Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Škakljiva Čačićeva izjava mogla bi motivirati Petra Bočkaja, ali i donijeti nervozu i polemike u Maksimir

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 20.08.22. | 09:04

Zaključak Dinamova trenera da u svlačionici nema nijednog lijevog beka možda i nije najsretnija intrepretacija problema s kojim se susreće od prvog dana priprema. Jer, pođu li stvari po zlu i ne dobije li ono što želi, mogla bi se tumačiti više kao 'packa' klubu, nego kao pokušaj motiviranja Petra Bočkaja

"I pred igračima sam rekao da mi nemamo lijevog beka. Bočkaj i Štefulj su ipak igrači koji se bolje snalaze u 3-5-2, tako ni Ljubičić nije bek, ali u njega vjerujem, ide u izgradnju igre i trudi se pokriti što više u obrani. Bočkaj? Predano radi i trenira, sad hoće li popraviti igru u fazi obrane, to ćemo vidjeti u utakmicama u kojima će sad dobiti šansu.", rekao je Ante Čačić uoči utakmice s Osijekom (subota, 21:05).

Izjava je iskrena, vjerojatno i isprovocirana stalnim pričama i napisima o tom lijevom beku. Iskrena je i nije od jučer, svjedočili smo Dinamovim pripremama u Sloveniji i vidjeli da od prvog dana Čačić ima takav stav. Je li on ispravan i valjan, o tome se može pričati. Ali, koliko god je iskrena, toliko je ta izjava i škakljiva, zaguljena, čak i riskantna. Jer, kako će na nju sad reagirati, primjerice, Bočkaj? Dobije li šansu protiv Osijeka, a po svemu sudeći, trebao bi je dobiti, hoće li ga Čačićeve riječi motivirati, 'nabrijati', ili će zbog njih potonuti? Bočkaj, bio lijevi bek ili ne, ima ove sezone pogodak i dvije asistencije u HNL-u, u četiri utakmice u kojima je upisao nastupe. Gotovo je uvijek bio ponajbolji Dinamov igrač, čak i u lošoj partiji momčadi u Varaždinu (1:1) bio je asistent za taj jedini gol i rijetka svjetla točka. Čačiću smeta njegova defenzivna igra, ali napadački doprinos mu je adut, a uz to, nije niti 'priučeni bek' Ljubičić blistao u zadnje vrijeme. A zbog te žrtve ne pridonosi veznom redu koliko bi mogao. Dakle, čak su tri dvojbena efekta te odluke da Bočkaj 'nije lijevi bek'. I Štefulj isto, ali on i nema zasad za što se uhvatiti, nema previše argumenata.

Bočkaj, dakle, može već danas odgovoriti na terenu, ako dobije priliku, pretvoriti Čačića u sjajnog motivatora i dovesti ga u dvojbu treba li u srijedu ipak biti starter protiv Bodo/Glimta. To je idealan scenarij. No, što ako bude suprotno, ako Čačićeva izjava kako 'Dinamo nema lijevog beka' dodatno sputa Bočkaja i onda Dinamov trener izgubi i njega? E, onda se neće tumačiti kao uspješan pokušaj motivacije, već kao 'packa' klubu, svima koji su prije Čačićeva dolaska odlučivali o sportskoj politici, koji je potrošio toliko novac na lijeve bekove (barata se i svotom od oko 10 milijuna eura u zadnje četiri godine), a nije doveo - lijevog beka. Onda ćemo imati nervozu zadnjih dana prijelaznog roka, raspravu treba li Dinamo dovoditi još jednog lijevog beka, ili je trenerov posao da od aktualnih igrača napravi što bolje bekove? Ako nije uspio, možda je u njemu problem?

Također, ako je Čačić već na početku priprema imao jasnu sliku da Bočkaj i Štefulj nisu taj materijal, zar bi jedna ili dvije utakmice u kojima im je najavio šansu, posebno Bočkaju, trebali promijeniti sliku o njihovim defenzivnim navikama? Teško. Uglavnom, ušao je Čačić u svojevrsni začarani krug s pozicijom lijevog beka, iako je čitavo vrijeme bilo jasno da bi to mjesto moglo biti problematično, još krajem lipnja iz Slovenije pisali smo kako 'traži novog Pivarića' i alternativu Bočkaju.

Kao i uvijek, pobjede protiv Osijeka i Bodo/Glimta, ulazak u Ligu prvaka, dat će treneru kredit i Čačić će uživati u lovorikama. No, ako sad nešto krene po zlu, priča oko lijevog beka, a pogotovo izjava koju je dao u najavi derbija s Osječanima, mogla bi mu postati uteg. Vrlo 'škakljiva' izjava.

HNL, 6. kolo

Petak, 19. kolovoza

Slaven Belupo – Gorica,2:1

Subota, 20. kolovoza

Varaždin – Šibenik, 18.30

Dinamo – Osijek, 21.05

Nedjelja, 21. kolovoza

Istra 1961 – Rijeka, 18.55

Hajduk – Lokomotiva 21.05



Tagovi

GNK DinamoPetar BočkajAnte ČačićDaniel ŠtefuljRobert LjubičićOsijekHNL

Ostale Vijesti