Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Za razliku od suparnika u Ligi prvaka, Dinamo je nastavio dominirati u nacionalnom prvenstvu

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 02.10.22. | 08:47

Svi se muče samo Dinamo dominira.

Nakon pobjede nad Lokomotivom pred odlazak na reprezentativnu pauzu, pisali smo kako se ovosezonski Dinamo izjednačio s trima prethodnima koji su prvenstvo također otvorili s devet pobjeda i jednim remijem, s time da treba napomenuti kako je jedino ovom Dinamu to pošlo za rukom u Ligi 10.

Najbolji učinak nakon 10 kola (zbog gol-razlike) ostvario je Dinamo Krune Jurčića iz sezone 2009./10. (+33), da bi prvi put pokleknuo upravo u 11. kolu. Davor Vugrinec zabio je jedini pogodak na utakmici između NK Zagreba i Dinama u Kranjčevićevoj.

Drugi najbolji učinak ponovno je ostvario Krunoslav Jurčić u sezoni 2011./12. kada je nakon 10 kola Dinamo imao 28 bodova uz +25 gol-razliku. Taj Dinamo prvi je put pokleknuo u 11. kolu. Fatos Beqiraj doveo je Plave u vodstvo u 15. minuti utakmice protiv Zadra na Stanovima, da bi mladi Luka Begonja pred kraj prvog dijela i Ivan Santini početkom nastavka Zadru donijeli preokret i konačnu 2:1 pobjedu.

Učinak od 28 bodova iz 10 utakmica imao je i Josip Kuže u sezoni 2006./07., međutim tada je utakmica 8. kola protiv Rijeke odgođena za kraj listopada (koju je Dinamo pod paskom Kužea kasnije svladao 1:0). Dinamo je tako, nakon 11 kola imao učinak od devet pobjeda i remija, a u 12. kolu remizirao je kod Slaven Belupa u Koprivnici, nakon čega je uslijedila ta pobjeda nad Rijekom.

Prema tome, Dinamo nikada u povijesti domaće prvenstvo nije otvorio s 10 pobjeda i remijem, kao što je to učinio ove sezone.

Plavi su se nerijetko nakon reprezentativne pauze malo sporije vraćali na radnu temperaturu. Ne i ovaj put. Nakon lakše trening-utakmice u Kupu protiv prvoligaša Jarmine, u goste je sinoć na Maksimiru stigao ove sezone vrlo dobri Slaven Belupo, koji je dugo vremena držao drugo mjesto prvenstvene ljestvice. Iako se u periodu od 60. do 72. minute činilo da bi Zekićevi izabranici mogli napraviti novu senzaciju, zapravo pobjeda Dinama nikada nije došla pod znak pitanja. Plavi su suvereno otvorili utakmicu, rano zabili, opsjedali gol gostiju, a slabijim se može okarakterizirati tek period od početka drugog dijela do pogotka Koprivničkog sastava.

Dinamo je s osam pogodaka u dvije utakmice nastavio tamo gdje je stao prije reprezentativne pauze, pobjeđivati i dominirati u domaćem prvenstvu. A ovaj Dinamo, za razliku od prethodnih rekordera (Jurčićevih iz 2009. i 2011., te Kužeov iz 2006.) ima priliku napraviti i konkretan iskorak u Europi.

Nakon dva kola Lige prvaka tablica Dinamove skupine izgleda prilično čudno. Dinamo je drugi s tri boda, Salzburg treći s dva iako je ostao neporažen u utakmicama protiv dva najbogatija kluba skupine, a fenjer iste drži prvi favorit Chelsea.

Za razliku od Dinama koji je reprezentativnu pauzu nastavio još i dominantnije nego prije odlaska na 'odmor' (poraz na San Siru i dvije teško izborene pobjede nad Goricom i Lokomotivom), Dinamovi suparnici u Ligi prvaka ostvarili su pozitivne rezultate u prvenstvu, ali puno teže od očekivanog. Red Bull Salzburg, idući Dinamov protivnik, golom u 96. minuti stigao je do boda protiv drugoplasiranog Linza za kojeg je zabio Hajdukov Marin Ljubičić, ali i pogriješio kod gola domaćina. Iako je Red Bull Salzburg ovim remijem zadržao četiri boda prednosti pred Linzom, ova utakmica dokazala je da se Dinamo u Mozartovom gradu nema čega bojati. Dapače.

Pobjedu u posljednjoj minuti utakmice izborio je i Chelsea na gostovanju kod Crystal Palacea. Na semaforu Selhurst Parka stajalo je 1:1 sve do 90. minute kada je udarcem s 20 metara Bluesima, nakon neuvjerljive igre, pobjedu donio mladi Conor Gallaher koji je prošlu sezonu proveo na posudbi upravo u Crystal Palaceu.

A pobjedu u sudačkoj nadoknadi izborio je i treći Dinamov protivnik u grupi - Milan. Prvak Italije dugo se mučio na gostovanju kod Empolija, sve do 79. minute na semaforu je stajalo 0:0 kada se ukazao bivši hrvatski reprezentativac Ante Rebić i zabio za vodstvo svoje momčadi, svega sedam minuta nakon ulaska u igru. No, u drugoj minuti sudačke nadoknade Bajrami je donio Empoliju izjednačenje. Činilo se da će Rossoneri ostati bez dva važna boda, do kraja utakmice Milan je uspio zabiti - dva komada. Fode Ballo Toure u 94. je zabio za 2:1, a konačnih 3:1 djelo je Rafaela Leaa u 97. na dodavanje našeg Rebića.

Ok, treba biti pošten i napomenuti da je Slaven Belupo, uz sve dužno poštovanje prema Farmaceutima, ipak prilično slabija momčad od Crystal Palacea, Empolija, pa čak i Linza, međutim, neuvjerljive igre Dinamovih suparnika u domaćem prevnstvu i do sada neviđena dominacija Dinama u HNL-u daju za pravo plavom navijačkom puku nadati se još jednom povijesnom rezultatu, prezimljavanju u Ligi prvaka.

No, o tom potom, važnost pozitivnog rezultata u Salzburgu je prijeko potrebna za taj pothvat...

(1.70) Red Bull Salzburg (3.70) Dinamo (5.20)

Dinamo nakon deset prvenstvenih utakmica:

Sezona 2022/23: 10 1 0 34:12, trener Ante Čačić

Sezona 2006/07: 9 2 0 25:8, trener Josip Kuže

Sezona 2009/10: 9 1 1 37:5, trener Krunoslav Jurčić

Sezona 2011/12: 9 1 1 29:5, trener Krunoslav Jurčić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvakaMilanChelseaRed Bull SalzburgAnte ČačićJosip KužeKrunoslav Jurčić

Ostale Vijesti