Images via Reuters/Andrew Couldridge   ,   REUTERS/David Klein
Images via Reuters/Andrew Couldridge , REUTERS/David Klein

Topnici na Anfieldu: Nastavak rasta ili bolno triježnjenje?

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 20.11.21. | 08:00

Arsenal s nizom od deset utakmica bez poraza stiže na Anfield gdje ih čeka moćni Liverpool

U najgorem mogućem trenu. Kako drugačija. Naravno, taj najgori mogući od svih trenutaka odigravanja derbija na Anfieldu vrijedi samo za navijače Arsenala, fanovi Liverpoola spavaju mirno. Danas, sa startom u 18:30, na sveto nogometno tlo Liverpoola stiže Artetin Arsenal, momčad koja nakon dugo vremena ima prilike spojiti 11 utakmica bez poraza preko svih natjecanja. S druge strane, Liverpool je taj koji kreće ispočetka, oni su svoj posljednji poraz doživjeli u prošlom kolu.

Uz nikad jaču konkurenciju i veliki lov na titulu državnog prvaka, Liverpool si ne smije dopustiti drugi poraz zaredom (West Ham ih je u Londonu svladao rezultatom 3:2) dok bi Arsenal porazom opet pao na svoj početak. Bez pobjede nad nekim iz redova “velike četvorke” nema Lige prvaka. Bez pobjede protiv jednog Chelseaja ili Liverpoola nema euforije i vjere kako Arsenal napokon može više.

(1.25) Liverpool (4.40) Arsenal (6.25)

Koliko god paradoksalno zvučalo, Arteta je taj koji je pod pritiskom jer se od njega očekuje taj iskorak. Klopp pak nema takvih problema. On svoj posao u Liverpoolu obavlja odlično, i tek bi eventualno prosipanje bodova unijelo kakav-takav nemir u svlačionicu Redsa. Kako sada stvari stoje, teško da će se to dogoditi. Pogledajmo i zašto.

Da se ova utakmica odigrava u nekom drugom terminu, sada bi govorili o Kloppu i Arteti, njihovim taktičkim zamislima i idejama koje promoviraju na terenu, no današnji derbi dolazi, kako smo već spomenuli u jako nezgodnom trenutku. Naime, kako je završila reprezentativna stanka, tako su i mnogobrojni internacionalci došli u svoje matične svlačionice ozlijeđeni, umorni ili oboje, što u ovom trenu zadaje velike muke obojici trenera.

Krenimo od domaćina. Liverpool je prema riječima Jurgena Kloppa u četvrtak, ipak izbjegao tanji kraj kada je u pitanju Sadio Mane. Senegalac je zadobio ozljedu u kvalifikacijskom susretu protiv Togoa, napustio je igru nakon samo pola sata. Klopp je sigurno panično čekao odgovor na pitanje koliko će dugo izbivati s travnjaka ovaj vrijedni krilni napadač, no kako stvari stoje, Mane je dobro i danas bi trebao nastupiti protiv Arsenala.

Slična je situacija i s Robertsonom. On je pak odradio pravi mini maraton odigravši 170 minuta nogometa za svoju Tartan Vojsku u utakmicama protiv Moldavije i potom Danske. Škoti su u playoffu, Robbo je sjajno vodio svoju momčad, no brine prisilna zamjena s kraja utakmice protiv Danaca u ponedjeljak.

U razgovoru s Kloppom, novinari su saznali da je Robertson u dobroj poziciji da bude starter danas poslijepodne, no ipak postoji bojazan od jače povrede pa se ipak očekuje da će startati sjajni Grk Tsimikas, mladi, poletni lijevi bek koji je Robertsonu na toj poziciji nabio jaku konkurenciju. Firmino, Gomez, Milner, Keita i Henderson će danas biti nedostupni.

Što se Arsenala tiče, kod njih je najveće pitanje u kakvom je stanju Thomas Partey koji je već propustio utakmicu protiv Watforda i ostao u Londonu raditi na fizičkoj spremi. Nije poznato hoće li biti spreman za danas jer nismo imali prilike vidjeti je li u prvoj postavi za svoju Ganu. Partey je važan kotačić veznog reda i svakako podrška isturenijim veznjacima poput Emila Smitha-Rowea, Lacazettea i Sake. Nešto povučeniji Xhaka je već više puta pokazao kako zna pogubiti živce i ostaviti ekipu na cjedilu kakvim crvenim kartonom,no i on je još od rujna ozlijeđen.

Zadnji igrač čiji izostanak bi bio akutni hendikep za Gunnerse je Škot Kevin Tierney. Škot je bio u listopadu uglavnom odsutan, no oporavio se za međunarodnu stanku pa smo ga tako gledali skoro pa cijelu utakmicu protiv Moldavije i Danske. On bi od svih navedenih igrača, prvi trebao biti spreman, i očekuje se da će danas zaigrati od prve minute.

Sad kada znamo gdje kako tko stoji, bilo bi fer pogledati i kako bi sve to moglo izgledati na terenu.

Liverpool je očekivano agresivniji, okomitiji i brži u transformacije iz obrambene u napadačku formaciju, i sigurno će spremno čekati neki prekomjerni izlazak primjerice Tomiyasua prema naprijed kako bi napravili višak po kontra strani. Isto su radili Unitedu kada bi Wan-Bissaka otišao u napad, sigurno će tražiti takve pukotine i danas. Uostalom, u devet od deset takvih situacija na pravom mjestu u pravo vrijeme će biti Mo Salah, možda i najbolji nogometaš današnjice. On je trenutno u životnoj formi, obožava zabijati Arsenalu i svakako će učiniti sve kako bi pojačao svoju impresivnu statistiku kako bi dodatno nabio pritisak na upravu kluba s kojom želi pregovarati o povećanju svojih primanja.

S druge strane Arsenal se uzda u kreativne kombinacije koje najčešće provodi Emile Smith Rowe, mladi “De Bruyne sjevernog Londona”. Gunnersi vole natrčavati u kazneni prostor uz pomoć njega i mladog Sake, vole “križati” i kombinirati u posljednjoj trećini terena, vole povratne lopte i izlazak u brzu kontru.

Ne možemo preskočiti ni Aarona Ramsdalea koji je izgurao prilično pouzdanog Lena s pozicije prvog čuvara mreže. U susretu protiv Leicestera je naprosto briljirao obranama i pokazao zašto je Arsenal kupio ovog talentiranog mladića iz Sheffield Uniteda za visokih 28 milijuna eura.

Ipak, najviše pažnje treba obratiti na Mo Salaha, trenutno najboljeg igrača Premier lige koji je na putu da ostvari svoju najuspješniju sezonu otkako je u Liverpoolu. Isto tako, njegova statistika protiv Arsenala je zbilja “ubojita”. Odigrao je devet utakmica protiv Gunnersa, zabio sedam golova i ktome još dodao dvije asistencije. Zanimljivo, Mo je zabio samo dva gola za Chelsea i svejedno je stigao zabiti Arsenalu u visokoj 6-0 pobjedi iz sezone 2013./2014.

Ima tu još potencijalnih “killera” n terenu, najviše pažnje treba dati Trentu Alexanderu Arnoldu koji je tri puta asistirao za Englesku uoči San Marina, također najbolji pojedinac Liverpoola u nedavnom porazu u Londonu kontra West Hama (gol i asistencija). Povremeno je raspoložen i Diogo Jota, mislim da Kloppove trupe imaju dovoljno dobrih pucača koji će sigurno pridodati Salah efektu. Mo ima strašan instinkt kada je u pitanju kretanje bez lopte, uvijek je na pravom mjestu u pravo vrijeme i već je do sada puno puta zabijao kupivši tuđe “otpatke”. Nema razloga da se taj scenarij ne ponovi i danas.

Ipak, treba naglasiti kako je Arsenal u dugom nizu koji je krenuo nakon sramotnog 5-0 poraza na Etihadu protiv Manchester Cityja u trećem kolu prvenstva. Nanizali su respektabilnih osam pobjeda uz samo dva remija ( Brighton & Howe kao gosti i Crystal Palace kao domaćini). Treba ipak reći kako su nanizali pobjede protiv nešto slabijih ekipa prvenstva (Norwich, Burnley, Aston Villa) ali je tu i čistih 3:1 protiv Tottenhama. Ipak, valja naglasiti kako je to bio Tottenham Nuna Espirita Santa koji odnedavna više nije trener Spursa. O Conte efektu će svakako biti još puno govora, ali valja se strpjeti da prođe nekoliko kola.

ŠTO KAŽE GERMANIA?

Iako smo dobrano nahvalili Arsenal s određenom dozom skepse, tečaj na pobjedu Liverpoola je 1,50, što ih smješta u kategoriju skoro pa izrazitih favorita na ovoj utakmici. Arsenalovo slavlje je nagrađeno s vrlo visokih 6,25, a ako pak niste toliko hrabri i smatrate da bi dvoznak X2 bio vaš izbor, 2,55 je svakako tečaj na koji se isplati igrati.

Nešto drugačije kombinacije poput zbroja golova su također interesantne jer se utakmica često raspucanog Liverpoola protiv ipak čvrste obrane Arsenala (samo četiri primljena pogotka u dosadašnjem neporaženom nizu od deset utakmica) cijeni uz dosta visoke tečajeve.

Ako mislite da Salah i društvo ne mogu probiti Arsenalov bedem, opcija zbroja golova 0-2 je na respektabilnih 2,41, dok bi nešto izvjesnija predstava s nekoliko pogodaka u mrežu (3-5) išla uz tečaj 1,73.

Za one najhrabrije, koji će gađati rezultat ovog derbija, minimalna 1-0 pobjeda Poola ide uz tečaj 8,50! Najniži tečaj iz ponude je onaj na rezultat 2:1 (7,75).

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

LiverpoolArsenalAnfieldJurgen KloppMikel ArtetaTrent Alexander-ArnoldDiogo JotaThomas ParteyPierre-Emerick Aubameyang

Ostale Vijesti