Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Tri detalja Dinamove pobjede, jedan posebno intrigira: Je li Ljubičić možda ipak bek?

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 15.05.23. | 16:06

Igor Bišćan dobio je protiv Šibenika neke nove odgovore, no najviše se rasprava vodi oko potencijalnog reprezentativca, koji se vratio na svoju (ne)prirodnu poziciju

Igor Bišćan mogao je napokon malo odahnuti. Prvo utrka za matematičkom potvrdom naslova prvaka, koju je ostvario na Poljudu, potom nula u Osijeku, koja je otvorila pitanja oko Dinamove napadačke igre, a onda je njegova momčad protiv Šibenčana (4-0) demonstrirala kako to izgleda kad je Dinamo raspucan, raspoložen, konkretan. I da može biti i takav. Istina, mučili su se Bišćanovi igrači prvih pola sata, do prvog pogotka Petkovića, ali nakon toga se opustili, uživali u utakmici i zabili još tri prekrasna gola, pogodili gredu. Napokon su i navijači, oni malobrojni u Maksimiru, mogli uživati u igri Modrih, u lijepim potezima Ivanušeca, Baturine, Petkovića, Mišića... U preostale dvije utakmice ove sezone vidjet ćemo je li to kontinuirani pomak u Dinamovoj igri ili će već na Rujevici Bišćanova momčad ponovno zaroniti u 'gostujući mood', gdje igrom i pogocima ne briljira.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ali, ionako prave pomake u igri očekujemo od priprema nadalje, ne treba u preostalih 180 minuta raditi dramu i ne bude li sve kako bi navijači željeli, no, iz utakmice protiv Šibenika izdvojili bismo tri slike, tri specifična detalja, koji su sigurno Bišćanu dali neke nove odgovore. A, svakako najviše intrigira jedan detalj, odnosno jedan igrač. To je Robert Ljubičić. Znate priču, došao je prošlog ljeta kao vezni igrač, potencijal za Ademijeva nasljednika, no, spletom okolnosti i potrebe Ante Čačić na početku sezone 'parkirao' ga je na lijevi bok. I, tamo je Ljubičić i ostao, igrajući promjenjivo. Puno je puta javnost polemizirala, čak se i ljutila na Čačića što Ljubičića ne postavi na njegovu prirodnu poziciju u veznom redu, a on je, poznat po svojoj tvrdoglavosti, to nevoljko činio. Ponekad bi, kad nije bilo druge, prebacio Ljubičića na sredinu terena, ali onda ga već u idućoj utakmici vraćao na bok.

Dolaskom Igora Bišćana zauzeo je Ljubičić već na prvom treningu svoju staru poziciju u veznom redu, bila je to prva i jedina promjena koju je novi trener uveo u momčad uoči debija protiv Lokomotive. I sam je Bišćan tada rekao da je za njega Ljubičić primarno vezni pa tek onda lijevi bek. No, nakon pet utakmica u kojima Ljubičić nije u veznom redu odigrao neke pamtljive predstave, štoviše, unatoč silnom trudu i trci, dosta je griješio i gubio lopte, nije Ljubičić ostavio poseban dojam. Bišćan ga je u Osijeku vratio na lijevi bok, ponovio isto protiv Šibenika, a obje te utakmice Ljubičić je bio bolji nego u sredini terena. Protiv Šibenika je upravo s lijeve strane često ulazio u sredinu, sudjelovao u završnim dodavanjima, upisao i dvije asistencije. Prva je, dodavanje za Ivanušeca, više statistički podatak, ali druga za Baturinu bila je odlična, rekli bismo, pola gola. Nakon svega, nakon tih prvih sedam Bišćanovih utakmica zaintrigirao je Ljubičić ponovno pitanjem: 'Je li on možda ipak lijevi bek?'. I, je li Čačića, kojega su svi zbog te ideje puno napadali, možda bio u pravu. Kakva je Bišćanova konačna ideja s Ljubičićem, otkrit će iduće utakmice i pripreme, no, ako se odluči za njega kao beka i na tome ustraje, mogla bi to biti jedna od važnih odluka uoči prijelaznog roka. Jer, ako Ljubičić bude prva opcija za bok, a uz njega ima još Maura Perkovića koji može igrati i stopera te Petra Bočkaja, kojega polako vraća na scenu, Bišćan neće morati inzistirati na lijevom beku, kojega Dinamovi skauti i sportski sektor već užurbano traže na tržištu.

Da, spomenuli smo Bočkaja, on je ta druga slika s utakmice protiv Šibenika. Ušao je baš umjesto Ljubičića, zauzeo taj lijevi bok i vrlo brzo zabio. Pravovremen, golgeterski ulaz u šesnaesterac i odlična egezekucija. Nakon puno priča i napisa kako Bočkaj više nema mjesta u Dinamu i kako je otpisan (istina, ni Čačić ni Bišćan nisu mu davali previše minuta) možda je to gol, koji će Bočkaja vratiti u život. Bišćan je nedavno rekao da je s njim razgovarao, da mu je Bočkaj iskreno kazao da nije spreman i da su se dogovorili da će ga Bišćan i njegov stožer postupno vraćati u formu. Sad mu je dao minutažu, u Osijeku to još nije izgledalo najbolje, ali protiv Šibenika je Bočkaj bio za - palac gore. Zaključak je, u svakom slučaju, da Bišćan od njega nije odustao, da računa s njim, a Bočkaj mu je u ovoj utakmici i ponudio argument za takav stav. Dalje je, jasno, sve na Bočkaju.

Treća sekvenca je - Gabrijel Rukavina. Napokon, rekli bismo. Mladić oko kojega se podignulo toliko prašine, zašto ne igra, je li nedovoljno dobar ili treneri imaju nešto protiv njega, treba li na ljeto otići ili ostati i čekati priliku? Odigrao je najviše dosad, 26 minuta, dobio je solidnu priliku pokazati što zna i koliko može. Imao je nekoliko dobrih poteza, ušao je u šesnaesterac i pokušavao, nije ostao dužan. Iako, u ovoj konkurenciji, u tako malo prilika koliko ih dobija, trebao bi pokušavati i više, možda i zabiti, dodatno zaintrigirati. Šibenik, rezultat 4-0, to je prava prilika da skrene fokus na sebe i natjera trenera da mu daje i veću minutažu. No, barem se pokrenulo, vidjet ćemo 'je ili nije', pogotovo ako u zadnje dvije utakmice dobije još nešto više minuta.



Tagovi

GNK DinamoRobert LjubičićIgor BišćanLuka IvanušecPetar BočkajHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti