Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Tko nakon Dalića? Bjelica i Bilić logičan su izbor, Kek dobro kotira kao i Tudor

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 23.11.23. | 10:46

Sigurni smo kako su već krenule lobističke akcije i tiha diplomacija za poziciju Dalićeva nasljednika. Prema anketama, navijači bi htjeli vidjeti na klupi Hrvatske Bjelicu ili Bilića

Zlatko Dalić je dao naslutiti kako mu je EURO u Njemačkoj sasvim izvjesno i posljednje natjecanje na klupi reprezentacije. Poručio je Dalić kako je vrijeme za nova lica, što jasno sugerira kako će najuspješniji izbornik u povijest dignuti sidro ovo ljeto te se oprostiti od klupe Vatrenih.

Naravno, to ostavlja sasvim dovoljno vremena i prostora za izbor njegova nasljednika. Puno je imena u opticaju, nema sumnje kako su lobiranja već krenula jer biti izbornikom reprezentacije Hrvatske pitanje je časti i prestiža.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, jasno je kako će Marijan Kustić i društvo trebati biti klinički precizni u odabiru Dalićeva nasljednika. Reprezentacija je lokomotiva hrvatskog nogometa. Ona hrani sve ostale selekcije i najveći je brend cijele države, ne samo sporta. A izbornik mora biti stručnjak prije svega, komunikator, trener izrazite socijalne inteligencije i s jakom osobnošću. Mora biti vođa čopora i čovjek koji će pridobiti igrače na svoju stranu autoritetom znanja a javnost stručnošću i komunikacijom… Dakle, mora biti jedna kompletna osoba.

Ako će se HNS u odabiru voditi domaćim kandidatima onda je tu jasno da nekoliko imena odskaču. Prije svih Nenad Bjelica i Slaven Bilić. To su, uostalom, imena koje bi navijači prema mnogobrojnim anketama koje su uslijedile nakon Dalićeve izjave, htjeli najviše vidjeti na poziciji nasljednika Zlatka Dalića. O njima ne treba puno trošiti riječi. Slaven Bilić je već bio izbornik, bio je omiljen u javnosti, imao je svlačionicu na svojoj strani i dokazani je stručnjak. O Nenadu Bjelici sve se zna. Autor je Dinamovog proljeća nakon četiri desetljeća čekanja. Vratio je nogomet u Zagreb a jak adut bile su mu spone sa svlačionicom gdje je ozbiljna i renomirana imena izrazitih karaktera i individualnosti držao pod kontrolom do te mjere da su bili spremni “poginuti” za njega na travnjaku.


Dakle, ta dvojica prednjače ali solidno po anketama kotiraju Igor Tudor i Niko Kovač, dvojac trenera koji su izgradili svoje ime na europskim adresama. Pitanje je koliko bi to Kovača zanimalo s obzirom na to da je već bio izbornik, ali ima se dovoljno vremena do kraja EURA da se to provjeri. Igor Tudor trenutno je slobodan, ima trenersko ime, dobar CV i svakako će biti uzet u obzir prilikom odabira. Ivan Leko ima sve potrebno za biti izbornikom, a tu je dakako i Ivan Jurić. Trener koji je gradio ime u Italiji, trenutno vodi Torino. Njegov adut, baš kao što je i Lekin odnosno Tudorov jest što preferira formaciju s trojicom u posljednjoj liniji a neki tvrde kako je to budućnost HR nogometa.

Prije nekoliko mjeseci činilo se da je Igor Bišćan programiran za nasljednika Zlatka Dalića, ali trenutno je on dosta daleko od izborničke funkcije. Nakon Dinama pronašao je angažman u Saudijskoj Arabiji i teško da može ugroziti imena koji trenutno bolje kotiraju od njega. Slično vrijedi i za Dragana Skočića koji možda ima moćnog zaštitnika u HNS-u ali nema puno zagovornika.

Od stranaca svakako treba računati na Matjaža Keka. Aktualni izbornik Slovenije izborio je odlazak na EURO i pitanje je hoće li nastaviti i nakon ljeta na toj funkciji, hoće li se možda vratiti klupskom nogometu ili će tražiti neku treću opciju. U svakom slučaju, Kek se može smatrati “našim” s obzirom na iskustvo u Rijeci i odličan renome koji ima u hrvatskoj javnosti.

Ne treba posve otpisati nekog iz aktualnog stručnog stožera. Tu prije svega mislimo na Vedrana Ćorluku koji se nekako profilirao kao prvi asistent Zlatka Dalića. Ukoliko se odluči na taj izazov Čarli bi svakako imao svoje adute...

Dakle, na prvu se može zaključiti kako će biti puno kandidata. Svaki sa svojim argumentima, plusevima i minusima. Ozbiljna reprezentacija i Savez, a predmnijevamo da je HNS upravo takav - odmah će oformiti skupinu koja bi mogla krenuti s procesom odabira potencijalnih kandidata. Pogotovo u svjetlu činjenice da vrh HNS-a sasvim sigurno zna Dalićevu odluku već sada.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.






Tagovi

Nenad BjelicaSlaven BilićIgor TudorZlatko DalićIvan LekoIvan JurićHrvatska nogometna reprezentacijaHNSVatreni

Ostale Vijesti