ANDREW COULDRIDGE/Action Images
ANDREW COULDRIDGE/Action Images

Talijani su stilom ‘kupili’ svijet, no Englezi su odlučni u vraćanju nogometa ‘kući’ (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.07.21. | 08:00

Finale počinje u 21 sat.

Stigli smo do kraja. Nakon 50 odigranih utakmica ostala je još ta jedna, posljednja, najveća utakmica svakog natjecanja. Veliko finale. Pod reflektorima kultnog Wembleyja. S početkom u 21 sat.

Prije samoga finala više se nažalost piše o 'popratnim sadržajima', a manje o kvaliteti i taktici sudionika finala. Uglavnom je nogometna javnost ljuta na Engleze. Englezi su prošli u finale nakon ‘nepostojećeg’ penala nad Raheemom Sterlingom protiv svima simpatične Danske.

Engleze se potom kritizira jer su šest od sedam utakmica na turniru odigrali na Wembleyju. A to im nije bilo dovoljno, nego usklađuju protu-Covid mjere s obzirom na protivnika s kojim igraju. “Otkrijemo li da ljudi dolaze samo zbog nogometa, neće im biti dopušten dolazak.”, rekao britanski ministar prometa Gran Shapps.

Na cijelu priču se nadovezao i predsjednik UEFA-e, Aleksandar Čeferin koji je izjavio da je prvenstvo neregularno i da više nikada, za vrijeme njegovog mandata, nećemo gledati ‘ovakav’ Euro.

ITALIJA – KORMILAR MANCINI POSLOŽIO NAJATRAKTIVNIJU MOMČAD NATJECANJA

Talijani danas love svoj drugi europski naslov. Jedini su osvojili 1968. protiv Jugoslavije, a 2000. i 2012. su igrali finale. Roberto Mancini je od ove momčadi, koja je propustila Svjetsko prvenstvo 2018. posložio neuništivi stroj koji melje sve pred sobom. Italija nije izgubila posljednje 33 utakmice te je vrlo blizu Brazilu (1993-1996) i Španjolskoj (2007-2009) koje su ostvarili 35 uzastopnih utakmica bez poraza.

Ova momčad sastavljena je od iskusnih senatora Giorgija Chiellinija (36), Leandra Bonuccija (34), Cira Immobilea (31), preko igrača u najboljim godinama Lorenza Insignea (30), Alessandra Florenzija (30), Jorginha (29) i Marca Verattija (28), do igrača koji tek trebaju postati svjetske klase poput Nicola Barelle (24), Manuela Locatellija (24), Federica Chiese (23) i Gianluigija Donnarumme (22).

Ključni igrači ove momčadi su prekaljeni stoperi Chiellini i Bonucci, ali i defenzivni veznjak Jorginho koji je neizostavni član ove momčadi, kao što je bio u Tuchelovoj šabloni s kojom je stigao do europskog naslova s Chelseajem. Ako Jorginho osvoji europski naslov i s Italijom, postat će legitimni kandidat za Zlatnu loptu.

Još jedan talijanski veznjak koji kandidira ne za Zlatnu loptu na kraju godine, već za titulu najboljeg na turniru je Interov svestrani veznjak Barella. Riječ je o brzom, motoričnom i okomitom veznjaku čiji doprinos momčad osjeća na više razina.

“Dolazak do finala je veliki uspjeh. Ali to nas ne zadovoljava. Uspjeh će biti jedino ako osvojimo turnir u nedjelju. Moramo pritisnuti Englesku i prvi stići do vodstva. Ne možemo dominirati sve vrijeme svake utakmice. Bit će trenutaka kada ćemo biti podređeni i tome se moramo prilagoditi”, rekao je Mancini.

U momčadi Roberta Mancinija ne bi trebalo biti iznenađenja. Istrčat će s najjačim raspoloživim sastavom.

ENGLESKA – VJEČITI ‘LUZERI’ IMAJU PRILIKU VRATITI NOGOMET KUĆI

Tek drugo finale i tek druga medalja u povijesti za državu koja je stvorila suvremeni nogomet. Danas, nakon 23, možda i sutra iza ponoći znat ćemo je li stigla i do drugog zlata, odnosno prvog pokala namijenjenog najboljoj momčadi Europe. Jedino prethodno finale i jedino prethodno zlato osvojili su na Wembleyju u finalu Svjetskog prvenstva 1966. A na Wembleyju igraju i danas.

Englezi nisu krenuli u turnir furiozno kao Talijani. Trebalo im je vremena da uhvate formu, prvo protiv Hrvatske (1:0), pa Škotske (0:0), onda i Češke (1:0). Sve je krenulo s pobjedom nad vječitim rivalima Nijemcima u osmini finala, u četvrtfinalu je pometena Ukrajina (4:0), a prvi i za sada jedini pogodak na turniru zabila im je Danska u polufinalu (2:1).

Prvo ime ove engleske reprezentacije je Raheem Sterling koji sjajno igra od prve utakmice turnira. Harry Kane se probudio u nokaut fazi te se trenutno nalazi na četiri pogotka i mogao bi preskočiti Patrika Shcika i Romelua Lukakua na vrhu ljestvice najboljih strijelaca turnira.

U ovom nabrajanju ne smijemo zanemariti granitnu obranu koje predvode stoperi iz dva Manchestera Harry Maguire i John Stonse, a na bekovskim pozicijama ordiniraju Kyle Walker i Luke Shaw. Ono što je simptomatično jest ofenzivna uloga engleskih braniča. Walker i Shaw prijete centaršutevima, a Stones i Maguire udarcima glavom nakon prekida.

Ovo je povijesni uspjeh i možemo biti ponosni na njega. Nevjerojatna je privilegija igrati ovakav turnir, osjetiti energiju kakvu imamo od naših navijača”, rekao je Southgate.

Niti kod Southgatea ne bi trebalo biti iznenađenja. 10 igrača je zagarantirano u prvih 11, pitanje je samo hoće li se na krilnoj poziciji odlučiti na Bukaya Saku ili Jadona Sancha.

ŠTO KAŽE GERMANIA SPORT KLADIONICA?

Prema Germania Sport kladionici, domaćin Engleska je blagi favorit. Tečaj na pobjedu Gordog Albiona iznosi 2.80, a tečaj na pobjedu Italije 3.00. Identičan tečaj je i na X.

Kao najizgledniji rezultat, Germania vrednuje 1:1 (6.25), a odmah do njega i 0:0 (6.50). Minimalne pobjede (1:0) Engleske i Italije vrednuju se s jednakim tečajem od 7.00.

Sve igre Germania Sport kladionice na ovu utakmicu pronađite OVDJE.

ŠTO KAŽE GERMANIJAK.HR?

Mi pikiramo na Engleze. Da li će Gordi Albion do titule u 90 minuta ili nakon produžetaka, kao i prije 55 godina na Wembleyju, to nismo dovoljno hrabri prognozirati. Razlog zašto će Engleska osvojiti? Igraju na domaćem terenu, imaju sjajnu momčad, a tu je i pitanje zakona velikih brojeva... nogometna nacija poput Engleske će kad-tad osvojiti veliko natjecanje. A u gotovo 100 godina igranja svjetskih i europskih prvenstava osvojila samo jedno....


Tagovi

ItalijaTalijanska nogometna reprezentacijaengleskaEngleska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti