PETER CZIBORRA/Action Images
PETER CZIBORRA/Action Images

U prošlosti ismijavan, u budućnosti obožavan: Arteta s 'dječjim vrtićem' stigao u gornji dom Premier lige

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 31.10.21. | 11:45

Arsenal igra s najmlađom postavom lige.

Ove sezone je već 'bezbroj' puta ispričana priča o Arsenalu, momčadi koja je potrošila najviše milijuna eura prošli prijelazni rok, njih 165, a prvenstvo je otvorila s tri poraza i gol razlikom 0:9. Arsenalov trener Mikel Arteta i sam klub nisu bili više ni na udaru kritika, već ismijavanja koje je otišlo do te mjere da je pojedinim navijačima rivalskih klubova pomalo postalo i 'žao' njihovih rivala.

No, Arsenal se u rujnu konsolidirao, upisao je tri prvenstvene pobjede, između ostalog i protiv velikog rivala Tottenhama, a još je i apsolvirana prepreka u Kupu. To je Arteti donijelo titulu menadžera mjeseca u Premier ligi, no uslijedila su dva razočaravajuća remija, protiv Brightona vani (0:0) i Crystal Palacea doma (2:2).

Ipak, Topnici su listopad zaključili u pobjedničkom raspoloženju s tri sigurne pobjede. Prvo protiv Aston Ville (3:1) na Emiratesu, na kojem je pao i Leeds (2:0), da bi jučer sjajnom igrom u uvodnih 20 minuta nadvisili Leicester u gostima s 2:0.

Nakon ulaska u sezonu iz noćne more, situacija danas izgleda puno ljepše. Arsenal je šesti sa 'svega' osam bodova manje od vodećeg Chelseaja i s jednakim brojem bodova kao i četvrti West Ham koji danas tek mora odigrati utakmicu 10. kola u Birminghamu protiv Aston Ville.

Ono što navijače Arsenala može posebno veseliti jest činjenica da je njihova udarna momčad u devet od 10 odigranih kola bila najmlađa u ovoj sezoni Premier lige. Arsenal je samo u prva dva kola istrčao s postavom starijom od 25 godina, tada je prvih 11 prosječno imalo 25.1 godinu, a jedino je u drugom kolu Southampton imao mlađu momčad od Arsenalove (24.9). U svim preostalim kolima Arteta je istrčao s momčadi mlađom od 25 godina, a ono što je simptomatično jest dodatni pad prosječne starosti prve ekipe. Tako je posljednje dvije pobjede, protiv Leedsa i Leicestera, španjolski strateg ostvario s udarnom momčadi starom 24.1 godinom.

Protiv jakog Leicestera udarnih 11 činili su Aaron Ramsdale (23 godine) - Takheiro Tomiyasu (22 godine), Ben White (24 godine), Gabriel (23 godine), Nuno Tavares (21 godina) - Emile Smith Rowe (21 godina), Tomas Partey (28 godina), Albert Sambi Lokonga (22 godine) - Alexandre Laccazette (30 godina), Pierre Emerick Aubameyang (32 godine), Bukayo Saka (20 godina).

Ukratko, svega dva igrača starija od 30 godina, a posebno je mlada obrana kojoj prosjek godina iznosi svega 22.6 godina.

Sve u svemu, klub i trener koji su početkom sezone bili ismijavani, kroz sezonu-dvije bi mogli biti obožavani. Ako ne rasprodaju ovu momčad...

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

ArsenalMikel ArtetaPremier liga

Ostale Vijesti