Germanijak
Germanijak

Svi nam govore 'Rijeku čeka pakao', ali se u gradu to baš i nije osjetilo… (FOTO/VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 28.07.22. | 18:17

Na Tele2 Areni Rijeka će pod pritiskom više od 20 tisuća domaćih navijača pokušati izboriti prolazak u iduću rundu kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Nekih dva sata prije početka utakmice smjestili smo se u press ložu štokholmske Tele 2 Arene, stadiona izgrađenog 2013., na kojem domaće utakmice igraju dva švedska rivala, Djurgarden i Hammarby. Kao što smo već pisali, ovaj stadion, nalik na dvoranu, iznimno je akustičan, kapaciteta nešto oko 30 tisuća gledatelja.

No, zbog sigurnosnog aspekta, kapacitet će danas biti nešto manji, a na utakmici se očekuje oko 22 tisuće gledatelja, među kojima će biti oko 150 pripadnika Armade. Armadaši su se za utakmicu zagrijavali u kafiću Neverland, nekakve četiri metro stancije udaljene od Tele2 Arene. Na tom je trgu, javili su nam, izbila i neka ‘frka’, koju su pokušali izazvati domaći ultrasi, no interventna policija brzo je reagirala i spriječila nerede.

A kada smo već kod domaćih ultrasa, svi s kojima smo pričali, bilo da je riječ o navijačima ili novinarima, najavljuju nam navijački spektakl.

Jedan takav navijač pokušao nam je u centru grada prodati turu brodom kroz brojne štokholmske kanaliće. “Od kud ste”, pitao nas je. “Iz Hrvatske”. “A, da? Došli ste na utakmicu?”, “Da, ali kao novinari”, odgovaramo kolega s Radio Korza i ja. “I ja idem na utakmicu danas. Inače ne propuštam niti jednu domaću. Ovdje nogomet nije dobar, ali je navijanje sjajno. Znate li kakva atmosfera Rijeku danas očekuje?”

“Da, rekli su nam da ste među najfanatičnijima u Švedskoj. A bili ste i na Rujevici prošli tjedan, dobro ste navijali. Jesi li bio?”

“Ne, bilo mi je preskupo”, kaže Šveđanin. Kako li je tek onda navijačima Rijeke, Dinama, Hajduka, Osijeka putovati u bilo koji kraj Europe, pomislili smo.

“Pokazat ću vam, evo, ovdje imam šal i dres”, vadi nam navijačke artikle iz prodajne kućice. “Odmah nakon posla nalazim se s ekipom ii demo na stadion. Ja sam već četvrta generacija navijača Djurgardena, moj pradjed je navijao za klub od njegovog osnutka 1891. godine. A ja sam donedavno bio glasnogovornik Djurgardensove navijačke skupine”, riječ je očito o nekom ozbiljnom navijaču. “Znam i da vi Hrvati imate ozbiljne navijačke skupine, Bad Blue Boyse, Torcidu, Armadu. Ali, nas se Šveđane dosta podcjenjuje. Vidjet ćete kakvu ćete atmosferu danas doživjeti na utakmici”.

“Veselimo se to vidjeti”, rekli smo mu i odlučili kupiti svatko po jednu kartu za turu brodom. Majstor nam je prodao ulaznice, a nije se niti trudio prodavati ih. Tih 250 kruna (oko 180 kuna) se isplatilo. Brod vas kroz sat vremena provede kraj svih najvažnijih znamenitosti grada, a najveći dio vremena vozite se kraj prekrasnog ‘kraljevskog parka’ Djurgardena po kojem je i Rijekin suparnik i dobio ime.

Cijene u Švedskoj su inače skuplje od hrvatskih. Ali ne pretjerano. Osim kada je riječ o pivama. Alkohol je ovdje superskup, u dućanima praktički da ne drže hladne pive, a u njima, kao i u kafićima, možete kupiti samo pive s 3.5 posto alkohola. Navodno postoje specijalizirani dućani za pravi alkohol...

Nakon brodske ture odlučili smo se pješke zaputiti prema stadionu. Tele2 Arena od strogoj je centra grada udaljena nekakvih sat vremena hoda. Jako dobra prilika za osjetiti ‘bilo’ grada i kako žuto-crveno-plavi dio Stockholma diše prije važne europske utakmice.

Djurgardenova obilježja nismo vidjeli praktički do neposredne blizine stadiona, tek na navedenom trgu na kojem su se okupili navijači Rijeke. Bilo je tamo nekoliko domaćih navijača u plavim dresovima. Jesu li tražili nastavak kavge ili ne, nismo ih pitali.

Na putu do stadiona čak smo vidjeli i dvije zastave Hammarbyja, gradskog rivala Djurgardena i sustanara mu.

Oko stadiona počeli su izranjati domaći navijači, među kojima je bilo i prilično puno Šveđanki. Okupljali su se u obližnjem pubu i prije svega u shopping centru spojenom uz stadion. Tele 2 Arena zaista je velebna. Uz nju je hotel, šoping centar, restorani, veliki navijački pub koji ima svoje tribune za gledanje utakmica, veliku igraonicu, čak i mini-golf. Posebno bismo pohvalili klupski fan shop (zanimljivo, od fan shopa Hammarbyja ni traga ni glasa) koji je na razini vrhunskih europskih klubova i koji je bio krcat neposredno prije početka utakmice. Tako to valjda kod članskih klubova treba ići. Tele 2 Arena je još jedna potvrda da se u suvremeno doba ne grade nogometni stadioni već multifunkcionalni kompleksi koji su između ostalog stadion.

A u sklopu obližnjeg hotela, u kojem smo i mi bili smješteni, nalazi se i dvorana za hokej u kojoj igraju šesnaesterostruki prvak Švedske i jednako uspješna ženska hokejaška ekipa. Vjerojatno i ostale sekcije ovog sportskog društva, ali nam to nitko od prisutnih djelatnika nije znao reći (klubovi u Švedskoj uređeni su vrlo slično njemačkim, u kojima najmanje 50 posto + 1 dionicu drži klupsko sportsko društvo, odnosno klupski članovi, a ostatak dionica drže manji ili veći dioničari).

Još više od dva sata prije početka utakmice Djurgardenovi su navijači postavili transparente i zastavice te će očito utakmicu otvoriti s prigodnom koreografijom.

Utakmica će se odigrati u ugodnoj temperaturi, a s obzirom na to da smo na pragu kolovoza, u Švedskoj praktički da i nema potpunog mraka. Kroz cijelu noć izgleda kao da stalno ‘sviće’, prvo na zapadu, a onda na istoku.

“Da, to je super. No, dođite ovdje na zimu, pa ćete vidjeti. Nit će vam biti ovako ugodno, niti ćete vidjeti dana. U Švedskoj dobro plaćaju, ali prvom se prilikom vraćam u Lijepu našu”, rekao nam je još sinoć Đani Tomičić, navijač Rijeke iz Kraljevice, veteran Domovinskog rata, koji se u Rijeci nalazi već pet godina, a s kojim smo kratko podružili večer ranije…



Tagovi

HNK RijekaRijekaDjurgardenKonferencijska liga

Ostale Vijesti