REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

U zračnom duelu od 150 milijuna eura Gvardiol je bio pobjednik, a za ‘nagradu’ mu se sprema transfer na Otok!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 23.02.23. | 10:21

Joško bi doslovno u svakoj momčadi na svijetu bio siguran starter, a ovakve utakmice dodatno mu povećavaju cijenu.

Ono što u Lijepoj našoj zna svaki prosječni nogometni gledatelj, posljednjih mjeseci istu stvar ‘otkrila’ je i šira nogometna publika koja polako uviđa kako je Joško Gvardiol već sada među pet najboljih braniča svijeta, a uskoro bi, sasvim sigurno, trebao biti usamljen na vrhu. Na stranu s pogotkom Cityju, Gvardiol igra zrelo kao da je 10 stariji, brži je, okretniji i skočniji od mnogih svojih vršnjaka, a povrh svega je itekako jasno kako ima još puno mjesta za napredak i da će s vremenom biti sve bolji.

Produktu Dinamove škole nogometa, na kojem su Plavi dosad zaradili nešto manje od 20 milijuna eura, se tržišna vrijednost učetverostručila otkako je otišao Leipzig prije godinu i pol dana. Uskoro, a lako moguće već ovog ljeta, postat će najskuplji hrvatski nogometaš, njegov klub na njemu planira zaraditi oko 100 milijuna eura. U tom slučaju, Dinamu bi pripalo novih 16-ak milijuna eura budući da su Plavi zadržali pravo na 20 posto od profita od sljedeće prodaje. Bit će to win (Gvardiol) – win (RB Leipzig) – win (Dinamo) situacija…

Apetiti RB Leipziga jučer su se još malo povećali. U zračnom duelu od 150 milijuna eura (Gvardiol – Dias) je hrvatski branič bio pobjednik, zabio je pogodak za 1:1, a ako je u stanju onako dominantno nadjačati i nadskočiti igrača za kojeg je City platio 71.6 milijuna eura, onda, vjerojatno, nema kome nije u stanji isto napraviti.

Inače, prema TM-u, Dias i Gvardiol su dva stopera s najvećom tržišnom vrijednošću na svijetu. I jednog i drugog TM vrednuje na 75 milijuna eura, s tim da će budući transfer hrvatskog stopera sigurno biti još veći od onoga Portugalca. Valja naglasiti kako je TM u trenutku kad je Dias prelazio iz Benfice u City cijenio portugalskog stopera na 35 milijuna eura.

O tome da Gvardiola žele mnogi europski velikani se sve zna. Real Madrid slovi kao favorit, ali u priču se odnedavno ozbiljno uključio i Liverpool. Van Dijk igra jako loše ove sezone, Gomez je solidan premijerligaški stoper, ali ne i top klasa, dok će Matip ove godine na rođendanskoj torti ugasiti 32 svjećice. Imaju Redsi i Konatéa, ali on i dalje ne odaje dojam da je netko tko je spreman biti lider obrane Liverpoola jednog dana kad Van Dijk preda štafetu nekom mlađem.

Liverpoolu nedostaju veznjaci više od ičega, osim Gvardiola bi htjeli i Bellinghama, a bez spomenutog dvojca će teško u narednim godinama biti u vrhu engleskog nogometa. Chelsea troši nemilice, United se diže, City je uvijek City… Klopp naprosto mora nagovoriti čelne ljude kluba da reagiraju! Inače…

Što se tiče platežne moći Kraljevskog kluba, tu je sve jasno – ako Florentino Perez procjeni da je Gvardiol ‘taj’ (što je), on će zavući ruku u džep i za njega ‘iskrcati’ koliko god bude potrebno. Osim Gvardiola, u Madridu bi rado u bijelom dresu također voljeli vidjeti Bellinghama, ali i popularno zvanog Kvaradonu koji igra sjajno u Napoliju. Spomenuti trojac bi vjerojatno koštao oko 300 milijuna eura, lako moguće i više od toga, ali ako to netko može platiti (osim Chelseaja i PSG-a), onda je to Real. S tim da Plavcima i Parižanima pojačanja na tim pozicijama nisu neophodna.

Gvardiol nikad nije krio da je odlazak na Otok njegova velika želja, baš kao što nije krio ni da je kao dijete simpatizirao Liverpool. No, neće to puno značiti ako Redsi ne budu platili koliko u Leipzigu očekuju. A očekuju puno. No, ako su čelni ljudi Liverpoola za Nuneza mogli izdvojiti 80 milijuna eura, onda mogu i za Gvardiola izdvojiti 20-ak milijuna eura više. Vjerojatno…

U svakom slučaju, iako je RB Leipzig velik, uređen i kvalitetan klub, Gvardiol ga je, već sada , prerastao. Real, Liverpool ili netko treći, vrijeme će pokazati, ali ovakvom izvedbom napravio je još jedan veliki korak prema transferu karijere. (I.A.S.)



Tagovi

RB LeipzigJoško GvardiolLiverpoolReal MadridLjetni prijelazni rok

Ostale Vijesti