Ansis Ventins/Pixsell
Ansis Ventins/Pixsell

Nemamo napadača, ali imamo Kramarića!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 19.11.23. | 09:14

Napadač Hoffenheima zabio je svoj 22.gol za reprezentaciju u eri aktualnog izbornika

Andrej Kramarić - 22.put. Toliko je puta napadač Hoffenheima zabio za reprezentaciju otkad je na klupi Zlatko Dalić. Ukupno 27. gol za Vatrene, ovaj protiv Latvije možda nije imao toliku težinu, jer ipak je to Latvija, međutim bio je važan, odlučujući, gledajući kontekst u kojem se Hrvatska našla. Utakmica koju moramo pobijediti, vodimo 1-0 i treba nam još jedan gol da smirimo utakmicu i uvedemo je u rutinske vode. Upravo je to napravio Kramarić, zabio je za 2-0 i prelomio utakmicu. Dakako, ništa manje nije bio važan Majerov vodeći gol, ali ovo je ipak priča o Kramariću.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Stalno se provlači teza i polemika da Hrvatska nema špicu. I da je mora pronaći. To je, zaključili smo već, istina, odnosno, Dalić takvog čovjeka još nije pronašao, traži ga i dalje. Međutim, Andrej Kramarić vrlo je često rješenje njegovih problema. On je, na neki način, Dalićev Šuker. Iako, nije ta špica, nije 'devetka', barem na papiru. Jer, na papiru je Kramarić i lijevo krilo, desno, polušpica. Ali, u stvarnosti, na terenu on je uvijek taj egzekutor, killer. Strijelac. Svejedno na kojoj poziciji igra. Tako je bilo i u Rigi, opet je bio na pravom mjestu, opet je rutinski pogodio mrežu. Jednostavno, ima u sebi taj instinkt i ne mora biti 'devetka' da bi to pokazao. Dok Dalić traga za nasljednikom slavnih hrvatskih velikana, Šukera, Prše, Eduarda, Mandžukića..., Kramarić 'bilda' svoju statistiku i pretvara se u Dalićevog najvažnijeg igrača. Da ne kažemo, spasitelja.

Sjećamo se, sve je krenulo s prvom Dalićevom utakmicom u Kijevu 2017., dva Kramarićeva pogotka odvela su Hrvatsku u dodatne kvalifikacije za SP u Rusiji. Na tom je Mundijalu, pak, zabio pogodak Rusima za 1-1 i povratak u utakmicu. Kasnije smo, nakon raspucvanja s bijele točke, ušli u polufinale. Kad se Hrvatska borila za ostanak u prvoj skupini Lige nacija, Švedskoj je za pobjedu zabio - Kramarić. Kad je Hrvatskoj prijetila blamaža u kvalifikacijama, remi s Azerbajdžanom u Zagrebu za pobjedu je zabio - Kramarić. Gubimo u Kataru od Kanade, tko nas vrati u igru? Za 1-1 zabio je Kramarić. Uostalom, za pobjedu u Jerevanu zabio je opet on, a u dva poraza, od Turske i Walesa, nije igrao zbog ozljede. Vratio se u Rigi i odmah zabio. Možda ne tako bitan, ne tako čuven gol, ali gol, koji je možda i prelomio hrvatski put na Euro. Zabio je, sjećamo se, i Walesu na Poljudu, ali je poslije utakmice bio na udaru zbog one lopte, koju nije dodao Perišiću, bio je, kao, sebičan. Uvijek je upitan, uvijek mu se gledaju promašaji i kiksevi, a doprinos reprezentaciji premalo se ističe.

Nemamo napadača, ali imamo Kramarića, bio bi to sukus te priče u hrvatskoj reprezentaciji. Dalić stalno mijenja špice, traži idealnog, a Kramarić, kad god igra, kad je zdrav, zabija važne golove. I, nije uopće bitno na kojoj poziciji uđe u utakmicu, kako ga se tretira, njegov nos za gol uvijek dođe do izražaja. S obzirom da ga je Dalić zamijenio u Rigi, znači da ga čuva za Armeniju, vjerojatno opet u prvih 11, jer, ozljeda je, izgleda, prošlost. Pa, ako i protiv Armenije negdje zagusti, ne sumnjamo da će baš Kramarić opet biti čovjek odluke. On je tu kad god treba!



Tagovi

Zlatko DalićAndrej KramarićHrvatska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti