LAURENCE GRIFFITHS/Action Images
LAURENCE GRIFFITHS/Action Images

Talijani poručuju Englezima: U pravu ste, 'Football is coming home' - nogomet je izmišljen u Firenci u 15. stoljeću

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 09.07.21. | 18:12

'Rat' između Talijana i Engleza vodi se i na društvenim mrežama.

Engleska je koljevka nogometa. To je fraza s kojom smo odrasli i s kojom ćemo umrijeti. Englezi su ti koji su prvi uspostavili standardizirana nogometna pravila, formirali prvi nogometni savez i pokrenuli prvo nacionalno prvenstvo. Englezi su 'institucionalizirali' nogometnu igru te se smatraju osnivačima ovog uvjerljivo najpopularnijeg i najlukrativnijeg svjetskog sporta, pogotovo ako niste skloni 'e-sport' uvrstiti u tu brojidbu...

Međutim, tvorci takozvanih 'Cambridgeovskih pravila' koje se smatraju temeljem suvremenog nogometa i po kojima je odigrana 'prva nogometna utakmica u povijest' između Old Etoniansa i Old Harroviansa, nisu se jednoga dana probudili i u diskusiji uz jutarnju kavu rekli: "Mogli bismo izmisliti novu sportsku igru".

Suvremeni nogomet vuče korijene još iz drevne Kine. Postoje zapisi stari četiri tisuće godina iz dinastije Han o vojnoj vježbi pod imenom Tsu' Chu, a koja se sastojala od udaranja nogom predmeta sfernog oblika. Zapisi o igranju slične igre datiraju iz drevnog Japana (Kemari), Antičke Grčke (Episkyros) i Antičkog Rima (Harpastum). A upravo su Rimljani tu igru, u kojoj je cilj pobijediti protivnika udarajući okrugli predmet nogom, donijeli u svoju provinciju Britanniju.

Nogomet se tako stoljećima igrao na Otoku. To je bila jedna prilično gruba i nasilna igra, koja se igrala bez specifičnih pravila, a postoje i zapisi kako su se poneke 'utakmice' igrale i s glavama suparničkih ratnika. Te igre koje su ličile na suvremeni nogomet često su bile i zabranjivane, no početkom 19. stoljeća sport se dovoljno razgranao te je postao standardnim repertoarom mnogih škola u Velikoj Britaniji.

No, svaka škola igrala je po drugačijim pravilima koja su zapravo bila mješavina nogometa i rugbyja, a tek se sredinom 19. stoljeća nogomet počeo 'standardizirati' i prerastao u igru koju obožavaju milijarde diljem svijeta.

Stoga, Englezi svojataju taj sport, a i ostali narodi svijeta priznaju Gordom Albionu zasluge za stvaranjem te divne igre.

Ne svi, doduše...

Postoje zapisi kako se preteča nogometa, igra pod nazivom Calcio Fiorentino, igrala u srednjem vijeku u Firenci. Talijani tvrde kako je ta igra izvorni nasljednik rimskog 'harpastuma' samim time i izvorna preteča suvremenog nogometa.

Taj sport je u 15. i 16. stoljeću u Italiji bio toliko popularan da su ga igrale i pape u Vatikanu.

Krajem 15. stoljeća Giovanni de'Bardi je napisao prva standardizirana pravila te igre, a igrao se sve do početka 17. stoljeća. Utakmice su trajale 50 minuta, igralo se na pijesku na terenu veličine 100 puta 50 metara, podijeljenom na pola, dimenzijiama vrlo sličnima suvremenim nogometnim igralištima. Svaka je ekipa imala 27 igrača od čega četiri golmana, tri braniča, pet veznjaka i 15 napadača.

Samim time, talijanski prvoligaš Fiorentina danas je objavila staru fotografiju s trga Piazza Santa Croce u Firenzi na kojoj se igra utakmica Calcia Fiorentina i stavila među Englezima danas popularni hashtag: #ItsComingHome.

Finale Eura igra se u nedjelju na Wembleyju, a iz priloženoga je jasna jedna stvar. Država koja digne europsku 'kantu' tvrdit će da se nogomet vratio u svoju pradomovinu. Država koja ostane bez titule, tvrdit će da još uvijek čeka na svoj povratak...



Tagovi

ItalijaTalijanska nogometna reprezentacijaengleskaEngleska nogometna reprezentacijaEURO

Ostale Vijesti