, Pjaca je solo-prodorom i dalekometnim udarcem u 47. Rijeku doveo u vodstvo. Bili smo sigurni kako će taj gol završiti u našoj rubrici ‘Potez kola’, no samo osam minuta kasnije Pjaca je zabio još ‘majstorskiji’ gol i donio Rijeci prednost od 2-0. Osijek je u samoj završnici dvoboja smanjio preko Petra Pušića za konačnu 2-1 za pobjedu Rijeke kojom je momčad Željka Sopića ponovno skočila na drugo mjesto ljestvice.

Trener Rijeke za današnju utakmicu odlučio se na prilično ofenzivnu formaciju. Lindon Selahi bio je ‘šestica’, ispred njega zaigrali su Toni Fruk i Niko Janković, a s krila su napadali Marco Pašalić i Marko Pjaca. U vrhu napada zaigrao je Franjo Ivanović. Stjepan Tomas nije mogao računati na Miju Caktaša, no, Osijek je danas bio nedorastao protivnik nabujaloj Rijeci te je upisao drugi poraz u nizu.

Rijeka je od prvog sučevog zvižduka krenula furiozno, mogla je povesti već u prvoj minuti, ali je udarac Fruka otišao iznad gola. Nastavila je Rijeka pritiskati, pucali su domaćini sa svih strana. Marco Pašalić, Niko Janković, Marko Pjaca, Toni Fruk i Franjo Ivanović konstantno su mijenjali pozicije, radili su nered u obrani Osječana, međutim unatoč čak 12 poušaja na gol Malenice u prvom dijelu (najviše puta zaprijetio je Janković), nisu uspjeli zabiti.

Osijek je u prvom dijelu imao tek jedan udarac, u 23. minuti Ramon Mierez pucao je s 20-ak metara nakon dodavanja Kristijana Lovrića, Nediljko Labrović je obranio, a na odbijenu loptu natrčao je Petar Pušić i zabio iz nedozvoljene pozicije te je na semaforu Rujevice ostalo svjetlijeti 0-0.

Na odmor se otišlo s nezasluženom ‘nulom’, no pitanje pobjednika praktički je bilo riješeno u prvih 10 minuta nastavka utakmice. Marko Pjaca odlučio je reći ‘dosta’ i dvama pogocima koji su nas podsjetili na Ronalda Nazaria doveo Rijeku na korak do pobjede.

Bivši reprezentativac primio je loptu, krenuo u solo prodor i opalio s 20-ak metara. Malenica je možda mogao bolje reagirati no tada bismo ostali uskraćeni za pravu nogometnu majstoriju…

A ako je gol u 47. bio majstorija, što tek reći za Pjacin pogodak u 55. Primio je loptu na lijevoj strani, ušao je u kazneni prostor, driblingom na minijaturnom prostoru oslobodio se dvojcie čuvara i neobranjivo pogodio za 2-0. Malenica je ovdje bio nemoćan.

U 62. minuti Željko Sopić izvadio je Pjacu iz igre. Zagrepčanin je dobio ‘standing ovation’ odlično ispunjene Rujevice i potvrdio onu čestu nogometnu floskuletinu kako je forma prolazna, a klasa vječna.

Rijeka izlaskom Pjace nije stala. Imao je priliku Pašalić zabiti iz slobodnog udarca, a Ivanović se sjurio sam na Malenicu, imao je na drugoj strani same Selahija i Jankovića, ali se odlučio na udarac. Tik iznad vratnice. Ivanović danas nije imao svoj dan. U 75. promašio je još jednu ‘matnu’ šansu, a to je Riječane zamalo koštalo u završnici dvoboja.

Bijelo-plavi u 85. minuti izigrali su obranu Rijeke, mladi Živković, koji je ušao nekoliko minuta ranije, pronašao je Pušića koji iz blizine pogađa za 2-1.

Ipak, Osijek nije imao snage za počasni pogodak. Novom golu do kraja utakmice bliža je bila Rijeka koja se okreće gostovanju kod Slaven Belupa, a Osijek u idućem kolu dočekuje Varaždin.

8. kolo HNL-a

Rijeka – Osijek 2-1

Stadion: Rujevica, Rijeka

Gledatelja: 6373

Strijelci: 1-0 Pjaca (47.), 2-0 Pjaca (55.), 2-1 Pušić (85., Živković).

Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec), pomoćnici: Nikola Kečkić (Virovitica), Ivan Starčević (Bjelovar); VAR: Duje Strukan (Split), Ante Terzić (Podstrana)

Rijeka: Labrović – Smolčić, Galešić, Mitrović, Goda – Selahi (od 75. Dilaver) – Pašalić (od 91. Bogojević), Fruk, Janković, Pjaca (od 62. Banda) – Ivanović (od 75. Obregon)

Osijek: Malenica – Gržan (od 59. Drambajev), Manev, Duarte, Guedes – Brlek, Nejašmić (od 60. Garmaš) – Bukvić (od 59. Fiolić), Pušić, Lovrić (od 70. Omerović) – Mierez (od 79. Živković)

Žuti kartoni: Selahi (Rijeka) / Manev, Pušić, Lovrić (Osijek)



Tagovi

OsijekHNK RijekaRijekaNK OsijekHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti