HNK Rijeka
HNK Rijeka

Domaćini su u sjajnoj formi, ali umorni, Rijeka nije bez šanse na akustičnoj Tele2 Areni (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 28.07.22. | 08:03

Nogometaši Rijeke večeras će (19 sati) u akustičnoj Tele2 Areni u Stockholmu pokušati iznenaditi favorizirani Djurgarden i izboriti plasman u treće pretkolo Konferencijske lige. Utakmica se premijerno prenosi na MAX Sportu 2, a tekstualni prijenos iste, kao i javljanje s lica mjesta, moći ćete pratiti i na Germanijaku.

Prije utakmice na Rujevici pisali smo o tome kako se Djurgarden nalazi u ‘atomskoj’ formi. U Rijeku su stigli s pet uzastopnih prvenstvenih pobjeda u kojima su ostvarili gol-razliku 17:2. E, pa, ako su tada bili u atomskoj formi, sada su u turbo-atomskoj. U međuvremenu su nakon preokreta svladali Rijeku na Rujevici, a onda i vodeću momčad prvenstva Hacken. Također u gostima i također nakon preokreta.

Djurgarden u ovom trenutku, dakle, ima sedam uzastopnih pobjeda (uz gol-razliku 21:4), zadnji put je izgubio prije više od dva mjeseca, vodeća je momčad prvenstva Švedske i na pragu prolaska u treće pretkolo Konferencijske lige (protiv pobjednika dvoboja Olimpija Ljubljana - Sepsi). Kada još uz ovu turbo-atomsku formu u obzir uzmemo činjenicu da je Djurgarden izrazito domaćinska ekipa, da se igra na superbrzoj umjetnoj travi, da će Rijeku dočekati fanatični Djurgardenovi ultrasi na ispunjenoj (i akustičnoj) Tele2 Arena, a da nedovoljno uigrana i prilično promijenjena momčad s Kvarnera još uvijek hvata zalet, onda nećemo biti veliki nogometni znalci kada ćemo napisati da Rijeka u ovaj dvoboj ulazi kao autsajder.

(1.85) Djurgarden (3.30) Rijeka (3.99)

Međutim, nogomet je specifičan sport. Vidjeli smo koliko je skromni makedonski Shkupi namučio Dinamo, nakon što je njih namučio još skromniji Lincoln. Rijeka je jača momčad od prvaka Sjeverne Makedonije, a Djurgarden, usudili bismo se napisati, slabiji od prvaka Hrvatske. Da ne spominjemo kako je Rijeka kroz povijest skidala puno veće ‘skalpove’ od Djurgardena, a Šveđanima je pobjeda na Rujevici najveći gostujući 'euro-skalp'.

Prema tome, Rijeka ne odlazi u švedsku prijestolnicu s bijelom zastavom već s realnim i izglednim šansama da će izboriti prolaz. A i znate kako glasi onaj čuveni ‘zakon velikih brojeva’… pobjednička serija Djurgardena se kad tad mora prekinuti.

„Očekujem hrabru utakmicu svoje momčadi. Nećemo napast od prve minute, bit ćemo strpljivi i nećemo grlom u jagode. Moramo biti pametni. Atmosfera je super, svi dobro rade i tu nemamo problema. Dečki imaju veliku želju, ali ne smiju izgorjeti u tome“, rekao je Tadić u srijedu prije polaska Riječke ekspedicije prema Stockholmu.

Riječki bijeli odradili su nekoliko treninga na umjetnoj travi u Rijeci, a sinoć, u terminu odigravanja utakmice i na toj specifičnoj podlozi Tele2 Arene na kojoj, kako je Tadić rekao, lopta ide kao pak na hokeju.

Strateg Rijeke jučer je skrivao u kojoj će formaciji njegova momčad istrčati u večerašnjoj utakmici. Naglasio je da su u prvom susretu bolje djelovali s četvoricom u zadnjoj liniji te da Krešić vuče blažu ozljedu, ali da bi trebao biti spreman za današnji meč.

Teško je reći na kakvu će se formaciju Dragan Tadić odlučiti, ako će zaista krenuti s četvoricom u zadnjoj liniji, na mjestu desnog beka mogao bi krenuti Ivan Smolčić, očekuje se da će priliku od prve minute dobiti motorični Denis Bušnja, a Prince Ampem bi u tom slučaju startao na poziciji na kojoj se najbolje osjeća, onoj lijevog krila.

Što se pak vodeće momčadi Švedske tiče, u švedskim medijima dominira ženski nogomet, odnosno težak poraz Šveđanki u polufinalu Eura od Engleske. O utakmici Djurgardena protiv Rijeke, kao i dvobojima ostalih švedskih klubova u Europi vrlo se malo piše (Malmö je senzacionalno ispao od Žalgirisa u kvalifikacijama za Ligu prvaka, AIK je prošao Vorsklu u Konferencijskoj ligi, a danas igra i Elfsborg koji je prvu utakmicu od Moldea izgubio s 1:4). Čak je i otkazana konferencija za medije koju je Tadić trebao održati na stadionu zbog ‘premalog interesa švedskih novinara za istu’.

Thomas Lagerlöf danas neće moći računati na Albiona Ademija, Marcusa Danielsona i Elliota Kacka.

“Gust nam je raspored, ovo nam je treća jaka utakmica u razmaku od tjedan dana. Očekujemo da Rijeka neće biti pasivna kao u prvoj utakmici. Svjesni smo svoje kvalitete, pogotovo na domaćem terenu, imat ćemo snažnu podršku s tribina. Bitno je da nemamo ozbiljnih ozljeda”, rekao je strateg Djurgardena

Prema Germaniji Djurgarden je priličan favorit, međutim, dok će Šveđanima ovo biti treća teška utakmica u razmaku od tjedan dana, Rijeka se od posljednjeg dvoboja na Rujevici prošlog četvrtka odmarala.

(1.85) Djurgarden (3.30) Rijeka (3.99)

Sve u svemu, nadamo se da će Rijeka ponoviti ‘Kopenhagen’ od prije dvije godine, kada su u toj korona-sezoni, kada su se kvalifikacije igrale na jednu utakmicu, Rijeci davali minimalne šanse u danskoj prijestolnici, a Rijeka je slavila s 1:0 i izborila grupnu fazu Europske lige.

S 1:0 pobjedom Rijeka bi sada izborila produžetke u kojima je onda sve moguće. Jer, podsjetimo, Rijeka na klupi ima jednog Alena Halilovića, zatim okomite ‘klince’ Frigana, Karricu… a tko zna, možda netko od njih krene i od prve minute...

MOGUĆI SASTAVI

Djurgarden (4-3-3)

Rijeka (4-2-3-1)

Konferencijska liga, 2. pretkolo, četvrtak, 28. srpnja

Djurgarden - Rijeka, 19.00 (MAX Sport 2)

Stadion: Tele2 Arena

Sudac: Snir Levi (Izrael)

Igre na srežu mogu izazvati ovisnost. Igrajte ogdovorno 18+


Tagovi

Konferencijska ligaDjurgardenHNK RijekaRijekaDragan Tadić

Ostale Vijesti