Goran Stanzl, Matko Begović/Pixsell
Goran Stanzl, Matko Begović/Pixsell

Skupljaju se potpisi, transfere vode Čačić i Antolić, a Jozak čeka u niskom startu!?

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 26.12.22. | 12:15

Malo je zatišje u borbi za vlast u Dinamu, ali idućih bi dana situacija opet mogla eskalirati

Nakon obraćanja javnosti Zdravka Mamića (nije bilo novinarskih pitanja pa je to teško nazvati presicom) iz Mostara i poruka koje je poslao ljudima u Dinamu, uslijedlie su reakcije. Krešimir Antolić, član Uprave, kojega je Mamić posebno apostrofirao i pozvao ljude iz Dinama da ga izbace iz kluba, odgovorio je da je sjedište Dinama u Zagrebu, a ne u Međugorju i da će se stadion graditi, samo pod uvjetom da Dinamom vlada legalna i transparentna Uprava. Javio se i Ognjen Naglić, član Izvršnog odbora, koji je dio tzv. Antolićeve struje i ponovio slične riječi te dodao kako "Dinamom ne može vladati kriminalac". Nakon svog tog podizanja prašine, uslijedilo je, barem javno, zatišje pred Božić, možda potraje i do iza Nove godine, no, jasno je svima da nova i prava eskalacija obračuna u Maksimiru tek slijedi.

Ne samo zato što je Zdravko Mamić najavio 'tešku artiljeriju' ako se predsjednik Mirko Barišić i Krešimir Antolić ne maknu s funkcija i ne napuste klub, već i zato štio se iza kulisa događa puno toga. Antolić i Barišić najavili su pravnu borbu, čeka se i pravorijek Gradskog ureda za opću upravu i nalaz sportske inspekcije, koji će utvrditi je li sjednica Skupštine na kojoj je Antoliću izglasano nepovjerenje, odnosno način na koji se to dogodilo (navodno je bilo prijetnji, psovki, sumnjivh telefonskih poziva), bila legalna i legitimna. Izvršni odbor, u kojemu Antolić ima jedan glas većine, odbio je prihvatiti tu odluku o nepovjerenju pa je Nadzorni odbor, na čelu s Miroslavom Rožićem, tu odluku IO-a proglasio kršenjem statuta.

U svakom slučaju, traje pravničko nadmetanje, a sve se više priča kako tzv. Mamićeva struja, skuplja potpise za održavanje izvanredne Skupštine. Prema nekim informacijama već je i skupila više od potrebnog 41 glasa i planira sa zahtjevom za izvanrednom Skupštinom doći pred predsjednika Mirka Barišića. Koji bi tada u roku 60 dana morao tu Skupštinu i sazvati. Kako je redovna, izborna Skupština na rasporedu ionako u ožujku, skupljanje potpisa je, zapravo, više poruka i pokazivanje mišića, nego nekakvo veliko ubrzavanje postupka. Hoće li ih, ako skupi potpise, Mamićeva strana predati Barišiću već prije Nove godine ili će čekati do iza 'Tri kralja', tek ćemo vidjeti. Razne informacije dolaze s različitih strana, u tom je kaosu i teško donositi konačne zaključke, pogotovo jer je kraj ovog raspleta još ni približno ne nazire.

Jedna od tih informacija vezana je i za važan detalj - prijelazni rok. Naime, mnogi se pitaju kako će izgledati zimski mercato u Maksimiru, tko će odlučivati, tko će potpisivati transfere? Jer, što ako Krešimir Antolić, kao član Uprave zadužen za taj dio posla potpiše neki transfer, ulazni ili izlazni,a onda se javi suprotna strana, možda Nadzorni odbor i proglasi taj ugovor nevažećim, jer, Antolić po odluci Skupštine više nije član Uprave? Ne treba objašnjavati kakav bi to tek kaos izazvalo, među drugim klubovima, menadžerima, Dinamovim igračima...

Međutim, prema aktualnom stanju, dok ne završe sva pravnička mačevanja i ako ne donesu drugačiji zaključak, prijelazni rok u Maksimiru operativno odrađuju Ante Čačić i Krešimir Antolić. Ante Čačić, iako to još nije službeno, trenutno je v.d. sportskog direktora, a Antolić i dalje član Uprave, čiji je potpis dovoljan za provedbu transfera. Za mnoge druge stvari koje potpisuje Uprava, potrebni su potpisi dva od tri člana Uprave (Vlatka Peras, Krešimir Antolić, Amra Peternel), no za ovaj dio, navodno, dovoljan je samo Antolićev potpis. Druge dvije članice Uprave, predsjednica Vlatka Peras te Amra Peternel zasad se nisu oglašavale u ovoj krizi, što je isto simptomatično pa se formalno i ne zna čiju stranu zauzimaju, iako nije tajna da su donedavno uglavnom bile odanije Zdravku Mamiću. No, da je Uprava jedinstvena, očito nije, to je svima jasno, ali što se tiče samog prijlaznog roka, to ne bi trebalo imati posljedica. Naravno, osim ako opet ne bude nekih drugih tumačenja, više se ne zna tko ima kakav pravni adut u rukavu i što po tom pitanju mogu donijeti idući dani i tjedni. Zasad je ovako.

Inače, u kuloarima oko Maksimira sve se češće spominje ime Romea Jozaka. Nije novost da ga se povezuje s Dinamom, uostalom, već se dva, tri puta njegovo ime pojavilo među kandidatima za sportkog direktora, jednom je bio i jako blizu, praktički je već uselio u ured. Sad ga se spominje kao čovjeka kojega bi u Dinamo doveo Zdravko Mamić, u slučaju da njegova strana na kraju prevlada u ovom sukobu. Jozak trenutno ima odličan posao generalnog direktora za nogomet pri Ministarstvu sporta Saudijske Arabije, a s obzirom da mu ugovor istječe za šest mjeseci, poslodavci su mu spremni ponuditi i novi. No, svi znaju da su Jozakove ambicije velike, da mu je velika želja jednog dana vratiti se u Dinamo i ovdje provoditi svoje ideje. Njegov je raniji uvjet, koji očito nije bio ispunjen i zato nije došao, bio da ima najveće ovlasti što se sportske politike i, prvenstveno, struke tiče. S posebnim naglaskom na omladinsku školu, u kojoj je Jozak i gradio nogometno ime. Jozak bi tako, po novim informacijama, bio predsjednik Uprave, a ne 'samo' sportski direktor. Ne zna se što bi tada bilo s Vlatkom Peras. Naravno, taj je transfer, kao i sve ostalo trenutno u Dinamu, još uvijek na dugom štapu, ali iz svega ovoga razvidno je da je pred Modrima i dalje burno razdoblje, s nepredvidljivim ishodom.




Tagovi

GNK DinamoZdravko MamićKrešimir AntolićRomeo JozakMirko Barišić

Ostale Vijesti