ANNEGRET HILSE/Action Images
ANNEGRET HILSE/Action Images

Od Nove godine u Premier ligu se vraća stajanje na tribini

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 08.11.21. | 12:40

Ministar sporta potvrdio je odluku.

Manchester United, Manchester City, Tottenhamm i Chelsea u Premier ligi, te Cardiff City u Championshipu od prvog siječnja će na svojim stadionima opet imati tribine za stajanje, bez sjedećih mjesta. Pet klubova apliciralo je za pilot projekt koji će trajati do kraja sezone, a u sklopu kojega će se promatrati učinak stajanja na sigurnost posjetitelja nogmetnih stadiona.

„Fokus je na sigurnosti i užitku navijača na tribinama. Znamo da mnogo navijača želi biti na tribinama bez sjedećih mjesta, a na nama je da učinimo sve da im omogućimo sigurnost. Sada ćemo moći testirati ovu mogućnost i onda zajedno s nadležnima donositi daljnje korake“, rekao je Martyn Henderson, čelnik organizacije Sports grounds safety authority, a odluku je potvrdio i ministar sporta.

U Engleskoj je stajanje u najviša dva nogometna ranga zabranjeno već 25 godina, a tokom cijelog tog razdoblja navijači su često dizali glas za povratak ove old school prakse. Vjeruju da bi stajanje samim povećanjem kapaciteta stadiona pridonjelo boljoj atmosferi, a još bitnije, omogućilo bi i snižavanje cijene ulaznica dok bi klubovi zbog većeg kapaciteta ubirali jednaku zaradu kao i sada. U ovo potenje ne treba se sa sigurnošću pouzdati, jer je apetit premierligaških vlasnika za još većim profitom dobro poznata stvar.

Za razliku od prijašnjih vremena, na tribinama za stajanje sada će se nalaziti gušće poredane sigurnosne ograde, kako bi se spriječile tragedije poput one na Hillsboroughu, nakon koje su vlasti pokušale zataškati odgovornost policije za smrt 97 navijača Liverpoola. 

Za nešto više od mjesec dana imat ćemo priliku gledati kako modern stajanje izgleda u najboljoj ligi na svijetu. Diljem Europe navijači se godinama bore za povratak ove prakse pod sloganom “Europe wants to stand” koji je više puta istican na transparentima. Svi oni sigurno su zadovoljno dočekali vijest o povratku stajanja na engleske tribune. Za njih je ovo odmak od modernog nogometa i povratak u neka sretnija vremena kada su stajanja služila kao mjesta okupljanja, druženja i jezgra razvoja navijačke kulture.

 


Tagovi

engleski navijačinavijačiPremier liga

Ostale Vijesti