Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Zabija svakih sat vremena: Čekali Drmića, lovili Miereza, dobili Brodića!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 08.04.24. | 12:00

Napadač, koji je do prve momčadi došao okolnim putem, golgeter je kakav je trebao Dinamu. Zabija svake 61,2 minute i juriša po trofej najboljeg strijelca HNL-a

Iskreno, pitali smo se, kad smo vidjeli početni sastav Dinama protiv Istre, zašto je Sergej Jakirović u prvih 11 gurnuo Frana Brodića a ne Sandra Kulenovića. Kad već igra s dvojicom napadača, što se pokazuje idealnim receptom, logično je da od prve minute zaigra junak s Poljuda, igrač, koji je Modrima donio finale Kupa. Napadači su specifične biljke i kad su 'vrući', kad su u formi, onda ih treba trpiti, davati im minutažu. Međutim, pokazalo se, Jakirović nije pogriješio, naprotiv, Fran Brodić bio je pun pogodak. On i Kulenović različiti su tipovi napadača, Kulenović je radnik, igrač koji sjajno radi pritisak, koji se bori za svaku loptu, naravno, pritom i zabija. Ali Brodić je drugačiji, on je pravi golgeter, egzekutor. Strijelac, kojemu je potrebno malo prostora, malo prilika za pogodak. To je najbolje demonstrirao baš protiv Puljana.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Ja ga zovem Mali Petko", rekao je Jakirović o Brodiću, komentirajući njegove nogometne performanse. Jer, Brodić jest igrač, koji zna doći iz drugog plana, koji zna podvaliti loptu, tehnički vrlo dobro potkovan. Dinamova škola. Međutim, Brodić je, ipak, prije svega - strijelac. Sa sjajnim osjećajem za prostor, za trenutak, za gol. Ne promašuje često, kad je u matnoj poziciji to je u većini slučajeva rutinska egzekucija. Prvi gol protiv Istre zabio je pomalo sretno, ali zasluženo, jer bio je baš tamo gdje treba biti, odlično je pročitao Petkovićeve namjere, pratio akciju i bio na drugoj stativi. Kod drugog gola bio je spreman na još jedno nepredvidljivo Petkovićevo proigravanje i, kad je dobio loptu, hladnokrvno je matirao Ćorića. Pogledao kako se kreće Istrin golman, uhvatio ga na krivoj nozi i pogodio.

Fran Brodić je golgeter kakav je trebao Dinamu. Ono što je bio Mario Gavranović, ono što je trebao biti Josip Drmić. Koji to nikad nije postao. E da, Drmić! Još uvijek je igrač Dinama, čeka istek ugovora po kojemu je i dalje najplaćeniji Dinamov igrač. Ali, više se bavi glazbom i slikarstvom nego nogometom, formalno trenira s juniorima, iako više vremena provodi u teretani, nego na terenu. Umjetna trava šteti njegovim izraubanim koljenima, a nema smisla riskirati. Drmić je, kad je došao s Rujevice u Maksimir, slovio kao golgeter, koji će Dinamu donijeti 15-20 golova u sezoni, biti igrač za veliku pozornicu. Međutim, od prvog dana nije se najbolje uklopio u Dinamo, a problemi s koljenima bili su sve veći.

"Petković i ja možemo igrati zajedno, zašto ne? On je poseban igrač i takvom klasom nije teško igrati zajedno", rekao je Drmić u jednom od prvih intervjua po dolasku u Maksimir. Ali, ta simbioza nikad se nije 'primila', Petković je ostao prva i glavna opcija, Drmić je dobivao mrvice. A kad je i trebao uhvatiti kontinuitet, javila su se koljena. Ipak, bio je jedina prava alternativa, što ako Petković ode ili, onda kad je bio ozlijeđen, kako ga zamijeniti? Dinamo je tražio napadača na tržištu, u inozemstvu, zapalio se i za Miereza, nije ga pronašao, vratio je Sandra Kulenovića s posudbe i doveo Frana Brodića. I ostavio ga do zime u Varaždinu. Ali, uz vječnu sumnju što dvojica igrača, koji su u Maksimiru bili otpisani ili do jučer daleko od žiže interesa Dinamovih trenera, mogu donijeti Modrima u borbi za naslov? Imaju li dovoljnu kvalitete za ključne golove i pobjede?

Nije od tih sumnji mogao pobjeći niti Brodić. Dečko, koji je iz Dinama otišao kao tinejdžer, borio se s ozljedama, igrao po nižim ligama, vratio se u drugu ligu pa tek onda na 'đemdo' u Prvu HNL sad bi trebao biti rješenje problema i zamjena za skupocjenog Drmića? Zabijao je u Varaždinu, ali, to je Varaždin, Dinamo je ipak druga dimenzija!? Kako će kraj Petkovića uopće do minuta, kako će dobiti priliku pokazati jest ili nije? Na pripremama je, zajedno s Kulenovićem, trpao kako je stigao, ali - to su pripreme!? Nije li se Dinamo ipak prelako odrekao Drmića, bez obzira na koljena i istek ugovora, to je bilo pitanje koje se vrzmalo po glavama dobrog dijela navijača.

No, Brodić je sam skinuo sumnje sa svojeg imena. Igrač, koji je došao do Dinama okolnim putem, u Maksimiru se sjajno snašao. Hladnokrvno je pogodio onaj kazneni udarac protiv Rijeke za pobjedu (1-0) u nadoknadi, ali nije na tome stao. Svoju minutažu koristi fantastično. Odigrao je dosad samo 306 minuta za Dinamo ovog proljeća i zabio već pet pogodaka (četiri u HNL-u, jedan u Kupu). Što znači da zabija svake 61,2 minute! Za svakog napadača to je vrhunski prosjek. I, kao što smo vidjeli protiv Istre, izvrsno se slaže s Petkovićem, a prije toga pokazao je da može Petkovića i zamijeniti, istovremeno, s Kulenovićem se 'kuži' naslijepo. Koliko je Brodić klasa za europsku razinu i protivnike, koji Modre čekaju na kontinentalnom frontu, vidjet ćemo na ljeto, dosad u karijeri nije niti bio u toj ulozi. Ali za ono što Dinamu sad treba, golgeter u borbi za naslov, igrač koji će zabiti i iz polušanse, Brodić je pun pogodak. K tome, u konkurenciji je za najboljeg strijelca HNL-a, sedam je zabio u Varaždinu, bio i dugo ozlijeđen, sigurno bi imao više od ovih 11. Ali, Ramon Mierez ne bježi mnogo, tek jedan gol i Brodić bi vrlo lako mogao do kraja sezone preuzeti trofej golgetera HNL-a. Pogotovo ako ostane u prosjeku!

Sjeća li se još itko Drmića? Sjeća li se još itko pitanja, tko je alternativa Petkoviću i može li Dinamo igrati s dvojicom napadača? Brodić je veliki dobitak za završnicu sezone, njegova rutina i preciznost pred suparničkim vratarima teško se mogu kupiti! Čekali Drmića, lovili Miereza, dobili Brodića, u najboljem izdanju!



Tagovi

Fran BrodićGNK DinamoIstra 1961Josip DrmićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti