Stipe Biuk/privatna arhiva
Stipe Biuk/privatna arhiva

Stipe Biuk za Germanijak: "Oduševljen sam Los Angelesom, uvjeti su čudesni a Chiellini je dobio šal Hajduka"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 06.03.23. | 07:53

Mladi napadač Los Angeles FC koji je u subotu debitirao u MLS ligi u koju je stigao ove zime iz Hajduka, govori o dojmovima iz nove sredine

Duge pripreme su iza njega. Stipe Biuk u noći sa subote na nedjelju po hrvatskom vremenu upisao je svoje prve minute u MLS-u. Ušao je u 66. minuti zamijenivši Carlosa Velu i dao svoj obol u pobjedi 3:2 nad Portland Timbersima (Župarić igrao cijelu utakmicu)

“Da vam budem iskren, jedva sam dočekao. Stvarno je dog period priprema iza nas, prvo kolo trebali smo igrati derbi protiv Galaxyja pred 80 tisuća gledatelja, ali on je bio odgođen zbog vremena pa je ovo bila prva utakmica za nas”, javio se Biuk u nedjelju, taman nakon utakmice Hajduka i Lokomotive. Rano se digao da bi mogao ispratiti svoje bivše suigrače u HNL-u.


“Utakmica je počela oko pet ujutro po ovdašnjem vremenu pa sam se uključio na drugo poluvrijeme. Žao mi je rezultata, ali to je tako. Nego, jeste gledali juniore? Bili su sjajni protiv Manchester Cityja, volio bi da odu do kraja”, priča donedavni igrač kluba s Poljuda. Što se kaže, može on iz Hajduka, ali ne može Hajduk iz njega. Kako bilo, dojmovi s prve utakmice su i više nego pozitivni.

“Sve je bilo kako treba. Prije utakmice suigrači su dobili prstene za lanjski naslov prvaka. Mi koji smo došli u ovom prijelaznom roku nismo bili predviđeni da ih dobijemo što je i logično. Gledao sam ih malo u svlačionici, stvarno su lijepi. I motiv više da zapnemo u ovoj sezoni”.

Stipe Biuk zamijenio je Velu. U dvoboju je prvi gol zabio Chiellini. Ozbiljna su to imena svjetskog nogometa.

“Sjajni igrači, još bolje osobe. Odmah su me prihvatili u momčad, stalno su mi na raspolaganju sa svojim savjetima. Nemaju nikakav problem podijeliti svoje iskustvo i to ih čini još većima”.

Zanimljivo, Giorgio Chiellini napustio je stadion sa šalom Hajduka.

“A bio mi je na utakmici brat s prijateljima. Imali su šal Hajduka pa su se slikali s njime i na koncu mu poklonili. Smijao se”, otkriva nam Biuk koji je stanovnik Los Angelesa od početka ove godine. Otišao je u Los Angeles FC u zamjenu za 6,5 milijuna eura odštete i određene bonuse. Sasvim dovoljno vremena da nam podijeli neke dojmove s novim životnim poglavljem koji je otvorio.

“Iskreno, znao sam da je ovo na velikoj razini i u to sam se uvjerio odmah na početku. Uvjeti su sjajni. Imamo trening kamp u kojem smo odradili veći dio priprema, izuzev pet dana koje smo proveli u Palm Springsu. Uložili su u trening centar 30 milijuna dolara i nema što nema. Živim na pola puta između stadiona i trening kampa. Lijepo je…”, priča Biuk koji živi s djevojkom i bratom. Pomažu mu da se prilagodi i olakšavaju životnu svakodnevicu daleko od Splita.

“Bit će ovdje još neko vrijeme, taman da se snađem. Grad je velik, onakav kakvim sam ga očekivao. Međutim, u potpunosti sam koncentriran na nogomet te zapravo i nije bilo neke prilike da istražujemo okolinu. Jako mi je bitno da budem spreman na izazove koji su domaćini stavili pred mene i u potpunosti sam podređen tom cilju”.


Očekivanja od Biuka su velika u klubu koji je uoči početka nove sezone napustio Gareth Bale, dok se Cristian Arango preselio se u Pachucu. No, sudeći po komentarima na navijačkim forumima i društvenim mrežama, donedavno krilo Hajduka dobio je palac gore za svojih dvadesetak minuta koliko je dobio u debiju.

“Drago mi je čuti ako je tako, ali ne opterećujem se previše komentarima, bilo oni pozitivni ili negativni. Prilikom ulaska u igru, trener mi je rekao da se opustim, da igram svoju igru najbolje što mogu i da će sve biti u redu. Uzeli smo tri boda, brzo je iduća utakmica”.

A Biuk bi mogao u akciju već u petak kada Los Angeles FC čeka prva utakmica osmine finala Lige prvaka.

“Putujemo u Kostariku na noge Alajuelenseu. To je prva utakmica, uzvrat je kod nas tjedan dana kasnije a u međuvremenu ćemo dočekati New England u prvenstvu. Jako je dinamično, gust je raspored i sigurno ću imati svojih prilika. Ne bojim se izazova”, poručio je za kraj Stipe Biuk.



Tagovi

Stipe BiukLos Angeles FCMLSHajduk

Ostale Vijesti