Ansis Ventins/PIXSELL
Ansis Ventins/PIXSELL

Sulude kalkulacije: Hrvatskoj je bolje da skupinu završi kao druga, nego prva!?

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 19.11.23. | 13:25

Vatreni bi na Euru mogli proći bolje ako se nalaze u trećem, a ne drugom jakosnom potu...

Od toga da ćemo morati u pakao playoffa za Euro, do toga da i dalje možemo osvojiti Skupinu D kvalifikacija za Njemačku 2024. Za taj pothvat Hrvatska bi trebala pobijediti Armeniju u Maksimiru, što se i očekuje, a Wales mora pobijediti Tursku u Cardiffu, što ne možemo napisati da se očekuje, ali je prilično realni scenarij, posebno jer Velšanima samo pobjeda igra za direktni plasman na Euro.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Kada bi se to dogodilo, Hrvatska bi kvalifikacijsku skupinu završila na prvom mjestu i u ždrijebu za Euro 2024. bila bi u drugoj jakosnoj skupini što bi, naizgled, trebalo biti bolje nego da završi u trećoj jakosnoj skupini.

No, ako se posljednje kolo kvalifikacija rasplete prema očekivanjima, odnosno, ako Španjolska (dočekuje Gruziju), Belgija (dočekuje Azerbajdžan), Albanija (dočekuje Ovčje Otoke) i Rumunjska (dočekuje Švicarsku od koje ne smije izgubiti) potvrde prvo mjesto u skupini, Hrvatskoj će isplativije biti zadržati se u trećem potu, nego napredovati u drugi.

Prema trenutnom proračunu, u prvoj jakosnoj skupini za Euro nalaze se domaćin Njemačka i pet najboljih reprezentacija kvalifikacija Portugal, Francuska, Engleska, Španjolska i Belgija.

U drugom jakosnom potu nalaze se Turska, Danska, Mađarska, Albanija, Rumunjska i Austrija, reprezentacije koje po svojem renomeu i individualnoj kvaliteti ne bi smjele biti ispred Hrvatske.

No, u trećem potu bi se uz Hrvatsku trebali naći Škotska, Nizozemska, Italija (ako ne izgubi od Ukrajine u Leverkusenu), Srbija i Slovenija.

Nizozemska i Italija su reprezentacije koje bi svakako vrijedilo izbjeći u grupnoj fazi natjecanja, a Slovenija i posebno Srbija su regionalni rivali i tu tim dvobojima ne bi se igralo samo na kartu sportske kvalitete. Ne zaboravimo niti na Škote, koji djeluju jako dobro, a s Otočanima smo uvijek znali imati problema, što su potvrdile i tekuće reprezentacije i utakmice s Walesom.

Što se tiče četvrtog pota, u njemu će vjerojatno biti Slovačka, Češka i Poljska te tri reprezentacije koje Euro izbore kroz dodatne kvalifikacije.

No, sigurni smo da u utorak u Maksimiru kalkulacija neće biti. Odnosno, hrvatski reprezentativci ići će na pobjedu i potvrdu plasmana u Njemačku, a ako Wales pobijedi Tursku i Hrvatska završi u drugom (težem) jakosnom potu, s time ćemo se onda nositi idućeg lipnja i srpnja. (N.R.)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Kvalifikacije za EuroKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti