Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Ususret derbiju: Goran Tomić sa svih 11 novih, a Željko Kopić s petoricom otprije godinu dana

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 29.01.22. | 08:00

Ne možeš dvaput ući u istu rijeku, ali možeš puno puta izgubiti na isti način od različite Rijeke, upozoravajuća je za jedne, ali i ohrabrujuća za druge, najava nedjeljnog derbija 21. kola hrvatskog nogometnog prvenstva. Tomić dolazi opet pokoriti Maksimir s vjerojatno nijednim Rožmanovim prvotimcem iz 2021., dok će ih Kopić imati barem pet u odnosu na tadašnje Mamićeve startere.

Koliko se momčadi Prve HNL promijene u samo godinu dana, poglavito ako tih 12 mjeseci obuhvate čak tri prijelazni roka, pokazuje i podsjetnik na lanjski start proljetnog dijela prvenstva, koji su zaostalom utakmicom 6. kola otvorili Dinamo i Rijeka. Modrima će tako u nedjelju (Maksimir, 17.30) započeti najvjerojatnije petorica, a Bijelima s Kvarnera možda čak niti jedan igrač koji je startao 19. siječnja 2021.

Podsjećamo, Riječani su tada zaledili Maksimir, 0-2 pogocima Lončara (66.) i Andrijaševića (71. minuta), prvom je asistirao Luka Menalo (nijedan više nije Rijekin igrač), a kobnim po domaće pokazao se neiskorišteni kazneni udarac Brune Petkovića u 53. minuti, obranio mu je Ivan Nevistić, već tada Dinamov vratar, ali na posudbi na Rujevici (trenutno u istom status na Kajzerici). Menalo je, pak, prošlu sezonu (od 6. listopada) proveo na posudbi u Rijeci, dočim je ovu napadač Modrih, čak vjerojatni starter u nedjelju i to na desnom boku.

(1.45) Dinamo (4.40) Rijeka (7.50)

Tadašnji trener Modrih Zoran Mamić nije mogao računati na ozlijeđene Lovru Majera i Joška Gvardiola, a u tom trenutku najbolji strijelac Mario Gavranović ušao je s klupe umjesto Petkovića. Nastupili su (4-1-4-1): Livaković – Moharrami, Lauritsen, Theophile-Catherine, Leovac – Jakić (od 73. Tolić) – Kastrati, Ivanušec (od 86. Franjić), Ademi, Oršić – Petković (od 66. Gavranović).

“Nažalost, Nevistić je bio na visokoj razini”, izjavio je nakon poraza Mamić.

Od 14 igrača koji su tada nastupili, danas u Maksimiru više ne stanuju Jakić, Kastrati i Gavranović, koji su u međuvremenu transferirani u Eintracht Frankfurt, Legiju odnosno Kayserispor. Napustili su još plavu svlačionicu tada ozlijeđeni Majer (Rennes) i Gvardiol (RB Leipzig). Leovac je, pak, zimus prebačen u drugu momčad Modrih, a od ovog je tjedna član Osijeka, dok Moharramija sad nema jer s reprezentacijom Irana igra dvije kvalifikacijske utakmice za SP u Kataru, Lauritsen je trenutno u status pričuve, kao i Franjić, Petković vuče ozljedu s priprema, a Marko Tolić je i nakon godinu dana u status ‘jokera’. Dakle, samo Dominik Livaković, Kevin Theophile-Catherine, Luka Ivanušec, Arijan Ademi i Mislav Oršić (za kojeg je odbijena ponuda Burnleya od 10 milijuna eura!), istrčat će sutra protiv Rijeke.

Što se, pak, Riječana tiče, lanjski trijumf je prokomentiran kao remek-djelo Simona Rožmana, s kojim Bijeli s Kvarnera ispisuju kandidaturu za titulu prvaka, a drugi pogodak, kontra u kojoj je sudjelovala gotovo cijela momčad, kao slika i prilika rada na pripremama. Po već više puta viđenom receptu protiv istog suparnika, bez obzira tko bio na klupama, Dinamo nije naplatio dominaciju, Rijeka ga je majstorski iskontrirala, ali nakon primljenog pogotka se gotovo pa raspao i gosti su mogli i uvjerljivije slaviti… Ne možeš dvaput ući u istu rijeku, ali možeš puno puta izgubiti na isti način od različite Rijeke, bio bi filozifski zaključak.

Simon Rožman je bio pripremio sljedeću postavu (5-4-1): Nevistić – Tomečak, Capan, Galović, H. Smolčić (od 86. Arsenić), Štefulj – Andrijašević, Gnezda-Čerin, Lončar, Menalo (od 70. Pavičić) – Kulenović (od 69. Murić). Ulaskom španera Pavičića i Murića gosti su mogli rezultatski unakaziti domaće, svaka kontra nakon 0-2 bila je opasnost za Modre, Murić je jednom promašio, a drugi šut u dalji kut mu je Livaković uspio skinuti.

“Velika je ovo pobjeda, ali bit će još uspona i padova”, proročanski je tada kazao Rožman, koji je podnio ostavku samo mjesec dana kasnije nakon drugog domaćeg poraza od Hajduka u dva tjedna (oba po 0:1), a u međuvremenu mu je momčad izgubila od Varaždina, Gorice i Osijeka, pa je na klupu stigao Goran Tomić.

Luka Menalo i Sandro Kuleović tada su kao posuđeni igrači pobijedili svoj matični klub, a zaigralo je još pet bivših ‘dinamovaca’, dok su s domaće strane igrala tri bivša Riječana, Leovac, Mišić i Gavranović. Nevistića i Štefulja Dinamo je tog siječnja kupio od Rijeke i ostavio na posudbi i dok je Nevistić briljirao na vratima, Štefulj je skrivio kazneni udarac srušivši Lirima Kastratija, a malo potom zaradio javnu opomenu zbog povlačenja istog igrača.

(1.45) Dinamo (4.40) Rijeka (7.50)

U današnjoj Rijeci nema posuđenih Dinamovih igrača, jedini starter u Tomićevih 3-4-2-1 trebalo je biti Dinamovo dijete Ivan Tomečak (32), ali i on je upravo u vrijeme nastanka ovog teksta potpisao za ciparski Pafos, dok je Nino Galović, koji je trebao biti na klupi, postao članom portugalske Arouce. Trebali bi, pak, startati Domagoj Pavičić i Robert Murić, koji su prije nešto više od godinu dana bili aduti iz pričuvnog talona. Kako još traje prijelazni rok, obojici bi to mogao biti zadnji nastup protiv kluba svoje mladosti odu li u inozemstvo… Od ostalih, Hrvoje Smolčić koji je ovaj tjedan rješavao transfer s odgodom (na ljeto) u frankfurtsi Eintracht i Gnezda-Čerin, vjerojatniji su za klupu nego dresove prvotimca. Tadašnji igrač utakmice po većini izvjestitelja, strijelac i asistent Stjepan Lončar, danas je član Ferencvarosa, a Franko Andrijašević kineskog Zhejianga.

Dinamo je nakon tog poraza doživio na sličan način šok i doma protiv Šibenika (1-2), doveden je iz Sportinga Stefan Ristovski, bek šampionske Rijeke, a Majer nije pušten u Olympique Marseille, unatoč ponudi od 12+3 milijuna eura odštete. Naslov je bio došao u pitanje i u Maksimiru su se mobilizirali i kasnije u raspletu proljeća bili prvaci s osam bodova prednosti nad Osijekom, naplatli su si riječke frustracije (2:0 u redovnom prvenstvenom kolu 7. ožujka, a 1:5 na Rujevici 9. svibnja, kad je i matematički osiguran naslov, tada već pod vodstvom Damira Krznara, jer je Zoran Mamić podnio ostavku uoči uzvrata s Tottenhamom u osmini finala Europske lige zbog pravomoćne sudske presude. Krznar je u svibnju osvojio dvostruku krunu, ali je jesenas podnio ostavku baš nakon poraza od Rijeke, 1:3 u četvrtfinalu Kupa, također u Maksimiru, kad je sad već Tomićeva Rijeka djelovala lošije nego tog 19. siječnja pod Rožmanom. Štoviše, unatoč promjenama u obje momčadi, Dinamo ove sezone još nije pobijedio Rijeku, u 3. kolu u Maksimiru i u 12. kolu na Rujevici bilo je po 3:3. No, ovo će biti prvi ZG-RI derbi Željka Kopića

(1.45) Dinamo (4.40) Rijeka (7.50)

Koliko god Dinamo opet bio favorit, ponovno će se i Rijeku puno toga pitati.

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebRijekaGNK DinamoHNK RijekaZoran MamićSimon RožmanŽeljko KopićGoran TomićPrva HNLHNL

Ostale Vijesti