Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Špoljarić pred potpisom ugovora, otvara se problem lijevog beka

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.02.23. | 11:30

Marin Leovac i Mario Jurčević su u posljednjim mjesecima ugovora i njihovim odlaskom Osijek bi se mogao naći na neiskusnim Zebecu i Cvijanoviću

Solidna premijera sezona u kojoj je pobjeda nad Rijekom izostala za nekoliko milimetara zaleđa dok se protiv Gorice upisao trijumf uz autoritativnu predstavu na Gradskom vrtu, Osijek je kompromitirao lošom izvedbom i porazom od Lokomotive.

Poraz kao poraz nije tragedija, za razliku od igre koju je pružila momčad Rene Pomsa. Često imamo u eteru priliku čuti rečenicu koja počinje: “Nije da se pravdamo, ali…”. Nije joj odolio niti trener Osijeka koji je gurnuo u prvi plan meteorološke uvjete. Eto, za nogometaše Lokomotive oni su bili savršeni.

Rene Poms je talentiran trener. Ima viziju, znanje i iskustvo koje je stekao uz jednog od najboljih trenera na ovim prostorima. Ono što mu nedostaje jest malo mudrosti u ovakvim situacijama. Više bi navijači Osijeka cijenili da je priznao neke svoje greške u odabiru kadra koji je poslao u Kranjčevićevu ulicu, taktičke postavke i vođenja samog tijeka utakmice nego da je razloge pronašao u vjetru.

Ne vidimo razloga za promjenu sustava. S Rijekom i Goricom je počeo s četvoricom u zadnjoj liniji, protiv Lokomotive je krenuo s trojicom. Caktaš je izgubljen na desnom krilu, Lovrić je bio na klupi. U najavi utakmice je trener Lokomotive najavio da će Osijek igrati na Miereza. Tako je i bilo. Plan igre svodio se na dugu loptu koja je imala a zadatak pronaći Argentinca u špici. Unatoč vjetru koji je loptu nosio na sve strane, igračima Osijeka nije napamet palo spustiti je na zemlju…

Jasna je strategija da će klub koristiti mlade igrače ali ima li smisla uvesti Živkovića koji ima 16 godina u utakmicu u kojoj je okrenut leđima od protivničkog gola? Efekt je nikakav. Jugović s 35 godina je proveo 90 minuta u igri… To su ti detalji koji su doveli Osijek do poraza, a simpatizerima do gorkog okusa u ustima. Jer, dan kasnije se moglo doći na bod od Hajduka i druge pozicije u HNL-u!

Poms ima tjedan dana da pripremi momčad za izazov koji nosi Zoran Zekić i njegovo društvo koje u Gradski vrt dolazi osokoljeni bodom protiv Dinama, ali i osobnim motivima trenera Slaven Belupa. Gdje ćeš bolju priliku nego dokazati se na svojima? Uz dodatak da u subotu nema Ramona Miereza koji je dobio treći žuti karton.

I dok Poms muku muči kako zamijeniti Miereza protiv Slaven Belupa, sportski sektor na čelu s Ivicom Kuleševićem je u drugim problemima. Osijek će poprilično stegnuti remen u budžetu za sljedeću sezonu i to sužava manevarski prostor oko igračke križaljke. Gorući problem je pozicija lijevog beka. Naime, Marin Leovac i Mario Jurčević su u posljednjoj godini ugovora. Leovac ima klauzulu kojom se ugovor pod istim uvjetima produžuje u slučaju da odradio određen broj nastupa. Tu je negdje, blizu te brojke i zato je jasno zašto nije igrao protiv Gorice (Rijeku je propustio zbog kartona). Leovac nema ništa protiv ostanka u Osijeku, ali ne pod uvjetima koje klub nudi i tu je pat pozicija. Jurčević isto nije sklon ideji da mu se mijenjaju uvjeti i Osijek bi na toj poziciji mogao ostati na Luki Zebecu i Ivanu Cvijanoviću koji su veliki potencijali, osobito Cvijanović, ali još uvijek neiskusni. Trebala bi im sezona da stasaju uz nekog poput Leovca i time bi svi profitirali.

Nešto bolja situacija je oko ugovora Josipa Špoljarića.

“Postoji obostrana želja da se produži ugovor i vjerujem da ćemo se dogovoriti u narednom periodu”, rekao nam je Matej Škegro koji zastupa interese 26-godišnjeg napadača koji je najbolji strijelac Osijeka u pripremnom razdoblju dok je u nastavak sezone ušao s dva gola. Na ljetu se vraća Daku a s Topčagićem se vjerojatno neće produžiti. Iako je iskusni napadač imao opciju odlaska u Šibenik, klub ga je odlučio zadržati do isteka ugovora.

Na koncu, tu su Diego Barri i Alexander Uwem za koje je još uvijek nepoznanica oko eventualnog produženja ugovora s Bijelo-plavima.



Tagovi

Rene PomsNK OsijekHNLJosip Špoljarić

Ostale Vijesti