Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Tko je Dinamova 'jedinica'?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 04.11.23. | 09:25

Sergej Jakirović još nije prelomio tko je prvi Dinamov golman i tko će na vratima iznijeti ostatak polusezone

Sergej Jakirović slaže momčad, koja bi u nedjelju u Varaždinu (15 sati, HTV2, Max Sport 1) trebala nastaviti pobjednički niz. Nakon pobjede protiv Lokomotive u sudačkoj nadoknadi, raspucanog popodneva u Oriovcu (8-0), Dinamu i Jakiroviću tri boda u Varaždinu donijela bi pravu stabilizaciju, najavu potpunog izlaska iz krize uoči dva 'derbija', protiv Viktorije u Plzenu i Rijeke na Rujevici.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I dok Dinamov trener ima određenih problema s kadrom, Petković u Varaždinu neće igrati, a upitni su Ljubičić i Bulat, dok nekoliko igrača ima crijevnu i 'običnu' virozu, dva su velika upitnika u momčadi. Prvi je onaj standardni, tko će biti prvi napadač, hoće li Jakirović prednost dati Drmiću, Emreliju ili Kulenoviću? Ili možda probati s nekom novom opcijom (recimo, Vidović)? No, to je pitanje koje je na meniju prije svake utakmice i jasno je da će trajati dok se ne oporavi BP, nakon toga dvojbe više neće biti. Ali, zato se pojavilo novo pitanje, na koje još ne znamo odgovor, a utakmica u Varaždinu mogla bi ga otkriti: 'tko je prvi Dinamov vratar'?

"Želim imati oba golmana u ritmu", rekao je Jakirović nakon što je protiv Lokomotive na gol stavio Danijela Zagorca. Prije toga, protiv Viktorije i Gorice branio je Nevistić, kao i sad u Oriovcu, dok je u utakmici s Istrom na vratima bio Zagorac. Iz svega toga vidljivo je da Jakirović važe, da nije još sasvim siguran tko bi do zimske stanke trebao čuvati Dinamova vrata. Ta je dvojba živa i uoči Varaždina, doduše, možda je Jakirović i prelomio, ali u javnosti još stoji neizvjesnost. Koja je, dakle, konkretna dvojba? Nevistić dosad nije ulijevao previše sigurnosti, nije, istina, bio isključivi krivac za pogotke, no, nije donosio ono što se od Dinamova vratara očekuje. Da širi sigurnost na čitavu momčad, da rukovodi obranom i da spasi i nešto nemoguće, da ponekom obranom donese bodove. Kao što je to često radio Dominik Livaković. Ivan Nevistić dosad je branio u 12 utakmica, primio je 16 golova, samo dvaput ostao prazne mreže, jednom u Oriovcu u srijedu, prije toga protiv Slavena Belupa (3-0). Imao je u svim tim utakmicama, zapravo, dvije prave obrane, kad je u Osijeku skinuo udarac Bukvića i nedavno protiv Viktorije, kad je zaustavio šut s 10-ak metara. No, imao je peh, a to nije njegova krivnja, što ta obrana nije 'unovčena', jer su u nastavku akcije Česi poveli iz kaznenog udarca.

Ono čega su svi svjesni, Jakirović pogotovo, jest da Nevistić dugo nije branio, da je čekao šansu dvije godine i da mu treba neko vrijeme da uđe u formu. Međutim, ono što je također činjenica, Dinamo nema vremena i utakmica za čekanje. Dinamo u svakom susretu treba pobjedu, treba i golmana, koji će ga 'vaditi' kad je teško. Zato je Dinamov trener 'oživio' Zagorca, koji će u veljači napuniti 38 godina. Zagorac je iskusan, dugo je u Dinamu, ima autoritet kod suigrača, zna se nositi s vratarskim pritiskom i može biti pouzdana alternativa Nevistiću. No, staviti Zagorcu 'jedinicu' na leđa, značilo bi, vjerojatno, psihološki 'ubiti' Nevistića. Jer, kažemo, dvije godine je čekao šansu i Livakovićev odlazak, sad kad ju je dočekao, maknuti ga s gola, bila bi mu konačna presuda. Golmani su 'čudne biljke', oni takve promjene često drugačije proživljavaju nego igrači u polju, svjesni da kad jednom izgubiš mjesto, teško ga možeš vratiti. Sa Zagorcem je ipak druga priča, on je u sezonu krenuo kao treći vratar i on klupu, u svojim godinama, neće doživjeti kao degradiranje, niti će ga mentalno dotući. Sad, dakle, Jakirović, uz konzultacije sa svojim trenerom vratara Gojkom Mrčelom, koji je, usput, stvarao Nevistića u Rijeci, mora odlučiti. Koliko god je dobro imati dva golmana u ritmu utakmica, dvojicu koja mogu stati na vrata, jasno je da stalna rotacija vratara neće donijeti dugoročnu stabilizaciju. Stoga nije nebitno tko će braniti u Varaždinu! Nekako smo ipak bliže logici da će se Jakirović odlučiti za Nevistića, jer, kažemo, ako je njime nezadovoljan, može ga u svakom trenutku zamijeniti Zagorcem, dok bi se Nevistić teško ponovno saživio s ulogom rezervnog vratara.

A nije tajna da će na zimu Dinamo pokušati dovesti novog golmana, osim ako Nevistić dotad ne eksplodira i postane neupitan 'broj jedan'. Spominjalo se da bi u Maksimiru voljeli vidjeti Nediljka Labrovića, riječkog reprezentativca, no, nije on više jedina opcija, Jakirović i suradnici 'češljaju' tržište, kako za ostale pozicije na kojima se žele pojačati, tako i za vratare. Istina, u ovom trenutku još se uvijek ne zna tko će s tim igračima i njihovim klubovima i menadžerima pregovarati, jer Dinamo nema sportskog direktora, pitanje je hoće li ga u skorije vrijeme i imati. U Dinamovim su kancelarijama dosta inertni po tom pitanju, umjesto da su već doveli takvog čovjeka. Ali, to je Dinamova sadašnjost, '100 baba, kilavo dijete'. Ipak, primarni je cilj slaviti u Varaždinu, onda proći neokrznuto kroz Plzen i Rujevicu. A za to će Modrima trebati i dobar vratar, Nevistić ili Zagorac, pitanje je sad!



Tagovi

GNK DinamoNK VaraždinSergej JakirovićIvan NevistićDanijel Zagorac

Ostale Vijesti